Υπέρ του νέου εκλογικού νόμου τάχθηκε η ΔΗΜΑΡ

4.7.2016

Υπέρ της απλής αναλογικής άρα και την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου αποφάσισε η η ΔΗΜΑΡ δημιουργώντας μείζον εσωτερικό πρόβλημα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη .

Πρόκειται για μια απόφαση την οποία υποδείκνυε τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, παρά το γεγονός ότι έρχονταν σε αντίθεση με την θέση της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά.

 Σήμερα συνεδρίαζαν τόσο το Ενιαίο Πολιτικό Κέντρο του ΠΑΣΟΚ όσο και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ. Στο ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά επανέλαβε για μια ακόμη φορά την αντίθεσή της στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο η ΔΗΜΑΡ αποφάσιζε διαφορετικά.

Στην απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής επισημαίνεται πως «η καθιέρωση της απλής αναλογικής με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών θα υποστηριχθεί καθώς αποτελεί θέση μας».

ΠΑΣΟΚ: Πρόβλημα αλλά χωρίς σοβαρές παρενέργειες

Κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ επιχειρούσαν να υποβαθμίσουν την διαφοροποίηση του εταίρου τους, της ΔΗΜΑΡ σημειώνοντας ότι αποτελούσε πάγιο αίτημα των προερχόμενων από την Αριστερά, στελεχών. Παραδέχονταν πως η απόφαση αυτή «συνιστά πρόβλημα, αλλά όχι πρόβλημα που θα επιφέρει σοβαρές παρενέργειες» όπως εκτιμούσαν.

Στην απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ σημειώνεται πως «η πρόταση της απλής αναλογικής με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών αν και αποσπασματική, καθώς δεν εμπεριέχει και άλλα θέματα για τον εκλογικό νόμο όπως η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, είναι το απαραίτητο πρώτο βήμα». Και όχι μόνο αυτό, αλλά η ΔΗΜΑΡ αφήνει δηλητηριώδεις αιχμές κατά του ΠΑΣΟΚ: «Η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος απαιτεί να μην λες άλλα χθες, άλλα σήμερα και άλλα αύριο. Για αυτό στην ΔΗΜΑΡ σταθερά έχουμε την θέση της καθιέρωσης της απλής αναλογικής. Πρέπει να σημειωθεί ότι η θέση αυτή είναι και 1 από τις 50 θέσεις της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ η οποία αποφασίσθηκε στην πρόσφατη Προγραμματική Συνδιάσκεψη του Μαΐου» υπενθυμίζει η ΔΗΜΑΡ.

Τονίζει δε πως η ΔΗΜΑΡ και η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ «έχουμε προτείνει κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης ευρείας πλειοψηφίας όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων» σημειώνοντας πως «η πρόταση αυτή υπηρετείται από την αλλαγή του εκλογικού συστήματος και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Η ταυτόχρονη εκπλήρωση των στόχων της συνεργασίας και της πολιτικής σταθερότητας επιτυγχάνεται με την πρόταση μας: απλή αναλογική και κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης».