Φιλενάδα τίνος είσαι εσύ;

 

Γράφει η Σοφία Μπασκάκη, Δημοσιογράφος

 

Φιλενάδα τίνος είσαι εσύ; Η γυναίκα του Βαγγέλη, η κόρη του κυρ Νίκου, η μαμά του Κωστάκη, η αδελφή του Σταύρου, η γυναίκα που δεν ανήκει στον εαυτό της, αλλά στους ρόλους της;

Φιλενάδα έχεις την εντύπωση πως έχουμε χειραφετηθεί και ανεξαρτητοποιηθεί επειδή κάνουμε επαγγελματική καριέρα, απελευθερωθήκαμε σεξουαλικά και βάλαμε σκουλαρίκι στον αφαλό; Είμαστε πολλά περισσότερα από αυτό, όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να μειώσουν τη γυναικεία ύπαρξη και αξία γιατί δεν τη σέβονται.

Παρατηρείται, συχνά πυκνά, το φαινόμενο, ότι οι άντρες της ζωής μας, επιθυμούν να μας διαφεντεύουν, ασκώντας ψυχολογική βία, πολλές φορές και σωματική. Μήπως γιατί θεωρούν ότι είμαστε κατώτερα όντα και τους ανήκουμε, οπότε θέλουν να μας χειραγωγούν; Με τις ευλογίες της κοινωνίας βέβαια, να μας διαφεντεύει ένας άντρας-δυνάστης.

Φιλενάδα σε τι κόσμο ζούμε; Να λέμε ναι σε ότι τους αρέσει και επιβάλλεται να αρέσει και σε εμάς. Να κρίνουν και να κατευθύνουν τα συναισθήματα μας. Δεν είναι σωστό να κλαις, δεν υπάρχει λόγος να παραπονιέσαι, δεν είναι έτσι όπως νομίζεις, είσαι χαζή που αντιδράς με αυτό τον τρόπο, ε και τι έγινε, πως κάνεις έτσι; Τι το παίζεις μυξοπαρθένα; Με πόσους έχεις πάει; Έχεις κάνει έκτρωση; Απάτησες ποτέ τον άντρα σου; Εγκρίνει  ο πατέρας σου τον γκόμενο σου; Άσε που άμα μάθει ότι δεν το πάτε σοβαρά θα πάθει εγκεφαλικό και θα φταις εσύ. Δεν πιστεύω να βγαίνεις με φίλο του αδελφού σου και τον κάνεις ρεζίλι. Τον προκάλεσες και σε βίασε, εσύ φταις. Είσαι χοντρή πρέπει να κάνεις δίαιτα. Σε χτύπησε ο άντρας σου; Άντρας είναι θα σηκώσει και το χέρι του καμιά φορά, εσύ φταις που τον έφερες εκτός εαυτού. Σε παράτησε ο άντρας σου για μια άλλη; Εσύ φταις γιατί δεν ήσουν άξια να τον κρατήσεις.

Νομίζεις φιλενάδα ότι ορίζεις τα θέλω σου, το σώμα σου, τη σκέψη σου και τα συναισθήματα σου. Νομίζεις ότι έχεις ίση μεταχείριση στη δουλειά, στην οικογένεια, στην κοινωνία. Νομίζεις πως έχεις σπάσει τα δεσμά σου και είσαι ελεύθερη να αποφασίζεις για τον εαυτό σου. Αυταπατάσαι. Κυριευμένη από τα στερεότυπα αιώνων, γεμάτη ενοχές, τύψεις και ανασφάλειες, υποσυνείδητα παραδίνεσαι.

Πόσο ακόμα θα την πληρώσεις αυτή την υποτιθέμενη ελευθερία; Μέσα σε ένα πηγάδι βρίσκεσαι φιλενάδα και φωνάζεις να σε ακούσουν. Πνίγεσαι μέσα στα πρέπει και στα θέλω. Επαναστατείς για να παραδοθείς άοπλη. Ισορροπείς ανάμεσα στο καλό κορίτσι και στη γυναίκα που επιθυμεί. Εξαρτώμενη ενδόμυχα από τον άντρα της ζωής σου.  Από τον “πρίγκιπα” που έχεις ορίσει να υποτάσσεσαι.

Μα κι αν μιλήσεις; Θα σε ακούσει κανείς για να σε βοηθήσει ή ό,τι πεις θα χρησιμοποιηθεί εναντίον σου; Φιλενάδα ξέρεις τι κατάλαβα από όσα έζησα και βίωσα στο πετσί μου; Ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να σε σώσει είσαι εσύ η ίδια. Εσύ θα οδηγήσεις με αποφασιστικότητα τα βήματα σου στους κατάλληλους ανθρώπους που θα σε βοηθήσουν να ξεφύγεις από ότι σε καταπιέζει και δεν σε αφήνει να αναπνεύσεις.

Φιλενάδα τίνος είσαι εσύ; Του εαυτού σου. Εσύ θα γίνεις ο πατέρας, ο  αδελφός, ο γιος, ο πρίγκιπας της ζωής σου και θα σε πάρεις μακριά από οποιαδήποτε νοσηρή κατάσταση. Εσύ θα σπάσεις τα δεσμά σου. Όλη η δύναμη που χρειάζεσαι βρίσκεται μέσα σου και πίστεψε με, είναι τόσο μεγάλη όσο δεν φαντάζεσαι!