Χάος με τα ανασφάλιστα Ι.Χ.-Δείτε αν κινδυνεύετε με πρόστιμο

Στην αγχόνη έβαλε η Πολιτεία πάνω από ένα εκατ. Ιδιοκτήτες ανασφάλιστων αυτοκινήτων σε μια περίοδο σκληρής λιτότητας υποχρεώνοντας τους να πληρώσουν το πρόστιμο των 250 ευρώ όταν χιλιάδες από αυτούς είναι ακόμη και άνεργοι.

Η απόφαση αυτή της Πολιτείας να ικανοποιήσει άμεσα και χωρίς κανένα περιθώριο η έστω δικαίωμα διευκόλυνσης στην καταβολή του προστίμου έχει προκαλέσει την οργή  των ιδιοκτητών ενάντια στην κυβερνητική απόφαση που είδε στο μέτρο ένα πόρο για να εισπράξει πάνω από 250 εκατ ευρώ στην προσπάθεια να διατηρήσει το πλεόνασμα στο 3,5% αδιαφορώντας για την οικονομική κατάσταση των πολιτών την οποία η ίδια δημιούργησε..

Μέσα σε αυτό το κλίμα  αλαλούμ έχουν προκαλέσει τα ειδοποιητήρια με τα πρόστιμα στους 1,115 εκατ. ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων καθώς η διασταύρωση έγινε στις 6 Ιουνίου με αποτέλεσμα σε όσους έληγαν τα συμβόλαια εκείνη την ημέρα και δεν είχαν προλάβει εγκαίρως να εξοφλήσουν το κόστος του ασφαλιστήριου συμβολαίου να πρέπει τώρα να καταβάλουν και επιπλέον 250 ευρώ!

Επίσης χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που τα έχουν μεταβιβάσει μετά τις 6 Ιουνίου αλλά είτε δεν έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση είτε δεν έχει γίνει με δόλιο σκοπό καλούνται επίσης να καταβάλουν το πρόστιμο των 250 ευρώ!

Παράλληλα οι Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό και έκαναν το λάθος να κυκλοφορούν με το αυτοκίνητό τους εκτός συνόρων έχοντας κρατήσει τις ελληνικές πινακίδες κυκλοφορίας επίσης καλούνται να πληρώσουν το πρόστιμο των 250 ευρώ!

Κι αυτό ενώ είναι γνωστό ότι οι Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό ασφαλίζουν τα οχήματά τους στις χώρες που ζουν κανονικά αλλά το ελληνικό σύστημα τα «βλέπει» ως ανασφάλιστα!

Επίσης χιλιάδες ιδιοκτήτες κατασχεμένων αυτοκινήτων καλούνται κι αυτοί  να πληρώσουν  το πρόστιμο των 250 ευρώ όπως, επίσης, και χιλιάδες ιδιοκτήτες ΙΧ που τα έχουν οδηγήσει σε Κέντρα Ανακύκλωσης, είτε για καταστροφή, είτε για απόσυρση…

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς υπολογίζεται πως πάνω από 250.000 ειδοποιητήρια έχουν αποσταλεί από λάθος και δεν θα εισπραχθούν τα πρόστιμα ενώ οι ιδιοκτήτες τους που καλούνται να πληρώσουν τα πρόστιμα θα ταλαιπωρηθούν για αρκετές ημέρες ώστε να επιβεβαιώσουν πως εξαιρούνται…

Ωστόσο το εντυπωσιακό όλων στο θέμα με τα ανασφάλιστα οχήματα έχει να κάνει με τις εμπορίες αυτοκίνητων καθώς έχουν λάβει πρόστιμα ύψους έως και πάνω από 10.000 ευρώ για ανασφάλιστα οχήματα!

Όμως πέραν των αυτοκινήτων το ίδιο χάος καταγράφεται και στους ιδιοκτήτες δίκυκλων οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν τα πρόστιμα για τα ανασφάλιστα και στις περισσότερες περιπτώσεις αφορούν προηγούμενους ιδιοκτήτες καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μεταβιβάσεις.

Πάντως στα ειδοποιητήρια αναγράφονται οδηγίες και για τους ιδιοκτήτες οι οποίοι:

α) δεν υποχρεούνται να προβούν σε ασφάλιση των οχημάτων τους για οποιοδήποτε νόμιμο λόγο, όπως σε περίπτωση που έχει τηρηθεί η υποχρέωση ασφάλισης του οχήματος, πριν από την ημερομηνία διασταύρωσης,

β) δεν είναι οι κάτοχοι των οχημάτων στα οποία αναφέρονται τα ειδοποιητήρια ή έχουν πωλήσει ή έχουν αποσύρει τα αναφερόμενα οχήματα,

γ) έχουν θέσει τα οχήματά τους σε ακινησία, καταθέτοντας τις πινακίδες στις αρμόδιες ΔΟΥ, οπότε κακώς κατηγορήθηκαν ότι κυκλοφορούν με ανασφάλιστα οχήματα,

δ) διαπιστώνουν ότι υπάρχει λάθος στα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων τους,

ε) απαλλάσσονται νομίμως από την υποχρέωση ασφάλισης των οχημάτων τους.

Οι ιδιοκτήτες των περιπτώσεων αυτών πρέπει, αφού λάβουν τα ειδοποιητήρια, να απευθυνθούν στις κατά περίπτωση αρμόδιες υπηρεσίες (ασφαλιστική επιχείρηση, ΔΟΥ, υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών), προκειμένου να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την ενημέρωση των δεδομένων τους ώστε τα οχήματά τους να εξαιρεθούν από το αρχείο των ανασφάλιστων. Στις ανωτέρω περιπτώσεις δεν υφίσταται υποχρέωση πληρωμής του ηλεκτρονικού παράβολου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στα ειδοποιητήρια, για τα οχήματα που έχουν περιληφθεί κατά λάθος στον κατάλογο των μη ασφαλισμένων, θα πρέπει, κατά περίπτωση, να ακολουθείται η κατωτέρω διαδικασία:

*Αν το όχημα ήταν ασφαλισμένο κατά την ημερομηνία διασταύρωσης, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να απευθυνθεί στην ασφαλιστική επιχείρηση στην οποία το έχει ασφαλίσει, προκειμένου να γίνουν οι εκ μέρους της αναγκαίες ενέργειες.

*Αν το όχημα δεν ανήκε ποτέ στον φορολογούμενο ή έχει αλλάξει αριθμό κυκλοφορίας ή έχει διαγραφεί ή ήταν σε ακινησία κατά την ημερομηνία της διασταύρωσης, αυτός θα πρέπει να απευθυνθεί στην αρμόδια για τη φορολογία του ΔΟΥ προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά (βεβαίωση ακινησίας ή ιστορικό μεταβολών του συγκεκριμένου οχήματος από την αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών, στην οποία έχει εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας του κ.λπ.).

*Αν υπάρχει λάθος στα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας ή το όχημα δεν ανήκει πλέον στον φορολογούμενο που παρέλαβε το ειδοποιητήριο, θα πρέπει να απευθυνθεί στην αρμόδια, κατά τα προαναφερθέντα, Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών.

*Αν υποβλήθηκε αίτηση μεταβίβασης του οχήματος σε ΚΕΠ και δεν έχει εκδοθεί ακόμα η νέα άδεια κυκλοφορίας, ο φορολογούμενος που έλαβε το ειδοποιητήριο θα πρέπει να απευθυνθεί σε οποιαδήποτε ΔΟΥ προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του ΚΕΠ για την υποβολή του αιτήματος μεταβίβασης.

Δείτε αν το όχημά σας είναι ανασφάλιστο

Για να ελέγξει κανείς εάν το όχημα του βρίσκεται στη λίστα των ανασφάλιστων αυτοκινήτων που έχει στην κατοχή του το υπουργείο Οικονομικών, θα πρέπει να συνδεθεί με το site του “Επικουρικού Κεφαλαίου”.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κάποια από τα δηλωμένα οχήματα στη λίστα με τα ανασφάλιστα, δεν είναι στην ουσία ανασφάλιστα και ίσως ασφάλισαν το αυτοκίνητό τους λίγο πριν αναρτηθεί το πρόστιμο, οπότε αυτό δεν ισχύει. Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι ο κάτοχος να απευθυνθεί στην εταιρεία που ασφάλισε το αυτοκίνητό του, ώστε να κάνουν μαζί το ανάλογο αίτημα διαγραφής από τη λίστα.

Όμως πώς μπορούμε να ελέγξουμε αν το όχημα μας βρίσκεται (ή όχι) στη λίστα των ανασφάλιστων που έχει το υπουργείο Οικονομικών;

Πατήστε εδώ και άμεσα θα το μάθετε!

Με το παραπάνω Link συνδέεστε με το site του “Επικουρικού Κεφαλαίου”. Εκεί συμπληρώνετε το ΑΦΜ σας, τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός σας και τον κωδικό ασφαλείας (για να διαπιστώσει το σύστημα ότι είστε πραγματικός επισκέπτης και όχι Robot) και άμεσα μαθαίνετε την απάντηση!