Υπουργός Πολιτισμού και Ομοσπονδία Συλλόγων Ωρωπού για την ανάδειξη του Αμφιαράειου

Η ανάδειξη του Αμφιαράειου και της σπουδαίας πολιτισμικής κληρονομιάς του Ωρωπού, συζητήθηκαν με την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου, την Ομοσπονδία Συλλόγων Ωρωπού και τον νεοσύστατο Πολιτιστικό Σύλλογο  «Αμφιάραος – Αρχαία Γραία».

Η Υπουργός κ. Λυδία Κονιόρδου, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Χρ. Παναγόπουλος και ο Γραμματέας του Συλλόγου «Αμφιάραος – Αρχαία Γραία» Ηρακλής Ψάλτης, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από υπηρεσιακούς παράγοντες για τις τελευταίες δράσεις του Υπουργείου που αφορούν την συντήρηση, την προστασία και την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του Αμφιαράειου, για την δυνατότητα ανακήρυξης του χώρου σε μνημείο UNESCO, για την δυνατότητα συνέχισης των ανασκαφικών εργασιών, για την πιθανότητα αναστύλωσης και επαναλειτουργίας του αρχαίου Θεάτρου, κ.α. Σχετικές διευκρινιστικές απαντήσεις έδωσε η Δρ. Ελένη Ανδρίκου, Διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής.

Η συνάντηση επίσης επικεντρώθηκε στους τρόπους ανάδειξης της σπουδαίας Ιστορίας και πολιτισμικής κληρονομιάς του Ωρωπού, από τους Προϊστορικούς χρόνους, έως την Μεταβυζαντινή Περίοδο, (Βυζαντινοί Ναοί του Ωρωπού), ενώ συζητήθηκαν ακόμη τα εξής:

  • Η δημιουργία και λειτουργία ενός σύγχρονου Αρχαιολογικού Μουσείου στον Ωρωπό, με την προσθήκη (εκτός των υπαρχόντων) όλων των ευρημάτων του Ωρωπού, που βρίσκονται σε άλλα αρχαιολογικά Μουσεία της Ελλάδας και του Εξωτερικού, με την προϋπόθεση να βρεθεί ένα κατάλληλο Δημόσιο Κτήριο,
  • Η ανάληψη μέσω του Υπουργείου, της προσπάθειας να ενταχθεί ο αρχαιολογικός χώρος του Αμφιαράειου, σε οργανωμένα προγράμματα επισκεψιμότητας από το εξωτερικό, ώστε να καταστεί ο Ωρωπός και το Αμφιαράειο ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός, διασυνδεμένος με σπουδαίους αρχαιολογικούς προορισμούς της Επικράτειας, στους οποίους λειτουργούν ανάλογα προγράμματα,
  • Η δυνατότητα διασύνδεσης του Αμφιαράειου με τα σημαντικά μεταβυζαντινά ευρήματα του Ωρωπού,
  • Η διάθεση του αρχαιολογικού χώρου σε εκδηλώσεις των κατοίκων της περιοχής, που θα εμπεδώσουν στην Τοπική Κοινωνία την ανεκτίμητη από κάθε άποψη αξία του Αμφιαράειου,
  • Η ανάγκη ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης της Τοπικής Κοινωνίας αλλά και ξένων πολιτών και Ιδρυμάτων, μέσω των Συλλόγων και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού, οι οποίοι με τη συνδρομή του Υπουργείου και άλλων υπηρεσιών θα συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις ανάδειξης του σπουδαίου αυτού μνημείου.

Η Υπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του Αμφιαράειου, ενώ δεσμεύτηκε να συνεχιστεί η συνεργασία αυτή, ώστε να βρεθεί λύση για την αξιοποίηση σε μέγιστο βαθμό του μνημείου, προς όφελος της Τοπικής Κοινωνίας και της οικονομίας της ευρύτερης περιοχής.