Μια απαλή και βελούδινη φάβα με ρωμαλέα γεύση από τα ονομαστά φασόλια Πρεσπών. Η προσθήκη καπνιστής πιπεριάς Φλωρίνης και ο ξερός δυόσμος τής ταιριάζουν πολύ.
Είναι ιδιαίτερη αυτή η φάβα που μας ετοίμασε ο Νίκος Αραμπατζής, μάγειρας και ιδιοκτήτης του ταβερνείου Το Πρέσπειον – αξίζει να την δοκιμάσετε. Σερβίρετέ την ως μεζέ στην αρχή ή ως ένα ιδιαίτερο συνοδευτικό για τα κρεατικά.
Υλικά
Μερίδες: για 6 μερίδες, ως μεζές
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Για τη φάβα από φασόλια Πρεσπών με πιπεριές Φλωρίνης, ξεκινάμε και στραγγίζουμε τα φασόλια, τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με μπόλικο νερό και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε στον πολυκόφτη που διαθέτουμε. Κρατάμε λίγο από το νερό όπου τα βράσαμε στην άκρη.
- Προσθέτουμε στον πολυκόφτη όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα πολτοποιούμε μέχρι να σχηματιστεί ένας λείος πουρές. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο από το νερό όπου τα βράσαμε.
- Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, λάδι, μαϊντανό ψιλοκομμένο και χυμό λεμονιού.