Φάνης Σπανός: Εξοργιστική και απαράδεκτη η απόφαση του ΦΕΚ για το ΧΥΤΒΑ στην Κεραμιδέζα. «Θα προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη»

Στη δικαιοσύνη θα προσφύγουν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο Δήμος Τανάγρας κατά της απόφασης επτά υπουργείων, όπου εγκρίνουν το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Βιομηχανικών Επικίνδυνων Αποβλήτων σε ένα μόνο σημείο στη χώρα μας στην περιοχή της Κεραμιδέζας του Δήμου Τανάγρας.

Οι περιφερειακές παρατάξεις «Ενωτική Περιφερειακή Κίνηση» και «Πατρίδα μας η Στερεά» έφεραν το θέμα προς συζήτηση με ερώτηση τους στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου, μετά την οριστική έγκριση του αναθεωρημένου σχεδίου διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός υποστήριξε ότι «Η θέση της Περιφέρειας είναι καθαρή και όχι μεσοβέζικη, ούτε περίεργη η στάση της. Τα απόβλητα πρέπει να έχουν διαχείριση. Οι αντιρρήσεις μας είναι καθαρά όσον αφορά τη χωροθέτηση. Επί της αρχής είναι θετικό η χώρα να αποκτήσει χωροθέτηση βιομηχανικών αποβλήτων. Δεν στρουθοκαμηλίζουμε  Αυτή τη στιγμή αναμένουμε την απόφαση του ΣτΕ για τη χωροθέτηση. Είχαμε μια απόφαση εξοργιστική. Η περιφέρεια έπραξε το σωστό. Έθεσε πέντε σημεία-όρους για τη χωροθέτηση. Αυτές δεν υιοθετήθηκαν.

Ως εκ τούτου είναι ανάγκη η παρέμβασή μας να γίνει πιο σκληρή. Έτσι θα ζητήσουμε συνάντηση με τον Υπουργό να ακούσουμε τις απόψεις και ταυτόχρονα επιφυλασσόμαστε να προβούμε σε  νομικές ενέργειες για το κείμενο που υπογράφηκε γιατί δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του τόπου μας. Στόχος μας να  μην υλοποιηθεί αυτή η απαράδεκτη απόφαση».

Ο εκπρόσωπος του συνδυασμού «Ενωτική Περιφερειακή Κίνηση» Γιώργος Αγγελόπουλος τόνισε ότι  το αναθεωρημένο σχέδιο δεν έχει λάβει υπόψη του καμία από τις πέντε θέσεις που ομόφωνα έχει αποφασίσει το Περιφερειακό Συμβούλιο, κατά τη  συνεδρίαση του πέρυσι και φέτος στις 30/10 με κύριο θέμα τη μη κατασκευή του ΧΥΤΒΑ στη περιοχή της Κεραμιδέζας του Δήμου Τανάγρας. Υποστήριξε ότι «Η περιοχή μετά από αυτή την εξέλιξη θα γίνει η χαβούζα τοξικών αποβλήτων όλης της χώρας και όχι μόνο».

Μετά από αυτό ζήτησε ο Περιφερειάρχης να πάρει μια ξεκάθαρη θέση και να ανακοινώσει τι θα πράξει για να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη, την ώρα κατά την οποία  ο Δήμος Τανάγρας προσφεύγει στη δικαιοσύνη κατά της απόφασης. Η Περιφέρεια θα πράξει το ίδιο;

Από την πλευρά του  ο επικεφαλής της παράταξης «Πατρίδα μας η Στερεά» Λουκάς Αποστολίδης τόνισε ότι «Η Περιφέρεια έχει πάρει σαφείς αποφάσεις και θεωρώ ότι πρέπει να γίνει απαιτητή μια συνάντηση με το αρμόδιο υπουργείο αναφορικά με τη χωροθέτηση του ΧΥΤΒΑ, ώστε να ακούσουμε και τις απόψεις του υπουργού. Παράλληλα  δεν θα πρέπει να αλλάξει η άποψη μας αναφορικά με το αίτημα να μη γίνει χωματερή το συγκεκριμένο σημείο».

Κατέληξε λέγοντας ότι «Δεν είναι δυνατόν να βγαίνουν τέτοιες αποφάσεις όταν η υπόθεση εκκρεμεί στο ΣτΕ για τη χωροθέτηση και έχει γίνει ανακοπή εργασιών».

Μίλησε, επίσης, ο Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Τανάγρας Σπύρος Μπελεγράτης, ο οποίος υποστήριξε ότι «στις 30/10 ελήφθη απόφαση από το Περιφερειακό Συμβούλιο να μην δεχτεί η περιοχή της Κεραμιδέζας απόβλητα από όλη τη χώρα. Με το αναθεωρημένο σχέδιο διαχείρισης το οποίο υπογράφουν επτά υπουργοί η περιοχή θα κληθεί να δεχτεί τα απόβλητα όλης της χώρα και όχι μόνο. Μια ιδιωτική εταιρεία δεν μπορεί να ελεγχθεί».

Κάλεσε δε την Περιφέρεια να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της για χωροθέτηση και να κάνει το ίδιο με τη Δημοτική Αρχή Τανάγρας να προσφύγει στη δικαιοσύνη. Παράλληλα  να  ξεκαθαρίσει, εν τέλει, εάν είναι με το μέρος των κατοίκων της Τανάγρας, δίπλα τους η όχι.

Ο Εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα Δηλεσίου-Ωρωπού Δημήτρης Διαματάρης τόνισε ότι «Είμαι εδώ για να εκφράσω την αγανάκτηση των κατοίκων της περιοχής για το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών μας. Το Περιφερειακό Συμβούλιο με το ψήφισμα 1422 τάχθηκε κατά της κατασκευής ΧΥΤΕΑ ΧΥΤΒΑ στην Κεραμιδέζα. Μάλιστα τέθηκαν και όροι στην απόφαση του 2023 να μην δεχτεί η περιοχή απόβλητα εκτός Στερεάς. Ήρθε το ΦΕΚ και σας άδειασε καθαρά. Είναι φανερό γιατί ήδη κατασκευάζεται η εγκατάσταση.  Η εγκατάσταση θα καλύψει όλες τις ανάγκες της χώρας.  Σας ζητώ να πάρετε πίσω την απόφαση για την χωροθέτηση ενάντια σ αυτή την κατάπτυστη απόφαση».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ευάγγελος Κούκουζας τόνισε ότι «Μέχρι σήμερα η χώρα δεν διέθετε μια οργανωμένη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων. Αυτό είναι θετικό. Εμείς από το 2023 πήραμε απόφαση για περιορισμό των ποσοτήτων εναπόθεσης αλλά και για το χωροταξικό. Εμείς επιβεβαιώσαμε τις χρήσεις γης. Ο Δήμος έχει την αποκλειστική ευθύνη της χωροθέτησης. Εμείς ζητήσαμε ανταποδοτικά τέλη και έλεγχο της ποσότητας. Για τα υπόλοιπα το υπουργείο δεν μας άκουσε. Η Περιφέρεια διαθέτει περιβαλλοντική συνείδηση και το έχουμε αποδείξει».