Τσακαλώτος: Νέα μέτρα ζητούν οι Θεσμοί

3.1.2016

Επιβεβαιώνει ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Τσακαλώτος, με συνέντευξή του στην καθημερινή της Κυριακής, ότι οι θεσμοί ζητούν νέα πρόσθετα μέτρα για την τριετία 2016-2018.

Ο κ. Τσακαλώτος εμφανίζεται ρεαλιστής, όσο και αισιόδοξος, ότι η κυβέρνηση θα ξεπεράσει τον σκόπελο των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές και προσθέτει ότι «στην διαπραγμάτευση θα υπάρχουν και νίκες και ήττες».

Για το ασφαλιστικό αναφέρει: «Υπάρχουν στρεβλώσεις που πρέπει να διορθωθούν, ειδικές περιπτώσεις που πρέπει να επανεξεταστούν και το ασφαλιστικό σύστημα να καταστεί βιώσιμο μεσοπρόθεσμα.

» Η στρατηγική που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει και στα δύο σκέλη -των στρεβλώσεων και της βιωσιμότητας-, που όμως και τα δύο είναι αποτέλεσμα πολιτικών δεκαετιών».

Όσον αφορά στην ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, ο κ. Τσακαλώτος υπογραμμίζει ότι «η διαμάχη υπερβαίνει το ελληνικό ζήτημα».

Σημειώνει ότι το ΔΝΤ έχει από τη μία έχει πολύ σκληρές νεοφιλελεύθερες θέσεις για τα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, οπότε δύσκολα θα μπορούσε να είναι σύμμαχος μίας αριστερής κυβέρνησης, και από την άλλη πιέζει τους ευρωπαίους για μία ευνοϊκή λύση για το χρέος.

Αντιστρόφως οι ευρωπαίοι κατανοούν κάπως καλύτερα τα ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα, αδυνατούν όμως να κατανοήσουν το θέμα του χρέους ως υπερεθνικό πρόβλημα.