Υπόθεση Novartis: Αυτές είναι οι δέκα διαφανείς κάλπες που θα στηθούν στη Βουλή

Στις 9 σήμερα το πρωί ξεκινάει στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της προτάσεως για την παραπομπή η όχι σε Προανακριτική Επιτροπή των πολιτικών προσώπων για το θέμα της Novartis.

Η συνεδρίαση θα μια μία και η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε δέκα διαφανείς κάλπες όπως αποφασίστηκε κατά τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Υπενθυμίζεται ότι η ψηφοφορία είναι προσωποποιημένη. Οι δέκα κάλπες είναι διαφανείς.

Για την ψηφοφορία κάθε βουλευτής θα πάρει 10 ψηφοδέλτια και 10 λευκά, ενώ κάθε κάλπη θα έχει τη δική της εφορευτική επιτροπή. Το κάθε ψηφοδέλτιο από τα 10 θα αναφέρει και τα τρία αδικήματα μαζί με το όνομα του εμπλεκόμενου προσώπου.

Ηδη έχει δοθεί εντολή στις υπηρεσίες της Βουλής να τυπώσουν 3.000 ψηφοδέλτια.

H διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε μία συνεδρίαση, όσο χρόνο και αν πάρει. Υπενθυμίζεται πως θα ξεκινήσει Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, στις 9 το πρωί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Βούτσης είπε πως υπάρχει και γνωμάτευση του επιστημονικού συμβουλίου, η οποία αναφέρει πως δεν υπάρχει νομικό θέμα να στηθούν 10 κάλπες . Βέβαια η γνωμάτευση ήταν προφορική και όχι γραπτή , κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά της ΝΔ. Από τη διαδικασία της ψηφοφορίας απουσίαζαν οι Ευάγγελος Μεϊμαράκης (ΝΔ) και Γιώργος Λαμπρούλης (ΚΚΕ).

Την κυβερνητική πρόταση για 10 κάλπες και προσωποποιημένη ψηφοφορία στήριξαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΚΚΕ. Μάλιστα ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ είπε πως θα πρέπει να έρθουν και οι τρεις μάρτυρες, χωρίς κουκούλες, προκειμένου να καταθέσουν στην επιτροπή.