Υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα

6.11.2015

Υψηλοί τόνοι και εντάσεις στη Βουλή

Με φόντο τις δηλώσεις Φίλη και την επίθεση προς Κουμουτσάκο υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο για το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων

Υψηλοί οι τόνοι στη Βουλή κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων. Οι έντονοι διάλογοι για τον ξυλοδαρμό του βουλευτή της ΝΔ κ. Γιώργου Κουμουτσάκου από ακροδεξιούς στο συλλαλητήριο των Ποντίων, μονοπώλησαν μεγάλο μέρος της συζήτησης. Ο βουλευτής κατονόμασε ως εμπλεκόμενο στο επεισόδιο τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Αντώνη Γρέγο και τον κ. Φίλη ως ηθικό αυτουργό εξ αιτίας των δηλώσεων που έκανε για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Όπως ήταν φυσικό πολύς λόγος έγινε και για τις δηλώσεις Φίλη, με τον εν λόγω υπουργό να απαντά πως για την επίθεση στον κ. Κουμουτσάκο δεν ευθύνονται όσα είπε, αλλά η έκταση που πήραν τα λεγόμενα του με αποτέλεσμα να αναζωπυρωθεί ο εθνικιστικός λόγος  που πάει τη χώρα πολλά χρόνια πίσω. Επίσης πρόσθεσε ότι υποστηρίζει την επίσημη θέση της πολιτείας, τιμά τα θύματα της τουρκικής θηριωδίας στον Πόντο και σέβεται τη μνήμη των απογόνων τους.

Με μήνυση απείλησε ο κ. Γρέγος τον κ. Κουμουτσάκο σε περίπτωση που δεν ανακαλέσει την εις βάρος του κατηγορία. Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταδίκασε την επίθεση σε βάρος του κ. Κουμουτσάκου, ενώ ο κ. Φίλης δέχθηκε κριτική ότι οι δηλώσεις του πυροδότησαν το περιστατικό.

Το θέμα του ΦΠΑ που καίει την ιδιωτική εκπαίδευση, σε σχέση με τα προαπαιτούμενα ο

αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης δήλωσε ότι την Παρασκευή θα ανακοινωθούν τα ισοδύναμα μέτρα που θα αντικαταστήσουν το 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Η τροπολογία για την αναστολή των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων σε δασικές περιοχές, παρά το γεγονός ότι ήταν επείγουσα,  αποσύρθηκε κατόπιν εισηγήσεως του προεδρείου της Βουλής, ώστε να διεξαχθεί διάλογος επ’ αυτής, όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, αλλά θα την επαναφέρει σε επόμενο νομοσχέδιο σύντομα. Ο κ. Τσιρώνης εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα «να μην χάσει κανείς το σπίτι του λόγω αυτής της καθυστέρησης».

Έντονη κριτική δέχθηκε η Κυβέρνηση από τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη αναφορικά με το παράκτιο μέτωπο της Δραπετσώνας. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε ότι με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, με την οποία αλλάζει η χρήση γης σε μια έκταση 640 στρεμμάτων, «χάνεται η τελευταία μεγάλη ευκαιρία για μια μεγάλη ανάπλαση». Επίσης υποστήριξε ότι 100 από αυτά τα στρέμματα ανήκουν στον ΟΛΠ και με τις αλλαγές στις χρήσεις γης μειώνεται το τίμημα.

Ο κ. Μητσοτάκης καταλόγισε στην Κυβέρνηση ότι δεν αντιλαμβάνεται τους κανόνες με τους οποίους κινούνται οι ξένοι επενδυτές και γι’ αυτό δεν μπορούν να έρθουν ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα και είπε χαρακτηριστικά «Υπήρχε η δυνατότητα για σημαντική αστική ανάπτυξη με εμπορικές χρήσεις, είχε προταθεί ακόμα και η δημιουργία πίστας ‘Formula 1′, σχέδιο που θα μπορούσε να προσελκύσει επενδυτές και αντί γι’ αυτό, αποφασίσατε να κάνετε ένα χώρο πρασίνου χωρίς να έχετε τα χρήματα για να το κάνετε

Σε έντονη αντιπαράθεση ήρθαν και ο Υπουργός Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτης με τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Μανιάτη, διαφωνώντας για το αν υπάρχει ή όχι απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία ακυρώνεται η υπουργική απόφαση για την αναστολή των εργασιών της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Η διαμάχη μεταξύ των δύο ξεκίνησε με αφορμή την ερώτηση του κ. Μανιάτη προς τον κ. Σκουρλέτη για το εάν αισθάνεται την ανάγκη να πει τι έκανε λάθος, και κυρίως στους 2.500 ανθρώπους που περίμεναν κάτω από τις στοές. Ο Υπουργός Προβάλλοντος αντέδρασε αμέσως λέγοντας στον κ. Μανιάτη «να σταματήσει να υπαγορεύει τις απόψεις του στο ΣτΕ». Αναφορά έκανε και σε ανάλογα δημοσιεύματα τονίζοντας ότι «το ίδιο το ΣτΕ και ο πρόεδρος του διαψεύδουν το σύνολο των δημοσιευμάτων».

Ο κ. Μανιάτης σε έντονους τόνους έκανε λόγο για «αηθέστατες, εξωκοινοβουλευτικές και αδιανόητες προσεγγίσεις εκ μέρους του υπουργού» και για «μαγκιές και τσαμπουκάδες» που «δεν περνάνε εδώ», ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση να «εφαρμόσει άμεσα όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας».

Τελικά το νομοσχέδιο με το δεύτερο «πακέτο» των προαπαιτούμενων υπερψηφίστηκε επί της αρχής του, με 153 ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η ΝΔ.