Υπέρ του Ασάνζ έκρινε ο ΟΗΕ

4.2.2016

Υπέρ του ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, που έχει καταφύγει εδώ και τρεισήμισι χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, έκρινε επιτροπή του ΟΗΕ, κάνοντας λόγο για αυθαίρετη κράτηση στη Βρετανία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας επιβεβαίωσε την απόφαση της Επιτροπής, λέγοντας ότι η Επιτροπή έκρινε ότι ο Ασάνζ κρατείται αυθαίρετα κατά παράβαση διεθνών υποχρεώσεων.

Δικηγόρος του ιδρυτή του Wikileaks είχε σημειώσει νωρίτερα ότι ο Ασάνζ θα αναζητήσει ασφαλή δίοδο εξόδου από την πρεσβεία του Ισημερινού, αναλόγως και της αντίδρασης της Σουηδίας και της Βρετανίας στην απόφαση του ΟΗΕ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ασάνζ βαρύνεται με βρετανικό ένταλμα σύλληψης και αντιμετωπίζει έκδοση στη Σουηδία, με ενδεχόμενη έκδοσή του στη συνέχεια στις αρχές των ΗΠΑ.

Ο 44χρονος ιδρυτής του Wikileaks υπέβαλε αίτημα συνδρομής στη Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ για την Αυθαίρετη Κράτηση (WGAD, υπό τον Επίτροπο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων), υποστηρίζοντας πως ο αποκλεισμός του στο κτίριο της πρεσβείας συνιστά αυθαίρετη κράτηση.

Ο ίδιος ο Ασάνζ είχε δηλώσει ότι εάν η Επιτροπή κρίνει εις βάρος του, τότε θα βγει από την πρεσβεία και θα παραδοθεί.

Εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε από την πλευρά του πως, αν ο ιδρυτής του Wikileaks εγκαταλείψει την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, θα συλληφθεί.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε πως όποια απόφαση λάβει η επιτροπή του ΟΗΕ, που εξετάζει μια προσφυγή του Ασάνζ, δεν θα είναι νομικά δεσμευτική και πως το ένταλμα για τη σύλληψη του Ασάνζ θα εφαρμοστεί, αν αυτός εγκαταλείψει την πρεσβεία.

 In.gr