Χαρδαλιάς μετά την σύσκεψη με Μητσοτάκη: «Ο ιός είναι εκεί έξω! Το αντίδοτο είναι ένα»

«Οι τηλεδιασκέψεις για τον κορονοϊό με τον πρωθυπουργό και τον κ. Τσιόδρα είναι κάτι που γίνεται σε καθημερινή βάση και δεν είναι κάτι έκτακτο. Αξιολογούμε καθημερινά τα δεδομένα», είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς από την Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται.

Σημειώνεται ότι σήμερα έγινε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης και από την Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Όταν μιλάμε για αυξήσεις κρουσμάτων θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», είπε ο κ. Χαρδαλιάς μετά το τέλος της σύσκεψης. Και πρόσθεσε: «Δεν αφορά στην ποσότητα. Μπορεί να έχεις 50 κρούσματα τα οποία και τα 50 να είναι σε ελεγχόμενα clusters. Μπορεί όμως να έχει πέντε κρούσματα τα οποία αυτά να είναι διάσπαρτα στην κοινωνία να μην έχουμε στην ιχνηλάτηση αποδεικτικά στοιχεία από που προέρχονται και να μην μπορούμε να τα στεγανοποιήσουμε που είναι εξαιρετικά σημαντικό. Άρα, δεν έχει να κάνει με το αν έχουμε 50 ή 40 ή 30. Αυτό που πρέπει να είναι ξεκάθαρο είναι ότι ο ιός είναι εκεί έξω. Είναι σε ύφεση και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ένα είναι το αντίδοτο, μια είναι η απάντηση στον ιό. Ο καθένας από μας να κάνει αυτό που πρέπει σε σχέση με την ατομική του προσωπική προστασία και να ακολουθεί τις οδηγίες».

Για το ενδεχόμενο να επιβληθούν τοπικά lockdown, είπε: «Κοιτάξτε υπάρχουν πρωτόκολλα. Τα πρωτόκολλα προβλέπουν τι πρέπει να γίνει σε κάθε περίπτωση. Εμείς τρέχουμε αλγόριθμους σχεδόν κάθε μέρα. Υπάρχουν τα χειρότερα σενάρια που προβλέπουν και lockdown και τα πάντα. Από την πρώτη στιγμή έχω πει ότι στην διαχείριση μιας πανδημίας με τα χαρακτηριστικά αυτά υπάρχουν σενάρια τα οποία είτε είναι υπερτοπικού χαρακτήρα είτε εθνικού χαρακτήρα. Αυτή την στιγμή έχουμε περάσει σε μια φάση που δεν συζητάμε ποτέ για οριζόντια σενάρια και πάντα μιλάμε για υπερτοπικού χαρακτήρα σενάρια».

Για την Ξάνθη είπε ότι είναι σε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές και σε συνεργασία με αυτές θα πάρουμε μικρά ή μεγάλα μέτρα για να μπορέσουμε να έχουμε μια πιο σφαιρική άποψη για την εξέλιξη των κρουσμάτων.

Δείτε τις δηλώσεις Χαρδαλιά