Υποχρεωμένη η Ελλάδα να συμμετάσχει στους βομβαρδισμούς της Γαλλίας κατά του Ισλαμικού Κράτους

19.11.2015

Τη συνδρομή της Ελλάδας έχει ζητήσει η Γαλλία για τους βομβαρδισμούς που εξαπολύουν γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη καταστρέφοντας στόχους του Ισλαμικού Κράτους στην πόλη Ράκκα, από το βράδυ της περασμένης Τρίτης, ως απάντηση της πολύνεκρης τρομοκρατικής ενέργειας των τζιχαντιστών στο Παρίσι.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η Γαλλία έχει υποβάλει αίτημα προς την Ελλάδα για μεταστάθμευση αεροσκαφών -εάν παραστεί ανάγκη- και στις αεροπορικές βάσεις Αράξου, Ανδραβίδας και του Ακτίου στην Πρέβεζα.

Μπορεί η κυβέρνηση, δια του αρμόδιου υπουργού Αμύνης Πάνου Καμμένου, να διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις χερσαίες επιχειρήσεις κατά των Τζιχαντιστών στη Συρία, ωστόσο η χώρα ως μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., έχει υποχρέωση να συνδράμει τις επιχειρήσεις, όπως άλλωστε έκανε και στο παρελθόν (βομβαρδισμός Λιβύης κ.ά.), με την παραχώρηση των αεροδρομίων της, τόσο στη Δυτική Ελλάδα, όσο και στην Κρήτη.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς η χώρα μας διατηρεί παραδοσιακά άριστες σχέσεις με τη Γαλλία, οι οποίες αποτυπώθηκαν και κατά τη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές και τη στάση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ υπέρ των θέσεων του Αλέξη Τσίπρα.