15.3.2016
Σε μια κλωστή κρέμεται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες την Πέμπτη που θα επιβεβαιώσει τη συμφωνία με την Τουρκία για την προσφυγική κρίση, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, José Manuel García-Margallo, βάζει φωτιά στη συζήτηση για την επαναπροώθηση μεταναστών.
Ο Ισπανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η επαναπροώθηση μεταναστών στην Τουρκία από την Ελλάδα «είναι απαράδεκτη και παράνομη σύμφωνα με τον διεθνή κανονισμό», όπως αναφέρει το Openeurope.
Την ίδια ώρα η Κύπρος δεν αποποιείται το δικαίωμά της για βέτο αν ανοίξουν κάποια κεφάλαια για την εισδοχή της Τουρκίας στην ΕΕ.
Ένα νέο προσχέδιο για τη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης είναι έτοιμο από χθες. Δεν αναφέρει προτάσεις οι οποίες συζητήθηκαν στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής, ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία, αλλά αναφέρεται μόνο στο «περιεχόμενο του σχεδίου δράσης με την Τουρκία» και καλεί τους ηγέτες της ΕΕ να το υποστηρίξουν «με όλη τους τη θέρμη», για να βοηθήσουν την Ελλάδα «να επιστρέψει τους παράνομους μετανάστες στην Τουρκία».
«Περιμένω να κάνουμε συμφωνία με την Τουρκία, αλλά πάντα έλεγα ότι δεν μπορούμε να βρεθούμε στο έλεος της Τουρκίας», δήλωσε από την πλευρά του ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς.
Αντιδρά η Ιταλία
«H Ιταλία δεν επιθυμεί παράλληλες διαπραγματεύσεις, οι οποίες να κάνουν δεκτές νέες απαιτήσεις της Τουρκίας», τονίζει η εφημερίδα Ιλ Μεσσατζέρο, με αναφορά στη νέα σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει ορισθεί για την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.
«Δεν θα μπορούσαμε να αποδεχθούμε νέες, παράλληλες διαπραγματεύσεις, οι οποίες κάνουν το παιχνίδι της Τουρκίας, με προβολή όλο και νέων απαιτήσεων», τονίζουν κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με την Ιλ Μεσσατζέρο.
Παράλληλα, τονίζεται ότι αν οι αποφάσεις για το προσφυγικό και την Τουρκία θα είναι εκείνες που έχουν συμφωνηθεί έως τώρα, στην σύνοδο η Ιταλία πρόκειται να στηρίξει τη Γερμανία, ενώ η κυβέρνηση της Ρώμης, σύμφωνα με την Ιλ Μεσσατζέρο, εκτιμά ότι «πρέπει να εφαρμοσθούν γρήγορα οι αποφάσεις που ελήφθησαν έως τώρα».
Στην ίδια ανάλυση, υπογραμμίζεται ότι «ο Ρέντσι, όπως και η Μέρκελ, έχει κάθε συμφέρον να εμποδίσει η Τουρκία την έλευση μεταναστών στην Ευρώπη, διότι -μετά το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου- υπάρχει ο φόβος ότι χιλιάδες πρόσφυγες μπορεί να αλλάξουν πορεία φθάνοντας στην Αλβανία και, στη συνέχεια, στην Κάτω Ιταλία.
Σύμφωνα με την Ιλ Μεσσατζέρο, κατά την κυβέρνηση του Ματτέο Ρέντσι, η χρηματική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Άγκυρα «μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό προηγούμενο», αφού στο μέλλον θα μπορούσε να αποφασιστεί, επίσης, ευρωπαϊκή οικονομική στήριξη της Αλβανίας, αλλά και της Λιβύης, μετά την σταθεροποίηση της χώρας.
Πηγές της κυβέρνησης της Ρώμης, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αποκαλύπτουν ότι «η χώρα δίνει μάχη ώστε η στήριξη των γειτονικών χωρών να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα της έκτακτης ευρωπαϊκής συνόδου της Πέμπτης και της Παρασκευής».
Τέλος, σε ό,τι αφορά την καταβολή της οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία, η Ιταλία φέρεται αποφασισμένη να ζητήσει να μάθει από την Άγκυρα, πως ξόδεψε τα 100 εκατ. ευρώ που έχει ήδη χρησιμοποιήσει, ενώ η τουρκική πορεία ένταξης της χώρας στην Ένωση κρίνεται από τη Ρώμη, σύμφωνα με την Ιλ Μεσσατζέρο, «ιδιαίτερα μακρά, με μικρές πιθανότητες ολοκλήρωσής της».