Χαράτσι στους επαγγελματίες

19.10.2015

 

 

Νέο μηνιαίο χαράτσι στους ελεύθερους επαγγελματίες επιβάλλει η κυβέρνηση εφαρμόζοντας την ελάχιστη υποχρεωτική εισφορά, που θα κυμαίνεται γύρω στα 100 ευρώ και θα εισπράττεται μέσω των αποδείξεων, όπως προανήγγειλε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.

 

 

Η εισφορά προβλέπεται προκειμένου να σταθεί στα πόδια του ο ΟΑΕΕ, που βρίσκεται κυριολεκτικά στο χείλος της χρεοκοπίας, με έλλειμμα 530 εκατ. ευρώ για το 2015.

 

 

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Πετρόπουλο, που στο παρελθόν διετέλεσε και πρόεδρος του ΟΑΕΕ, η εισφορά αυτή «για ένα διάστημα θα είναι υποχρεωτική και είναι μια από τις σκέψεις για την εξεύρεση πόρων για τα ασφαλιστικά ταμεία». Ωστόσο, οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ δεν θα είναι οι μόνοι που θα κληθούν να πληρώσουν πάλι καθώς, όπως ανέφερε ο κ. Πετρόπουλος, οι ασφαλιστικές εισφορές θα συνδυαστούν πλέον με τα οικονομικά αποτελέσματα που εμφανίζουν στις φορολογικές τους δηλώσεις.

 

 

Έτσι, το σχέδιο του υπουργείου προβλέπει μία μίνιμουμ εισφορά η οποία δεν θα υπερβαίνει τα 100 ευρώ ανά μήνα και από εκεί και πέρα κάθε ασφαλισμένος θα πληρώνει την εισφορά που αντιστοιχεί στον τζίρο που πραγματοποιεί ή στα κέρδη που δηλώνει. Όσον αφορά στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος παρουσιάζει μηδενικά κέρδη, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα καταβάλει το ελάχιστο ποσό της εισφοράς η οποία θα τον διασφαλίζει με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και θα αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία θα υπολογιστεί η σύνταξή του.

 

 

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι η ελάχιστη υποχρεωτική εισφορά είναι επί της ουσίας ένα μέτρο που ήταν να εφαρμοστεί από 1/1/2013 αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ μετά από θύελλα αντιδράσεων και συμφωνία με τους δανειστές, ξαναζωντανεύει και αποκτά ειδικό ρόλο στην αποκαλούμενη «μεταρρύθμιση» του Ασφαλιστικού.