Τ.Α. ΩΡΩΠΟΥ: Μέτρα προστασίας για αποφυγή εξαπάτησης από επιτήδειους

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης συμπολιτών μας από επιτήδειους , γνωρίζονται τα ακόλουθα:

Οι δράστες εμφανίζονται ως υποψήφιοι αγοραστές οχημάτων κλπ αντικειμένων

 • Μέσω του διαδικτύου, αναζητούν αγγελίες πώλησης οχημάτων παντός τύπου ή άλλων αντικειμένων κάποιας αξίας
 • Έρχονται σε επικοινωνία με τους νόμιμους κατόχους αυτών, συνήθως με την χρήση κινητού τηλεφώνου και αριθμού ανύπαρκτου αλλοδαπού (ghost number). Αποφεύγουν την κατ ιδίαν συνάντηση μεταξύ αγοραστή- πωλητή.
 • Αφού συμφωνήσουν για το αντίτιμο της συναλλαγής, επιδεικνύουν στον πωλητή είτε ανύπαρκτο αριθμό λογαριασμού, στον οποίο φαίνεται ψευδής ηλεκτρονική μεταφορά του συμφωνηθέντος ποσού στον λογαριασμό του, είτε πλαστές βεβαιώσεις μεταφοράς εμβασμάτων στον προαναφερθέντα λογαριασμό.
 • Οι πωλητές παραπλανούνται- πείθονται και χωρίς να έχουν διασταυρώσει αν είναι πραγματική η μεταφορά χρημάτων, τα παραδίδουν με τα απαιτούμενα συνοδευτικά έγγραφα , σε διαμεσολαβητές (τρίτα πρόσωπα) και οι δράστες διακόπτουν κάθε επικοινωνία με τα θύματα.
 • Έχει παρατηρηθεί ότι πολλές φορές με τον ίδιο τρόπο οι δράστες ΄΄ δείχνουν ΄΄ στα θύματα τους ότι μετέφεραν εκ παραδρομής στον λογαριασμό τους περισσότερα χρήματα από τα συμφωνηθέντα και τους ζητάνε να τους τα επιστρέψουν άμεσα . Οι πωλητές παραπλανούνται πείθονται και χωρίς να έχουν διασταυρώσει αν είναι πραγματική η μεταφορά χρημάτων, τους επιστρέφουν σε λογαριασμό των δραστών την υποτιθέμενη διαφορά του χρηματικού ποσού τα οποία οι δράστες εκταμιεύουν απευθείας και διακόπτουν κάθε επικοινωνία μετά.
 • Τελευταία, οι δράστες δηλώνουν στους πωλητές ότι για κάποιο λόγο δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν την καταβολή του ποσού ηλεκτρονικά στον λογαριασμό τους και τους ζητούν τον αριθμό της κάρτας τους και το PIN ή τον κωδικό ΟΤP  (viber) για να ολοκληρώσουν την συναλλαγή. Ωστόσο αυτοί προβαίνουν σε εκταμίευση χρημάτων από το λογαριασμό του πωλητή και όχι σε καταβολή.

Οι δράστες εμφανίζονται ως πωλητές οχημάτων κλπ αντικειμένων

 • Μέσω του διαδικτύου, καταχωρούν αγγελίες πώλησης οχημάτων παντός τύπου η άλλων αντικειμένων κάποιας αξίας σε δελεαστικές τιμές
 • Οι υποψήφιοι αγοραστές έρχονται σε επικοινωνία μαζί τους , συνήθως με την χρήση κινητού τηλεφώνου και αριθμού ανύπαρκτου αλλοδαπού (ghost number), αποφεύγοντας την κατ ιδίαν συνάντηση μεταξύ αγοραστή- πωλητή.
 • Οι αγοραστές πείθονται για την φερεγγυότητα του υποτιθεμένου πωλητή μέσω εκτενών συζητήσεων, επίδειξη φωτογραφιών του προς πώληση αντικειμένου μέσω  viber – mail κλπ προκειμένου να καμφθεί κάθε υποψία περί τυχόν εξαπάτησης .
 • Στη συνέχεια, καταβάλλουν σε λογαριασμό που τους υποδεικνύεται, το αντίτιμο που έχει συμφωνηθεί ως προκαταβολή, ενώ κάποιες φορές όταν το προς αγορά όχημα η αντικείμενο βρίσκεται σε απομακρυσμένη περιοχή, πείθονται και καταβάλλουν χρήματα ως έξοδα μεταφοράς.
 • Οι δράστες εκταμιεύουν άμεσα ή μεταφέρουν το ποσό σε άλλους λογαριασμούς και διακόπτουν κάθε επικοινωνία με τον υποψήφιο αγοραστή.

Προς αποφυγή θυματοποίησης των συμπολιτών μας, με κάποιους από τους τρόπους που προαναφέρθηκαν παραπάνω, οι οποίοι ωστόσο είναι ενδεικτικοί και όχι το σύνολο τους καθώς οι επιτήδειοι ανακαλύπτουν συνεχώς νέους τρόπους προκειμένου να παραπλανούν τα θύματα τους , να τους εξαπατούν και να αποκομίζουν παράνομο οικονομικό όφελος σε βάρος των ανυποψίαστων ΄΄θυμάτων΄΄ τους, συνιστάται:

 • Να μην χορηγούν σε άγνωστα άτομα τους αριθμούς κάρτας τους, pin η ΟΤΡ μέσω viber. Ακόμα και αν κάποιοι εμφανιστούν ως εκπρόσωποι τραπεζών για αναβάθμιση συστήματος η αυτό ζητηθεί ηλεκτρονικά σε υποτιθέμενη ηλεκτρονική σελίδα τράπεζας, σε καμία περίπτωση δεν χρειάζονται οι αριθμοί αυτοί. Η τράπεζα δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να ζητήσει προσωπικούς κωδικούς ή επιβεβαίωσης, πρόκειται για προσπάθεια εξαπάτησης.
 • Να είναι πολύ προσεκτικοί στις αγοραπωλησίες που πραγματοποιούν με άγνωστα άτομα και σε κάθε περίπτωση να διασταυρώνουν με κάθε πρόσφορο τρόπο την μεταφορά και δέσμευση των χρημάτων στον λογαριασμό τους.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ

Αλέξανδρος Γ. ΞΑΡΧΟΥΛΑΚΟΣ

Υπαστυνόμος Α΄