Φρέντι Μέρκιουρι: Ο εμβληματικός killer queen του ροκ

Γράφει η Σοφία Μπασκάκη, Δημοσιογράφος

Ο Φρέντι Μέρκιουρι (Freddie Mercury), διάσημος τραγουδιστής και πιανίστας του βρετανικού ροκ συγκροτήματος Queen, έφυγε από τη ζωή στις 24 Νοεμβρίου 1991, μετά από την πολύχρονη και άνιση μάχη που έδωσε με το AIDS.

Θεωρείται μια από τις κορυφαίες και εμβληματικές προσωπικότητες της μουσικής σκηνής παγκοσμίως, που ξεχώρισε για την καλλιτεχνική του τόλμη και τη μοναδική του έμπνευση, ξετυλίγοντας το ταλέντο του ως τραγουδιστής, frontman, πιανίστας, συνθέτης και στιχουργός. Οι εκκεντρικές και απαράμιλλες εμφανίσεις του τον “έχρησαν”  killer queen του ροκ.

Γεννημένος στη Ζανζιβάρη στις 5 Σεπτεμβρίου 1946, με το όνομα Φαρόκ Μπουλσάρα (Farrokh Bulsara), εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο το 1964, όπου σπούδασε γραφιστική στο Ealing College of Art.  Κάνοντας τα πρώτα του μουσικά βήματα ήρθε, μέσω του συμφοιτητή του Tim Staffell, σε επαφή με το συγκρότημα Smile και το 1969 ακολούθησε το συγκρότημα Ibex από το Λίβερπουλ, που αργότερα πήρε το όνομα Wreckage. Το 1970 έκανε μερικές εμφανίσεις ως τραγουδιστής των Sour Milk Sea, για να ιδρύσει τον Απρίλιο του ίδιου έτους το δικό του συγκρότημα παρέα με τους  Μπράιαν Μέι και  Ρότζερ Τέιλορ. Το όνομα αυτού… Queen! Το 1971 προσχώρησε ως τελευταίο μέλος του συγκροτήματος ο μπασίστας Τζον Ντίκον.

Οι Queen γράφουν την ιστορία τους

Το 1973 κυκλοφορεί το πρώτο ομώνυμο άλμπουμ των Queen, αλλά δεν κάνει ιδιαίτερη εντύπωση. Λίγο καλύτερη ανταπόκριση είχαν τα δύο επόμενα άλμπουμ, το Queen II και Sheer heart attack, χωρίς όμως να δώσουν στο νέο συγκρότημα την ώθηση που χρειαζόταν.

Η μεγάλη επιτυχία έρχεται με το άλμπουμ A night at the opera πριν ακόμα αυτό… κυκλοφορήσει! Οι Queen δίνουν το τραγούδι Bohemian Rhapsody στον φίλο τους και γνωστό ραδιοφωνικό παραγωγό και κωμικό της Βρετανίας Kenny Everett για να το ακούσει. Ένα πολύ ιδιαίτερο τραγούδι που παντρεύει την όπερα με το ροκ. Εκείνος ενθουσιάζεται και χωρίς την άδεια του συγκροτήματος, αρχίζει να παίζει το κομμάτι συνέχεια στην ραδιοφωνική του εκπομπή. Ο κόσμος ενθουσιασμένος από το νέο άκουσμα, σπεύδει στα δισκοπωλεία ζητώντας ένα τραγούδι που… δεν υπάρχει ακόμα προς πώληση!

Η πρωτοτυπία του  Bohemian Rhapsody και η αποδοχή του από τον κόσμο, φέρνει το άλμπουμ A night at the opera στην κορυφή παραμένοντας το 1975 επί 9 εβδομάδες στο Νο1 στα charts της Αγγλίας και άλλες έξι το 1991, μετά το θάνατο του Μέρκιουρι.  Αξιοσημείωτο είναι ότι η προώθηση του  Bohemian Rhapsody συνοδεύτηκε από το πρώτο στην ιστορία σκηνοθετημένο βίντεοκλιπ. Οι διακρίσεις που κατέκτησε το συγκεκριμένο τραγούδι είναι πολλές, ανάμεσα τους και η ανακήρυξη του σε Τραγούδι της Χιλιετίας από το Guiness Book of Records

Οι Queen πλέον καθιερώνονται «επιβάλλοντας» στη μουσική σκηνή το δικό τους ύφος και προσωπικότητα. Με την ιδιαίτερη φωνή και ερμηνεία του Φρέντι Μέρκιουρι και τον μοναδικό ήχο της αυτοσχέδιας κιθάρας του Μπράιαν Μέι, σκαρφαλώνουν στην κορυφή.

Με το άλμπουμ News of the world φτάνουν στο απόγειο της καριέρας τους γράφοντας με τις νότες τους τις διαχρονικές επιτυχίες We will rock you και We are the champions.

Μπαίνοντας στη δεκαετία του ’80, οι Queen αλλάζουν στυλ στην εμφάνιση τους αφήνοντας πίσω το ροκ στυλ της προηγούμενης δεκαετίας που τους ανέδειξε. Ο Μέρκιουρι εμφανίζεται χωρίς μακιγιάζ και μαύρα νύχια, ενώ ένα.. μουστάκι κοσμεί πλέον το πρόσωπο του.

Στους πρόποδες της δεκαετίας γράφουν τη μουσική για την ταινία Flash Gordon και το 1984 κυκλοφορούν το άλμπουμ Τhe works με γνωστότερα κομμάτια το I want to break free, Radio Ga Ga και το Hammer to fall.

Η συμμετοχή τους το 1985, μαζί με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες, στο Live Aid πραγματικά κλέβει την παράσταση και λίγο αργότερα, επηρεασμένοι ακόμα από αυτή την εμπειρία, ηχογραφούν το One Vision που συμπεριλαμβάνεται στο άλμπουμ A kind of magic, το οποίο αποτελούσε (εν μέρη) και το soundtrack της ταινίας Highlander.

Το 1986 η τελευταία περιοδεία τους Magic Tour και ιδιαίτερα η συναυλία τους στο Στάδιο Γουέμπλεϋ γνωρίζει τεράστια επιτυχία. Τα πρώτα σύννεφα που προμήνυαν την διάλυση του συγκροτήματος, είχαν ήδη κάνει την εμφάνιση τους.

Ο Φρέντι Μέρκιουρι είχε ήδη ξεκινήσει τα πρώτα του solo βήματα, συνεργαζόμενος με την ντίβα της όπερας Μονσερά Καμπαγιέ, δίνοντας τον καλύτερο του εαυτό στο άλμπουμ Barcellona. Μια εξαιρετική δουλειά στην οποία ο Μέρκιουρι καταθέτει την ψυχή του, καθώς εκτιμούσε βαθύτατα την Καμπαγιέ και τον κόσμο της όπερας αλλά και γιατί ελλόχευε ο φόβος αυτή να είναι η τελευταία του δουλειά. Το AIDS είχε ήδη κάνει την εμφάνιση του αν και ο ίδιος συνεχίζει να διαψεύδει τις φήμες.

Τα σημάδια της ασθένειας γίνονται αισθητά με τον Μέρκιουρι εμφανώς αδυνατισμένο και με αραιωμένα μαλλιά κατά την επαναφορά των Queen με το άλμπουμ The miracle, το 1989. Καμιά περιοδεία δεν ξεκινά για την προώθηση του νέου τους άλμπουμ, μέσα  από το οποίο γεννιούνται οι επιτυχίες I want it all, Breakthru και The Invisible Man.

Φτάνοντας στο 1991 οι Queen μεγαλουργούν με το τελευταίο τους άλμπουμ Innuendo, από το οποίο ξεχωρίζει αμέσως το τραγούδι  The show must go on που γνωρίζει τεράστια επιτυχία και ταυτίζεται απόλυτα με το τέλος του θρυλικού Φρέντι Μέρκιουρι.

Το μοιραίο και αναπόφευκτο τέλος

Η ασθένεια λιώνει μέρα με τη μέρα τον διάσημο και ταλαντούχο μουσικό. Στις 23 Νοεμβρίου 1991 οι φήμες γίνονται πλέον γεγονός και οι δημοσιογράφοι κατακλείουν τον περίβολο του σπιτιού του στο Κένσινγκτον του Λονδίνου. Ο Φρέντι Μέρκιουρι ανακοινώνει πλέον επίσημα ότι πάσχει από AIDS και 24 ώρες μετά αφήνει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 45 ετών.

Η είδηση του θανάτου του συγκλόνισε όλο τον μουσικό κόσμο και όχι μόνο. Η δύναμη που έδειξε μέχρι τελευταία στιγμή, ώστε The show must go on, επιβεβαίωσε την αυθεντική καλλιτεχνική του φύση και τη φράση που συνήθιζε ο Φρέντι Μέρκιουρι να λέει χαριτολογώντας «Im just a musical prostitute, my dear».