Υπέρ ενός προοδευτικού Κέντρου τάσσεται Ο Ευ Βενιζέλος

 7.2.2016

Την ανάγκη συγκρότησης του «προοδευτικού Κέντρου» επισημαίνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε άρθρο του στο Βήμα της Κυριακής.

Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διευκρινίζει ότι δεν εκφράζει προσωπική άποψη, καθώς -υπενθυμίζει- ότι η συγκρότηση του προοδευτικού Κέντρου συνιστά ομόφωνη απόφαση του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ για ένα σχήμα με «προοδευτικές, ριζοσπαστικές, δημοκρατικές, οικολογικές και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις».

«Η απόφαση του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει στην Ελλάδα αυτό που εδώ και χρόνια έχει κάνει το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ) που προσέθεσε στον τίτλο του και τους ‘Δημοκράτες’.

» Στο δε Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συγκροτήθηκε η ‘Προοδευτική Συμμαχία των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών’ ακριβώς για να περιληφθούν δυνάμεις που δεν αυτοτοποθετούνται στο χώρο του Σοσιαλισμού ή της Σοσιαλδημοκρατίας, αλλά σε έναν ευρύτερο προοδευτικό δημοκρατικό χώρο.

» Το ζητούμενο άλλωστε πρακτικά είναι να διασφαλισθεί τουλάχιστον η σύμπραξη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-Κινήσεις) με το Ποτάμι που εφάπτεται και με τον πολιτικά και κοινωνικά φιλελεύθερο χώρο και καλύπτεται από την έννοια του Προοδευτικού Κέντρου» τονίζει ο κ. Βενιζέλος.

Υπογραμμίζει μάλιστα το ενδιαφέρον του και για την εκλογική και κοινωνική βάση της Ένωσης Κεντρώων, σε αντίθεση με τα μηνύματα που στέλνει η ηγεσία του συγκεκριμένου κόμματος.

«Η θέση μου είναι ότι διαδικασίες που κινούνται και κυρίως ολοκληρώνονται με τις υφιστάμενες δυνάμεις ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ αδιαφορώντας για τις άλλες κοινοβουλευτικές οντότητες του μεσαίου χώρου δεν προσφέρουν κάτι στον θεμελιώδη στόχο της συγκρότησης ενός ισχυρού τρίτου πόλου που σπάει τον τεχνητό διπολισμό και δίνει προοπτική εναλλακτικής κυβερνητικής λύσης υπέρ του εθνικού συμφέροντος.

» Ο τελικός λόγος ανήκει στη βάση, μέσω ενός ιδρυτικού συνεδρίου. Έχει όμως μεγάλη σημασία σημασία να δημιουργηθούν προϋποθέσεις εμπιστοσύνης και συμπόρευσης μεταξύ των ηγεσιών των επί μέρους οργανωτικών οντοτήτων του μεσαίου χώρου και να αναληφθούν το ταχύτερο πρωτοβουλίες συντονισμένης κοινοβουλευτικής δράσης».

Τέλος, εκφράζει τη διαφωνία του «με βεβιασμένες ή τεχνητές κινήσεις που δημιουργούν την  εντύπωση της ανοικτής πρόσκλησης, πρακτικά όμως περιχαρακώνουν μικρά σχήματα και μικρούς προσωπικούς ρόλους» και επισημαίνει:

» Είμαι υπέρ των σοβαρών και γενναιόδωρων πρωτοβουλιών συσπείρωσης όλων των δυνάμεων του χώρου και κυρίως των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας.»