Υπόθεση Γιακουμάκη: Πέντε καταθέσεις “καίνε” τον πρώην διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων

29.2.2016

Βαραίνουν τη θέση του πρώην διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων οι καταθέσεις πέντε μαρτύρων  που αναφέρονται στα βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονταν από συμμαθητές του ο άτυχος Βαγγέλης Γιακουμάκης.

Οι καταθέσεις αυτές «καίνε» στην κυριολεξία τον πρώην διευθυντή ο οποίος κι από μόνος του στην κατάθεσή του δεν δείχνει να έχει πλήρη αντίληψη των όσων του είχαν καταγγελθεί για τη λειτουργία της σχολής και το ρόλο των «Κρητικών» στη φοιτητική εστία του ιδρύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες  η υπεύθυνη της εστίας της Σχολής, μια διοικητική υπάλληλος, μια καθαρίστρια και δυο φοιτητές που είχαν δει και είχαν ακούσει για τα βασανιστήρια που υφίστατο ο Βαγγέλης Γιακουμάκης φαίνεται ότι κατέθεσαν ότι η διοίκηση της σχολής γνώριζε, αλλά σώπαινε και, κυρίως, δεν απομάκρυνε τους δράστες λόγω πολιτικών παρεμβάσεων.

Είναι χαρακτηριστική η κατάθεση συμφοιτητή του Βαγγέλη Γιακουμάκη που αναφέρει πως ουσιαστικά υπήρχε και αρχηγός της “ομάδας των Κρητικών” που ευθύνεται για πολλούς βασανισμούς σε βάρος του άτυχου φοιτητή “έχω ακούσει ότι πολιτικό πρόσωπο από την Κρήτη παρενέβαινε υπέρ του… και την παρέα του. Πιθανόν ο…” κατέθεσε,  ο τελευταίος συγκάτοικος του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Ο πρώην διευθυντής της σχολής ωστόσο λέει ότι δεν θεώρησε αναγκαίο να ενημερώσει για όσα γίνονταν στη σχολή τους ανωτέρους του στην Κεντρική Διοίκηση του Γεωργικού Οργανισμού “Δήμητρα” λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “δεν θεωρήθηκε σημαντικό το γεγονός”. Καταθέτει ότι δεν γνώριζε ωστόσο για τα βασανιστήρια και επιμένει ότι δεν υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις υπέρ κάποιου ατόμου.

Η μητέρα του Βαγγέλη Γιακουμάκη ωστόσο καταθέτει ότι “μετά την εξαφάνιση του Βαγγέλη ο διευθυντής μου ανέφερε ότι ασκήθηκαν παρεμβάσεις και ότι πιέστηκε ο ίδιος για να μην τους αποβάλει”.

Το λόγο έχει πλέον η δικαιοσύνη η οποία έχει υποχρέωση να διαλευκάνει την υπόθεση και να οδηγήσει στη δικαιοσύνη τους όποιους εάν υπάρχουν υπεύθυνους για να κριθούν για τις πράξεις τους.