Τσακαλώτος: Αν η αξιολόγηση κλείσει Μάιο ή Ιούνιο καήκαμε

8.2.2016

Την ανησυχία του εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε περίπτωση που οι συζητήσεις με τους θεσμούς παραταθούν μέχρι τον Μάιο-Ιούνιο, λέγοντας χαρακτηριστικά “καήκαμε”.  Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου πρέπει  να κλείσουν τα ανοιχτά θέματα και να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, επεσήμανε ο ίδιος, με αφορμή την συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την κύρωση της από 24-12-2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που ρυθμίζει κατεπείγοντα θέματα υπουργείων.

Περισσότερο αισιόδοξος τώρα, δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος, από ό,τι όταν ξεκίνησαν οι συζητήσεις με τους θεσμούς για ασφαλιστικό και φόρο εισοδήματος. Παράλληλα  αναγνώρισε ότι υπάρχουν αγκάθια στη διαπραγμάτευση, ωστόσο, όπως είπε, «συμφωνούμε στη βασική αρχιτεκτονική των δύο αυτών μεγάλων μεταρρυθμίσεων».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργού Οικονομικών, οι θεσμοί θα επιστρέψουν στη χώρα μας την μεθεπόμενη εβδομάδα, ενώ μέχρι τότε τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις.

«Περιμένουμε να επιστρέψουν σε εύλογο χρόνο. Όχι αυτή την εβδομάδα, την άλλη κάποια στιγμή. Έτσι και αλλιώς τα τεχνικά κλιμάκια συνεχίζουν τη συζήτησή τους για την απόδοση των μέτρων που προτείναμε και θα προτείνουμε. Από τη στιγμή που θα επιστρέψουν, θα έχουμε δύο εβδομάδες στη διάθεσή μας για να κλείσουμε τα θέματα. Αυτό θα επιτρέψει να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος που θα βοηθήσει να δημιουργηθούν συνθήκες για να έχουμε αλλαγή σελίδας και να επιστρέψουν οι επενδύσεις», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, δίνοντας έμφαση στο κλείσιμο της συμφωνίας.

«Δεν κρύβω ότι υπάρχουν αγκάθια στη διαπραγμάτευση. Είναι πολύ σημαντικό το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Έτσι θα έχουμε περάσει ένα πολύ δύσκολο κομμάτι και θα αντιμετωπίζουμε το μέλλον με πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία από ό,τι τώρα. Είμαι πιο ευχαριστημένος την Παρασκευή από ό,τι την Δευτέρα που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός οικονομικών και πρόσθεσε:

«Το ασφαλιστικό και η μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος έχουν και τα δυο δομικό χαρακτήρα. Είναι μεγάλες σημαντικές αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν γιατί και τα δυο συνεισφέρουν στο βασικό στόχο, στο να συμφωνήσουμε ότι το 2018 θα φτάσουμε στο 3,5% το πρωτογενές πλεόνασμα. Πρέπει να τους πείσουμε με συστηματικό και τεκμηριωμένο τρόπο. Υπάρχουν πολλές συζητήσεις για τα μέτρα που δεν έχουμε εφαρμόσει. Υπάρχουν διαφωνίες που θα συνεχίσουμε να συζητάμε όταν επιστρέψουν. Συμφωνούμε όμως στη βασική αρχιτεκτονική τους».

Ο κ. Τσακαλώτος, κάνοντας αναφορά στους λόγους που πρέπει να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αν πείσεις κάποιον για το πού θέλεις να πας τα επόμενα 10 χρόνια, σού δίνει ελευθερία να υπάρχει μια ανοχή. Η αξιολόγηση δεν πάει στις καλένδες. Η σημασία του χρόνου από πολιτικής άποψης είναι σημαντική, γιατί υπάρχει κόπωση κοινωνική, αν θέλεις τον φαύλο κύκλο να τον μετατρέψεις σε ενάρετο. Αν πάμε Μάιο, Ιούνιο καήκαμε. Πρέπει όταν επιστρέψουν οι θεσμοί, μέχρι τέλη Φεβρουαρίου να τελειώσουμε. Για εμένα ο χρόνος είναι μέρος της στρατηγικής. Ο διάλογος συνεχίζεται πάνω στις δύο μεταρρυθμίσεις, το ασφαλιστικό και το αγροτικό, η κυβέρνηση είναι ανοικτή σε όλα τα επίπεδα σε αυτή τη συζήτηση».

Τέλος, ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε ότι είναι εκτός πλαισίου αυτής της αξιολόγησης τα εργασιακά και ότι θα συζητηθεί κατά τη δεύτερη αξιολόγηση η αναθεώρηση των εργασιακών σχέσεων.