Χιλιάδες ιδιοκτήτες ΙΧ καταθέτουν τις πινακίδες τους

22.12.2015

Στο ίδιο έργο θεατές στις εφορίες την περίοδο αυτή καθώς οι αυξήσεις των τελών κυκλοφορίας φέρνει κόσμο όπου καταθέτουν τις πινακίδες των ΙΧ αυτοκινήτων.

Η κίνηση αυξάνεται μέρα με τη μέρα  στις εφορίες όλης της χώρας όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του 2015 από τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που καταθέτουν τις πινακίδες κυκλοφορίας τους για να γλιτώσουν από την καταβολή των Τελών Κυκλοφορίας του 2016, τα τεκμήρια διαβίωσης  αλλά και από τον Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης, αν έχουν στην κατοχή τους όχημα με κινητήρα από 1.929 κ.εκ. και άνω.

Να υπενθυμίσουμε πως μέχρι τους πρώτους μήνες του 2015 είχαν κατατεθεί πάνω από 645.000 πινακίδες κυκλοφορίας εκ των οποίων το 83% αφορούν σε οχήματα με κινητήρες έως 1.800 κ.εκ.

Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως οι αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στα Τέλη Κυκλοφορίας 2016 δημιουργούν ένα ευνοϊκό σύστημα ώστε να αποτρέψει τους κατόχους ΙΧ να θέσουν τα οχήματά τους σε φορολογική «ακινησία» αυξάνοντας τα κρατικά έσοδα.

Ωστόσο σύμφωνα με τον προϋπολογισμό τα έσοδα από τα Τέλη Κυκλοφορίας 2016 αναμένεται να είναι μειωμένα κατά 2 εκατ. ευρώ γεγονός που σημαίνει πως και φέτος θα έχουμε καταθέσεις πινακίδων κυκλοφορίας.

Επίσης σύμφωνα με στελέχη της αγοράς οι πρόωρες ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου για νέες αλλαγές στα Τέλη Κυκλοφορίας το 2017 έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα ανασφάλειας στους ιδιοκτήτες ΙΧ με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από αυτούς θα καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας μέχρι να οριστικοποιηθούν οι όποιες αλλαγές είναι να γίνουν και μετά να αποφασίσουν.

Πάντως οι ιδιοκτήτες ΙΧ που έχουν αποφασίσει να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας τους θα πρέπει να γνωρίζουν πως αν δεν δοθεί παράταση στην καταβολή των Τελών Κυκλοφορίας 2016 τότε θα πρέπει έως τις 31 Δεκεμβρίου να έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας τους.
Σε περίπτωση τώρα που δοθεί παράταση για την καταβολή των Τελών Κυκλοφορίας 2016 τότε αντίστοιχα παρατείνεται και ο χρόνος κατάθεσης των πινακίδων κυκλοφορίας μέχρι την εκπνοή της καταβολής των Τελών.

 Τα έγγραφα που χρειάζονται για την κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας

Οι φορολογούμενοι που ενδιαφέρονται να υποβάλουν δηλώσεις «ακινησίας» και να καταθέσουν τις πινακίδες των ΙΧ αυτοκινήτων τους στις Δ.Ο.Υ. θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πρέπει να προσκομίσουν:

α) την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος

β) τις πινακίδες κυκλοφορίας

γ) φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, από την οποία πρέπει να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του Ι.Χ.

δ) απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του 2013

ε) υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο

στ) αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση σε περίπτωση που ο προσερχόμενος δεν είναι ο ιδιοκτήτης.

Μειωμένα Τέλη Κυκλοφορίας σε περίπτωση άρσης ακινησίας το 2016

‘Όσον αφορά στην καταβολή των μειωμένων Τελών Κυκλοφορίας σε περίπτωση άρσης ακινησίας για το 2016 το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την συνέχιση του μέτρου αλλά με αλλαγές.

Ειδικότερα το οικονομικό επιτελείο θα επιδιώξει να επαναφέρει στην κυκλοφορία εκατοντάδες χιλιάδες αυτοκίνητα που βρίσκονται σε φορολογική ακινησία με διάταξη που ετοιμάζει βάσει της οποίας θα δίδεται η δυνατότητα κυκλοφορίας του οχήματος με την καταβολή μειωμένων Τελών Κυκλοφορίας έως και ένα τρίμηνο το οποίο μπορεί να πραγματοποιηθεί και ανά μήνα. Δηλαδή ένα μήνα τα Χριστούγεννα, ένα μήνα το Πάσχα και ένα μήνα το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς αν κάποιος ιδιοκτήτης ΙΧ που είχε καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματός του αποφάσιζε να πραγματοποιήσει άρση ακινησίας τότε θα έπρεπε να καταβάλλει το αναλογικό αντίτιμο των υπόλοιπων μηνών μέχρι το τέλος του έτους. Δηλαδή αν κάποιος πραγματοποιούσε τον Ιούλιο άρση ακινησίας στο όχημά του κατέβαλλε τα 6/12 ή το 50% του συνόλου των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας.