Χάθηκε το σημερινό Eurogroup και πιθανόν και του Απριλίου για την Ελλάδα

Η σημερινή συνεδρίαση τουEurogroup για την Ελλάδα θεωρείται χαμένη και ο κίνδυνος να χαθεί και η επόμενη  της 8ης Απριλίου είναι άμεση κάτι που θα σημαίνει τεράστιο κόστος για την οικονομία η οποία έχει καθίσει. Ρευστότητα δεν υπάρχει στην αγορά και οι διεθνείς αναλυτές κάνουν λόγο για ανάλογη δραματική  κατάσταση με εκείνη του καλοκαιριού του 2015.

Τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας είναι δραματικά. Ήδη, περίπου, 4 δις ευρώ έχουν φύγει στο εξωτερικό τους πρώτους δύο μήνες, ενώ τα χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες και των ιδιωτών προς το κράτος αυξάνονται  με μαθηματική ακρίβεια, αγγίζοντας τα 411,3 δις ευρω. Αν υπολογίσουμε και το δημόσιο χρέος τότε το συνολικό ποσό αγγίζει τα 731,3 δις ευρώ.

Ακόμη και ο επικεφαλής του Eurogroup και πρώην υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του, σήμερα, στη γερμανική εφημερίδα  Frankfurter Allgemein Zeitung    σημειώνει ότι μια γρήγορη ολοκλήρωση της εν εξελίξει δεύτερης αξιολόγησης από τους πιστωτές είναι μάλλον δύσκολο.

Μάλιστα, προσθέτει πως δεν πιστεύει πως οι θεσμοί θα την ολοκληρώσουν πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα, τον Απρίλιο.

Η ελληνική κυβέρνηση αναζητά, πλέον, μια πολιτική λύση στο πρόβλημα που η ίδια έχει δημιουργήσει με παραχωρήσεις στις συντάξεις και στόχο να μετατεθούν για αργότερα τα εργασιακά.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο με τους θεσμούς να κάνουν λόγο για μεγαλύτερο ποσό που θα χρειαστεί η χώρα μας για να κρατηθεί ζωντανή και πάντως να αποδεικνύονται «φούσκα» τα περί αντίμετρων για τα οποία η Αθήνα πανηγύριζε ότι πέτυχε.

Βεβαίως θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι στη παρούσα συγκυρία και οι θεσμοί δεν καίγονται για την επίτευξη λύσης καθώς στην Ολλανδία οι εκλογές δημιούργησαν πολιτική αστάθεια η οποία θα χρειαστεί, ίσως, και μήνες για να ξεπεραστεί, οι Γάλλοι ασχολούνται μόνο με τις προεδρικές εκλογές του Μάιου και η Καγκελάριος Μέρκελ βλέπει τη σκιά του Μάρτιν Σούλτς να την καταδιώκει σε απόσταση αναπνοής. Αλλά και ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος κ. Ντ .Τράμπ ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του αναφορικά με το ΔΝΤ.

Μέσα σε αυτή την αβεβαιότητα η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να έχει παγιδευτεί και να ακροβατεί επικίνδυνα. Δεν είναι λίγοι ,μάλιστα, αυτοί που συνιστούν στον κ. Τσίπρα να προσφύγει κι αυτός σε εκλογές για να λυθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί. Αντιθέτως, ο κ. Τσίπρας δείχνει να περιμένει και να επενδύει σε μια εκλογή Μ. Σούλτς το Σεπτέμβριο στη Γερμανία για να σώσει την παρτίδα. Σε αυτή την περίπτωση το ερώτημα είναι εάν η Ελλάδα θα αντέξει την πολύμηνη αναμονή.