ΤΩΡΑ Ν. Τόσκας: «Έχουμε σοβαρές ενδείξεις για εγκληματικές ενέργειες» για τις φωτιές στην Αττική

Ενδείξεις για εμπρησμό κατήγγειλε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας, κατά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου, παρουσία του Εκπροσώπου Τύπου κ. Δημήτρη Τζανακόπουλου και των αρχηγών της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής, για τις πρόσφατες πυρκαγιές που κατέκαψαν την Αττική και είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 85 ατόμων μέχρι στιγμής, 187 τραυματιών και δεκάδων αγνοούμενων.

«Έχουμε σοβαρές ενδείξεις για εγκληματικές ενέργειες», υποστήριξε ο κ. Τόσκας, ενώ υποστήριξε, χωρίς να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία, ότι ερευνάται εύρημα στην περιοχή Νταού Πεντέλης. Υποστήριξε επίσης ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός και για τη νέα πυρκαγιά που μπήκε χθες το βράδυ στην περιοχή της Νέας Μάκρης.

Ο κ. Ν. Τόσκας τόνισε ότι έθεσε την παραίτηση του στον Πρωθυπουργό, ο οποίος όμως δεν την έκανε δεκτή.

Για την κυβέρνηση για την ανείπωτη τραγωδία στην Ανατολική Αττική φταίνε οι άνεμοι και οι εμπρησμοί. Επίσης ότι έγινε ότι έπρεπε, δεν υπάρχουν ευθύνες στη διαχείριση της έκτακτης αυτής κατάστασης αλλά ότι θα εξεταστεί εάν έγιναν λάθη.  Μάλιστα επανέλαβαν τα κυβερνητικά στελέχη ότι με τις ενέργειες της ΕΛΑΣ σώθηκαν 500 οδηγοί.

Επίσης,  διαμήνυσαν πως η εκκένωση των παραθαλάσσιων οικισμών δεν ήταν εφικτή στο χρονικό περιθώριο που υπήρχε.

Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Σωτήρης Τερζούδης είπε ότι δεν ήταν δυνατό να αναχαιτισθεί η πορείας της πολύνεκρης πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική, καθώς οι φλόγες είχαν ύψος 30 έως 40 μέτρα με συνέπεια να είναι αδύνατη η άμεση προσβολή τους από τα υδροφόρα οχήματα.

Σημείωσε πως η φωτιά έφτασε από το Νταού Πεντέλης, όπου εκδηλώθηκε, έως την λεωφόρο Μαραθώνος σε λιγότερο από 90 λεπτά, λόγω ριπών ανέμων που έφταναν σε ισχύ τα 120 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε πως πρόκειται για τους ισχυρότερους ανέμους των τελευταίων χρόνων στην περιοχή.

Ξεκάθαρες ενδείξεις για εμπρησμό στην Κινέτα

Όσον αφορά την πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη, οι Αρχές άφησε φωτογράφισαν εμπρησμό.

Ο επικεφαλής του Ελληνικού Οργανισμού Διαστήματος, είείπε πως 32 λεπτά μετά την έναρξη της φωτιάς εμφανίστηκαν 13 ακόμα εστίες.

Σημείωσε πως πολλές φωτιές εμφανίστηκαν κόντρα στον άνεμο κι ότι η κάθε εστία βρισκόταν κοντά σε δρόμο.

Επιπλέον, όλες οι εστίες χωρίζονται από απόσταση  περίπου 1.100 μέτρων.

Δικαστική διερεύνηση 

Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε, τέλος, ότι ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να διαβιβαστεί σχετικός φάκελος με τα στοιχεία στις δικαστικές αρχές, καθώς και να διεξαχθεί η σημερινή συνέντευξη Τύπου προκειμένου όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που έχει στη διάθεση της η κυβέρνηση να τεθούν σε γνώση του ελληνικού λαού.

ΝΔ: «Θλιβερή παράσταση της κυβέρνησης -Δηλώνουν υπερήφανοι μετά από εθνική τραγωδία»

Με σκληρό τρόπο τοποθετήθηκε η Νέα Δημοκρατία σε όσα επικαλέστηκαν, το βράδυ της Πέμπτης σε κοινή συνέντευξη τύπου, οι Τόσκας-Τζανακόπουλος σχετικά με τις αιτίες των φονικών πυρκαγιών στην Αττική και τον τρόπο αντίδρασης του κρατικού μηχανισμού.

Η Πειραιώς κάνει λόγο για θλιβερή παράσταση απόσεισης ευθυνών, χαρακτηρίζει ανίκανη την κυβέρνηση και κάνει λόγο για θράσος να δηλώνουν υπερήφανοι μετά από μία εθνική τραγωδία.

Η ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ως εξής:

«Η θλιβερή παράσταση απόσεισης κάθε ευθύνης που έστησε απόψε η κυβέρνηση, -με την συνδρομή δυστυχώς και των υπηρεσιακών παραγόντων που έχει επιλέξει ως επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας- προκαλεί μόνον οργή. Aνίκανους πολιτικούς γνώρισε και άλλη φορά η χώρα. Αλλά με το θράσος να δηλώνουν ακόμη και υπερήφανοι, ύστερα από μια πρωτόγνωρη εθνική τραγωδία, ποτέ».

Πηγή: Φονικές πυρκαγιές: Ρίχνουν τις ευθύνες στον άνεμο και στους εμπρηστές [βίντεο] | iefimerida.gr

 

skai