Υπερψηφίστηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο

 

 

 

 

Υπερψηφίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο περιελάμβανε την πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων, ώστε να ξεκλειδώσει η δόση των 2 δις ευρώ στη βάση της συμφωνίας της κυβέρνησης και των δανειστών στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης.

 

Υπέρ του πολυνομοσχεδίου ψήφισαν 154 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Απουσίαζε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β. Κατριβάνου, ενώ ο Νίκος Νικολόπουλος διαφοροποιήθηκε ψηφίζοντας «ναι» επί της αρχής, αλλά καταψήφισε τα άρθρα 1, 2, 5, 10, 13 και 21.

Να σημειώσουμε ότι μετά από αιτήματα που υπέβαλαν κόμματα της αντιπολίτευσης διεξήχθη κοινή ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και επί οκτώ άρθρων (1, 2, 5, 10, 13, 14, 17, 21), του νομοσχεδίου.

 

 

Κατά, ψήφισαν 140 βουλευτές της αντιπολίτευσης. Έλειπαν οι Άδωνις Γεωργιάδης, Άννα Καραμανλή, Φώφη Γεννηματά, Γιάννης Μανιάτης και Κατερίνα Μάρκου.

Συγκεκριμένα, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι το εξής:

 

 

  • Επί της αρχής: «Ναι» ψήφισαν 154 βουλευτές, «όχι» 140 βουλευτές
  • Αρθρο 1(συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις): «Ναι» ψήφισαν 154 βουλευτές, «όχι» 140 βουλευτές
  • Αρθρο 2(φορολογικά θέματα): «Ναι» ψήφισαν 154 βουλευτές, «όχι» 140 βουλευτές
  • Αρθρο 5(ρυθμίσεις των εκατό δόσεων): «Ναι» ψήφισαν 154 βουλευτές, «όχι» 140 βουλευτές
  • Αρθρο 10(δημοσιονομική διαχείριση): «Ναι» ψήφισαν 163 βουλευτές, «όχι» 131 βουλευτές
  • Αρθρο 13(ανταποδοτικά τέλη των ΟΤΑ): «Ναι» ψήφισαν 153 βουλευτές, «όχι» 141 βουλευτές
  • Αρθρο 14(πρόωρες συνταξιοδοτήσεις): «Ναι» ψήφισαν 242 βουλευτές, «όχι» 52 βουλευτές
  • Αρθρο 17(αναδιάρθρωση ΟΑΣΑ): «Ναι» ψήφισαν 169 βουλευτές, «όχι» 125 βουλευτές
  • Αρθρο 21(ειδική εισφορά συνταξιούχων): «Ναι» ψήφισαν 153 βουλευτές, «όχι» 141 βουλευτές

 

 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο  πρωθυπουργός  ανακοινώσε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει τροπολογία που δίνει παράταση σε όλες τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις που ελέγχονται, με αιχμή .αυτές των λιστών, για έναν ακόμη χρόνο. Ενώ η Αξιωματική Αντιπολίτευση με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπό της κ Ν. Παναγιωτόπουλο ζήτησε η παράταση να είναι διετής, ώστε να διευκολυνθούν οι έρευνες της Δικαιοσύνης.

 

Επίσης ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ, ενώ εξήγγειλε ότι το μέτωπο στα Λιπάσματα της Δραπετσώνας παραμένει στο ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να αξιοποιηθεί και να αναπλαστεί. Ακόμη δίνεται παράταξη μιας εβδομάδας για το ΦΠΑ στην εκπαίδευση, καθώς η κυβέρνηση αναζητά ισοδύναμα.

 

 

Ο κ Τ. Αλεξιάδης

 

Όπως αποκάλυψε σήμερα σε τηλεοπτική εκπομπή στο ΜEGA ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ Αλεξιάδης το 2016 έρχεται  ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα είναι δικαιότερο και θα μεταφέρει τα βάρη από τις ασθενέστερες  οικονομικά κοινωνικές ομάδες στις πλουσιότερες.

 

Επίσης θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων. Το υπουργείο μελετά τα τέλη να υπολογίζονται με βάση τα κυβικά και την αξία των οχημάτων.

 

Τέλος η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε,  θα φέρει νομοσχέδιο με το οποίο θα αλλάζουν τα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις. Στόχος θα είναι η μείωσή τους, ώστε αυτά να είναι πληρωτέα, καθώς σήμερα η εισπραξιμότητα των φορολογικών προστίμων δεν ξεπερνά το 10%.

 

Το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ

 

Τη Δευτέρα θα κατατεθεί στη Βουλή, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες.