Φαντασμαγορικές Χριστουγεννιάτικες γιορτές ετοιμάζει η Θεσσαλονίκη

24.11.2015

Στα γιορτινά ντύνεται και η νύμφη του Θερμαϊκού η Θεσσαλονίκη ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με διττό στόχο αφενός να δημιουργηθεί μια εορταστική ατμόσφαιρα που θα βγάλει από τη δίνη της καθημερινότητας τους πολίτες της Βόρειας Ελλάδας κι αφετέρου θα τονώσει την αγοραστική κίνηση .στο κέντρο της πόλης.

Φέτος οι γιορταστικές εκδηλώσεις που θα διαρκέσουν πάνω από ένα μήνα διοργανώνονται σε συνεργασία του Δήμου και επαγγελματικούς φορείς.

Επίκεντρο των εκδηλώσεων θα είναι και φέτος η πλατεία Αριστοτέλους όπου θα στηθεί το εορταστικό σκηνικό, ενώ ανάλογες διαμορφώσεις θα γίνουν και στον ανακαινισμένο πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας. Αυτά τα κομβικά σημεία της πόλης για την περίοδο των εορτών παραχωρήθηκαν από τον κεντρικό δήμο έναντι μισθώματος 8.000 ευρώ προς το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το οποίο θα αναλάβει την ευθύνη για την οργάνωση των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων.

Στην γιορτινή Αριστοτέλους

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλη Ζορπίδη η γιορτινή πλατεία Αριστοτέλους θα λειτουργήσει από τις αρχές Δεκεμβρίου μέχρι και τις 10 Ιανουαρίου.

Φέτος, όπως ανέφερε ο κ. Ζορπίδης, στην πλατεία Αριστοτέλους θα βρουν και πάλι θέση το χριστουγεννιάτικο δέντρο και η φάτνη, ενώ θα διαμορφωθούν το σπίτι του Αϊ-Βασίλη και άλλα σπιτάκια δραστηριοτήτων με ελεύθερη πρόσβαση για όλα τα παιδιά. Ο σχεδιασμός του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου για την πλατεία Αριστοτέλους προβλέπει τη λειτουργία παγοδρομίου και καρουζέλ, ενώ για τα μικρότερα παιδιά θα στηθεί και ένα τρενάκι.
Παράλληλα στον άξονα της Αριστοτέλους θα λειτουργήσει και μία χριστουγεννιάτικη αγορά. “Θα διαμορφωθούν είκοσι σπιτάκια, εκ των οποίων τα δέκα θα διατεθούν σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και τα υπόλοιπα κατόπιν κλήρωσης σε επαγγελματίες που διατηρούν τα καταστήματά τους στο κέντρο”, σημείωσε ο κ. Ζορπίδης, προσθέτοντας ότι θα τοποθετηθεί στολισμός και μπροστά από τα γραφεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, επί της Αριστοτέλους 27.

Ένα γιορτινό σκηνικό με τη μέριμνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου θα διαμορφωθεί και στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας. Εκεί θα τοποθετηθεί μεταξύ άλλων ένα τρενάκι για τα παιδιά.

Μάχη με το χρόνο

Αυτήν την περίοδο εξάλλου ο δήμος Θεσσαλονίκης δίνει μάχη με το χρόνο, ώστε να προλάβει να ολοκληρώσει έγκαιρα τις διαδικασίες του διαγωνισμού για την προμήθεια νέου εορταστικού διάκοσμου. Ο ανάδοχος του έργου πρέπει να αναδειχθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, ώστε έστω και στο παρά πέντε το κέντρο και οι γειτονιές της Θεσσαλονίκης να στολιστούν για τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του δήμου Θεσσαλονίκης το χριστουγεννιάτικο δέντρο που θα τοποθετηθεί στην πλατεία Αριστοτέλους και συγκεκριμένα στο ύψος της οδού Μητροπόλεως, ανάμεσα στο “Ολύμπιον” και στο “Ηλέκτρα Παλάς”, θα είναι ύψους 9 μέτρων και θα φωτίζεται με 4.000 μικρολαμπτήρες Led και 230 μέτρα φωτοσωλήνα.
Τεχνητά δέντρα ύψους 9 μέτρων προβλέπεται να στολίσουν κομβικά σημεία της πόλης, όπως την Αγίας Σοφίας, τη συμβολή της Παπαναστασίου με την Κωνσταντίνου Καραμανλή και τον άξονα της Αριστοτέλους στο ύψος της Εγνατίας. Κάθε κατασκευή θα έχει περίπου 80 μέτρα φωτοσωλήνα και γύρω στους 6.500 μικρολαμπτήρες Led, ενώ θα είναι διακοσμημένη με 40 πολύχρωμα αστέρια.

Κεντρικοί πεζόδρομοι, όπως η Αγίας Θεοδώρας, η Καλαποθάκη, η Ρογκότη και η Ζεύξιδος, καθώς και η περιοχή των Λαδάδικων σχεδιάζεται να στολιστούν με παραστάσεις που θα απαρτίζονται από τρισδιάστατες μπάλες. Την Προξένου Κορομηλά, την οδό Λασσάνη, τη Χρυσοστόμου Σμύρνης και άλλους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης προβλέπεται ότι θα κοσμήσουν παραστάσεις με αναρτημένες ομπρέλες και τρισδιάστατα πακέτα δώρων.

Αναρτημένες παραστάσεις, που θα σχηματίζουν τη μορφή αστεριού, προβλέπεται να τοποθετηθούν σε διασταυρώσεις κομβικών δρόμων, όπως της Μητροπόλεως, της Ερμού ή της Παύλου Μελά. Οι γιρλάντες αυτές, που θα σχηματίζουν ένα αστέρι στον ουρανό, θα φωτίζονται με τουλάχιστον 2.300 μικρολαμπάκια.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης μία παράσταση από κρεμαστές μπάλες θα τοποθετηθεί στον κόμβο του δημαρχείου, ενώ η Αγίου Δημητρίου και η λεωφόρος Στρατού, από την πλατεία της ΧΑΝΘ μέχρι και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, θα στολιστούν με επιστήλια. Με χιλιάδες γιορτινά λαμπιόνια σχεδιάζεται να ντυθούν οι κορμοί των δέντρων της Βασιλέως Γεωργίου, ενώ παραστάσεις με αστέρια, ομπρέλες και πακέτα δώρων θα στολίσουν τη Βασιλίσσης Όλγας, τη Μεγάλου Αλεξάνδρου και τη Γρηγορίου Λαμπράκη.
Στις τρεις εισόδους της πόλης -στη δυτική είσοδο, στην περιοχή των Δικαστηρίων, στην ανατολική είσοδο, στη συμβολή της Κωνσταντίνου Καραμανλή με τη Βούλγαρη, και στην είσοδο προς το κέντρο της πόλης από την περιφερειακή οδό, στη συμβολή της Αγίου Δημητρίου με την Κατσιμίδη- σχεδιάζεται να στολιστούν οι ιστοί του δημοτικού φωτισμού, ώστε να δίνουν την εικόνα χριστουγεννιάτικων δέντρων.

Στον “Αστερόκοσμο” της ΔΕΘ

Μια μεγάλη χριστουγεννιάτικη πολιτεία θα διαμορφωθεί για ακόμη μία χρονιά στους χώρους της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΘ-Helexpo Κυριάκο Ποζρικίδη ο φετινός “Αστερόκοσμος” θα ανοίξει τις πύλες του το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου, ενώ η διοργάνωση θα ολοκληρωθεί στις 10 Ιανουαρίου.
Φέτος στον “Αστερόκοσμο” θα στηθεί το χωριό των σκανδαλιάρικων ξωτικών, ενώ θα λειτουργήσουν δύο παγοδρόμια και δεκαέξι παιχνίδια λούνα παρκ. Στη χριστουγεννιάτικη πολιτεία της ΔΕΘ θα οργανωθούν πολλές δράσεις για τα παιδιά με ακροβατικά, καραγκιόζη, μαριονέτες, παιχνίδια δεξιοτεχνίας και ένα μουσικό κουτί. Όπως έγινε γνωστό από τους διοργανωτές, η γενική είσοδος στον “Αστερόκοσμο” θα διαμορφωθεί σε 7 ευρώ.

Ημιμαραθώνιος με Αϊ-Βασίληδες

Ένας διαφορετικός ημιμαραθώνιος θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη κατά την εορταστική περίοδο. Εκατοντάδες Άγιοι Βασίληδες θα τρέξουν στους δρόμους της πόλης για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Το “Santa Run”, που οργανώνεται στη Θεσσαλονίκη για δεύτερη συνεχή χρονιά από ομάδα φοιτητών, θα διεξαχθεί στις 20 Δεκεμβρίου.
Μικροί και μεγάλοι καλούνται να ντυθούν στα κόκκινα φορώντας εκτός από τα αθλητικά παπούτσια τους αγιοβασιλιάτικα σκουφάκια, για να τρέξουν σε αυτόν τον διαφορετικό ημιμαραθώνιο, που θα αρχίσει στις 6 το απόγευμα με αφετηρία την πλατεία Αριστοτέλους.
Όπως γνωστοποίησαν οι διοργανωτές, τα έσοδα του φετινού “Santa Run” θα διατεθούν για την υποστήριξη των σκοπών του Ορφανοτροφείου Θηλέων Θεσσαλονίκης “Η Μέλισσα”, του κοινωνικού παντοπωλείου “Μ.Α.Ζ.Ι.”, του οργανισμού “Το χαμόγελο του παιδιού” και του συλλόγου γυναικών με καρκίνο του μαστού “Άλμα Ζωής”.