Τσίπρας προς Γκάμπριελ: Η Ελλάδα δεν μπορεί να κόψει συντάξεις

21.1.2016

Το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα και η προσφυγική κρίση τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στο Νταβός, όπου αύριο αρχίζει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός τόνισε στον Αντικαγκελάριο και Υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας πως “δεν γίνεται να κόψουμε συντάξεις. Τα μισά νοικοκυριά ζουν με μια σύνταξη που λειτουργεί σαν σκιώδες κοινωνικό επίδομα”.

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη να ολοκληρωθεί έγκαιρα η αξιολόγηση, ενώ στη μεταξύ τους συνομιλία εκτιμήθηκε η ελληνική προσπάθεια για μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα μοιράζει δίκαια τα βάρη.

Σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό υπήρξε συζήτηση για τα στοιχεία της κρίσης, ενώ υπογραμμίστηκε και από τις δυο πλευρές η προσπάθεια που καταβάλει η Ελλάδα για τη διαχείριση του ζητήματος.

Συνάντηση με Λούκα Βινσεντίνι

Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε και με τον γενικό γραμματέα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, Λούκα Βινσεντίνι.

Στην συνάντηση, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, υπογραμμίστηκε η ανάγκη εναλλακτικής διεξόδου στην Ευρώπη από την πολιτική της λιτότητας, η αποκατάσταση της δημοκρατικής νομιμοποίησης των οικονομικών θεσμών και η υπεράσπιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων δήλωσε στον πρωθυπουργό τη σταθερή της θέση για εμπλοκή των κοινωνικών εταίρων στην παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος, προκειμένου να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή, καθώς και τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Για τον σκοπό αυτό, αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων θα επισκεφθεί το προσεχές διάστημα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Αθήνα.