Χάρης Ρώμας: “Έχω δεχτεί σεξoυαλική παρενόχληση δύο φορές”

Ο γνωστός ηθοποιός αποκάλυψε σε συνέντευξή του πως έχει υπάρξει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης, σχολιάζοντας όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα στον χώρο του θεάτρου.

Συνέντευξη στο περιοδικό “ΟΚ” παραχώρησε ο Χάρης Ρώμας, ο οποίος μίλησε και για τις καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης στον χώρο του θεάτρου.

Μάλιστα, ο γνωστός ηθοποιός αποκάλυψε πως και ο ίδιος έχει πέσει θύμα ανήθικων προτάσεων, ρίχνοντας λίγο ακόμη φως στο “σκοτεινό” παρασκήνιο του χώρου: “Σε αρκετούς από εμάς, όταν ήμασταν νεότεροι, έγιναν ανήθικες προτάσεις, όπου για να πάρεις έναν ρόλο θα έπρεπε να προσφέρεις το ανάλογο σεξουαλικό αντίτιμο”.

Όταν, λοιπόν, του ζητήθηκε να σχολιάσει όσα έχουν καταγγελθεί, ο Χάρης Ρώμας απάντησε:

“Είναι απαράδεκτοι! Εγώ από την πρώτη στιγμή στάθηκα στο πλευρό των γυναικών και των αντρών που θέλησαν να μιλήσουν. Και μακάρι να το είχαν κάνει νωρίτερα. Ξέραμε όλοι ότι στο χώρο του θεάματος, λόγω του μεγάλου ποσοστού ανεργίας, οι άνθρωποι βρίσκονται συχνά σε θέση ανάγκης, οπότε δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για κατάχρηση εξουσίας. Πάντα γινόταν αυτό με κάποιο τρόπο. Σε αρκετούς από εμάς, όταν ήμασταν νεότεροι, έγιναν ανήθικες προτάσεις, όπου για να πάρεις έναν ρόλο θα έπρεπε να προσφέρεις το ανάλογο σεξουαλικό αντίτιμο. Προσωπικά εμένα μου έτυχε δυο φορές να δεχτώ σεξουαλική πρόταση – παρενόχληση, αλλά ήταν κάτι που το αντιμετώπισα αμέσως και δεν μου άφησε κατάλοιπα. Είναι άλλο βέβαια το να υποστεί κάποιος κακοποίηση –λεκτική, σωματική ή ψυχολογική- και ακόμη περισσότερο βιασμό.

Χαίρομαι που ο χώρος του θεάτρου έγινε η αφορμή για να πάρει μεγάλη διάσταση το metoo, ώστε να μπορούν και άνθρωποι που εργάζονται σε άλλες δουλειές και αισθάνονται αδύναμοι, άνθρωποι που δεν τολμούν να δημοσιοποιήσουν αυτό που τους συμβαίνει, να αντιδράσουν σε όποια μορφή κακοποίησης. Και ξέρω ότι μέσα από τη διαδικασία του metoo αυτοί που έχουν την τάση να καταχραστούν την εξουσία τους θα το σκεφτούν διπλά και τριπλά. Γιατί θα ξέρουν ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με πολύ μεγάλα προβλήματα. Πρέπει, ωστόσο, να τονίσω ότι όλα όσα καταγγέλθηκαν αφορούν ένα μικρό ποσοστό καλλιτεχνών. Είναι εντελώς σοκαριστικό να αποκαλύπτονται για μεγάλα ονόματα του θεάτρου ότι συμπεριφέρονταν με αυτόν τον τρόπο”.

news247.gr