Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα για «κόκκινα» δάνεια και προσφυγικό

10.11.2015

Την αισιοδοξία του εκφράζει το Μαξίμου για το αποτέλεσμα του Eurogroup, καθώς φαίνεται ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα κλείσουν οι εκκρεμότητες, έτσι ώστε να προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ τα επόμενα εικοσιτετράωρα, όπως και τα 10 δις. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σήμερα Τρίτη, στις 10.30 π.μ., πρόκειται να συζητηθούν κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τα φλέγοντα ζητήματα των «κόκκινων» δανείων αλλά και της προσφυγικής κρίσης.

Επίσης, κατά την συνεδρίαση, πρόκειται να αναζητηθεί μια τελική πρόταση σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η εκκρεμότητα της διαπραγμάτευσης τις επόμενες μέρες.

Βάσει δηλώσεων από το Μαξίμου, οι εκκρεμότητες θα κλείσουν κατά την διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου και θα επικυρωθούν σε έκτακτη συνεδρίαση του EuroWorking Group έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, πιθανότατα πριν από το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Τουρκία.

Σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», ο Πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, πρόκειται να επισημάνει ότι η επίμονη θέση της Κυβέρνησης απέναντι στο θέμα των πλειστηριασμών, δεν ζημίωσε τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι η πολιτική διαπραγμάτευση είχε αίσιο αποτέλεσμα και όλη η προεργασία που έγινε τις προηγούμενες μέρες από το Μαξίμου ενημερώνοντας τους ευρωπαίους αξιωματούχους που είχαν έρθει στην Αθήνα, λειτούργησε θετικά για την ελληνική Κυβέρνηση.

Όσον αφορά τη συζήτηση σήμερα για το προσφυγικό ζήτημα, ο κ. Τσίπρας  πρόκειται να παρουσιάσει την κατάσταση σύμφωνα με το πως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, περιγράφοντας παράλληλα τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, έτσι ώστε να επιτευχθεί ένα πιο ουσιαστικό αποτέλεσμα από τη διαχείριση του θέματος.

Ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Βαλέτα της Μάλτας για να παρευρεθεί στην άτυπη Σύνοδο που οργανώνει ο Ντόναλντ Τουσκ για το προσφυγικό την Τετάρτη 11 και Πέμπτη 12 Νοεμβρίου.