Φορολογικές δηλώσεις-Οριστικό: Πότε θα τις υποβάλουμε, πώς θα πληρώσουμε, πόση έκπτωση θα γίνει αν τα δώσουμε εφάπαξ

Πότε ξεκινά η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, πώς θα πληρώσουμε, πόση έκπτωση θα γίνει αν τα δώσουμε εφάπαξ

Οριστικό: Η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα ξεκινήσει αμέσως μετά το Πάσχα. Οι φορολογούμενοι θα έχουν χρονικό περιθώριο έως το τέλος Ιουλίου για να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση και να πληρώσουν τον φόρο σε 8 μηνιαίες δόσεις (από τον Ιούλιο έως τον Φεβρουάριο). Επίσης, θα δοθεί η δυνατότητα υποβολής της δήλωσης έως το τέλος Αυγούστου. Σε αυτή την περίπτωση όμως, ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε 7 δόσεις (από τον Αύγουστο έως τον Φεβρουάριο του 2022) εκ των οποίων η πρώτη δόση (του Αυγούστου) θα είναι διπλή. Όσοι θελήσουν να πληρώσουν τον φόρο εφάπαξ μέχρι τέλος Ιουλίου, θα έχουν έκπτωση 3% στο τελικό ποσό της εκκαθάρισης.

Το πλαίσιο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι θα υπάρξουν απαλλαγές για τέσσερις ομάδες φορολογουμένων από τα τεκμήρια υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί οι φορολογούμενοι δεν έχουν φορολογηθεί για τουλάχιστον μια από τις δύο προηγούμενες χρονιές με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.

Οι τέσσερις ομάδες για τις οποίες θα ισχύσει η απαλλαγή, είναι οι εξής:

1. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες με πληττόμενο ΚΑΔ

2. Οι εργαζόμενοι σε καθεστώς αναστολής

3. ΟΙ εργαζόμενοι στο πρόγραμμα Συνεργασία και

4. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν χάσει τμήμα του ενοικίου τους λόγω της υποχρεωτικού κουρέματος.

Δεν υπάρχει ακόμη η τελική απόφαση για δύο κρίσιμα θέματα. Το πρώτο αφορά στο πρόστιμο που προβλέπει ο νόμος για όσους δεν έχουν πραγματοποιήσει ηλεκτρονικές πληρωμές που να αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματός τους μέσα στο 2020. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι με βάση τα πρώτα στοιχεία, το 80% των πολιτών δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα. Ωστόσο, για το 20% των πολιτών φαίνεται να υπάρχει ζήτημα και οι αποφάσεις για το αν θα τους επιβληθεί πρόστιμο ή όχι θα ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα αφού ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Το δεύτερο θέμα σε εκκρεμότητα αφορά στη φορολόγηση των αναδρομικών των συνταξιούχων. Έχει μπει στο τραπέζι οι 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχοι που εισέπραξαν αναδρομικά άνω των 1,2 δις. ευρώ μέσα στο 2020, να φορολογηθούν με έναν ενιαίο συντελεστή 20% αντί να “σπάσουν” τα αναδρομικά στα έτη που αναλογούν και να φτάσουν να φορολογούνται με συντελεστές ακόμη και 55% αν συμπεριληφθεί και η εισφορά αλληλεγγύης.

thetoc.gr