Φώφη Γεννηματά: Η μάχη που γνώριζε ότι θα χάσει στον Ευαγγελισμό-Η πορεία μιας γυναίκας που έφτασε ψηλά

Για πρώτη φορά στην ιστορία της μεταπολίτευσης η Ελλάδα αποχαιρετά έναν εν ενεργεία Πρόεδρο κόμματος και σε τόσο νεαρή ηλικία όσο η Φώφη Γεννηματά.

Είναι, μια ημέρα που όπως έγραψε συνάδελφος θυμάσαι πως δεν νικάνε πάντα οι πιο ανθρώπινοι, οι πιο αξιοπρεπείς και γενναίοι.

Όλοι γνώριζαν ότι η Φώφη Γεννηματά ήταν άρρωστη αλλά κανείς δεν φανταζόταν ότι σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα η κατάσταση της υγείας της θα επιδεινωνόταν τόσο ραγδαία και μέσα σε δυο εβδομάδες θα έφευγε από την ζωή. Η Φώφη Γεννηματά ήταν μόλις 56 ετών.

Ήταν, νέα, ορμητική, γεμάτη πάθος για την πολιτική και την ζωή, με τα τρία παιδιά της να έχουν μεγαλώσει και την ίδια να έχει πολλά να δώσει.

Ένα σενάριο ζωής που επαναλήφθηκε με τραγικό τρόπο αφού και ο πατέρας και η μητέρα της έφυγαν στην ίδια δεκαετία της ζωής τους από καρκίνο. Και κανείς δεν θα μάθει πως θα ήταν σήμερα η κεντροαριστερά αν ζούσε ο Γιώργος Γεννηματάς, αλλά και πως θα εξελιχθεί η πορεία του ΚΙΝΑΛ με την απώλεια της σπουδαίας κόρης του, Φώφης.

Κατάσταση μη αναστρέψιμη

Η Φώφη Γεννηματά πάλεψε μέχρι τέλους και έσβησε στις 12.04 το μεσημέρι της 25ης Οκτωβρίου 2021, με την οικογένειά της στο πλευρό της. Μια ημέρα που κατά τραγική σύμπτωση είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού.

Με αυτόν τον καρκίνο διαγνώσθηκε το 2008 και τον πολέμησε λυσσαλέα. Τον κοίταξε στα μάτια και όπως έλεγε η ίδια δεν φοβήθηκε ούτε μια στιγμή.

Η Φώφη Γεννηματά ήταν μια σπουδαία γυναίκα και μια σπουδαία πολιτικός. Αυτό λένε όλοι. Αυτό νιώθουν όλοι.

Η Φώφη, είχε κατακτήσει όπως λίγοι πολιτικοί στην Ελλάδα το προνόμιο να την αποκαλούν με το μικρό της όνομα.

Κατάφερε επίσης να ηγηθεί ενός ιστορικού κόμματος με πυγμή αλλά και αξιοπρέπεια και ήταν από τους πολιτικούς που στις δύσκολες στιγμές που έζησε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έβαλε πλάτη μην υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος αλλά και το πολιτικό συμφέρον.

Το χρονικό της μεγάλης απώλειας

Η Φώφη Γεννηματά εμφανίστηκε στην Βουλή για τελευταία φορά σε μια πολύ σημαντική συνεδρίαση στις 07/10/2021 που αφορούσε στην επικύρωση της αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας.

Λίγες ημέρες αργότερα έδινε την τελευταία της συνέντευξη στην ΕΡΤ και στις 11 Οκτωβρίου εισήχθη εσπευσμένα στον Ευαγγελισμό και μια ημέρα αργότερα έβγαινε το πρώτο ιατρικό ανακοινωθέν με το οποίο μαθαίναμε όλοι ότι η ασθένειά της υποτροπίασε και η ίδια αποσυρόταν από την μάχη για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ για να αφοσιωθεί στην νέα μεγάλη μάχη που θα έδινε.

Ήταν σύμφωνα με πληροφορίες στην τελική ευθεία της μάχης αφού υπήρχε διασπορά στην κοιλιακή χώρα και πλέον η θεραπεία όπως λένε στην ιατρική ήταν παρηγορητική. Και γνώριζε τα πάντα.

Η Φώφη πάλεψε. Μέχρι το τέλος. Αλλά δυστυχώς την μάχη αυτή την έχασε. Και σήμερα στις 12:04 έφυγε στην αγκαλιά των αγαπημένων της παιδιών και του συζύγου της. Και όπως έλεγε η ίδια όταν μιλούσε για τους γονείς της ότι έφερε βαρέως πως δεν πρόλαβαν να δουν εγγόνια, έτσι και η ίδια δυστυχώς ακολούθησε τον ίδιο δρόμο χωρίς να μπορεί να κάνει κάτι γι’ αυτό να το αντιστρέψει. Το σπίτι της ήταν πάντα ανοικτό για τους φίλους της. Όσοι την γνώριζαν μιλούν για τα επικά γλέντια με την ίδια ακούραστη οικοδέσποινα. Η Φώφη έζησε έντονα, αλλά λίγο.

Το κορίτσι από τους Αμπελόκηπους που όλοι όσοι γνώριζαν αγαπούσαν με την πρώτη ματιά και κέρδιζε τους πάντες με το χαμόγελό του, ΠΑΣΟΚ από τα γεννοφάσκια του, κατάφερε να γίνει βουλευτής, να γίνει υπερνομάρχης, να γίνει υφυπουργός Υγείας, αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Εσωτερικών και Εθνικής Άμυνας.

Τον Ιούνιο του 2015 εξελέγη πανηγυρικά Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Κινήματος. Και το 2017 «νονά» του Κινήματος Αλλαγής.

Τόσα πράγματα σε τόσο λίγο χρόνο από μια γυναίκα που μοναδικό της όπλο είχε τις ικανότητές της και το επίθετο Γεννηματά που τίμησε όσο του έπρεπε.

newsit.gr