Χιλιάδες πρόσφυγες κατέφτασαν  στον Πειραιά

 26.2.2016

Η κυβέρνηση αδυνατεί να ελέγξει τη διαμονή των προσφύγων στα κέντρα φιλοξενίας την ίδια ώρα που έχουν γεμίσει τα αστικά κέντρα ενώ συνεχίζουν να καταφτάνουν στον Πειραιά  καραβάνια εξαθλιωμένων που αναζητούν μια νέα πατρίδα.

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» μεταφέροντας 1.473 μετανάστες και πρόσφυγες από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα το πλοίο παρέλαβε 1.331 άτομα από τη Μυτιλήνη και 142 από τη Χίο.

Στον Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει επίσης στις 8 περίπου το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Blue star 2» μεταφέροντας 279 μετανάστες και πρόσφυγες. Συγκεκριμένα, το πλοίο έχει παραλάβει 48 άτομα από τη Ρόδο, 56 από την Κω και 175 από τη Λέρο. Οι μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται προσωρινά στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ.

 Άρρωστοι πρόσφυγες στο Νοσκομείο της Λαμίας – Καραβάνια προσφύγων στα σύνορα

Κλειδωμένα στα σύνορα παραμένουν τα καραβάνια των προσφύγων, αφού μετά τις οδηγίες της Αυστρίας και το σφράγισμα των συνόρων περίπου 20.000 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι άλλες αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας θα φτιάξουν άμεσα πέντε νέα κέντρα στη Βόρεια Ελλάδα. Ειδικότερα θα φτιαχτούν σε εγκαταλελειμμένους αεροδιαδρόμους στη Νέα Καβάλα, κοντά στο χωριό Χέρσος, στο στρατόπεδο «Παπαδάκη» στην περιοχή Δροσάτο, σε χώρο πρώην στρατοπέδου στο χωριό Κοκκινόρι, καθώς και στο στρατόπεδο «Φιλιππάκου» κοντά στην πόλη των Γιαννιτσών.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ζητάει χιλιάδες δωμάτια σε ξενοδοχεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων. Το αίτημα προωθήθηκε στις κατά τόπους Ενώσεις Ξενοδόχων και αφορά στη μίσθωση ξενοδοχείων κατηγορίας ενός και δύο αστεριών, δυναμικότητας έως 100 κλινών, για περίοδο μίσθωσης εννέα μηνών.

Το σχέδιο δράσης του ΝΑΤΟ

Ξεκινάει σήμερα η εποπτεία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για την επιχείρηση αποτροπής και επαναπροώθησης των προσφύγων στην Τουρκία, που αναλαμβάνει η Frontex.

Oι εκπρόσωποι των συμμαχικών χωρών κατέληξαν σε σχέδιο σχετικά με τον τρόπο συνεργασίας των νατοϊκών πλοίων με τις ακτοφυλακές της Ελλάδας και της Τουρκίας, καθώς και με την υπηρεσία Frontex της Ευρωπαϊκής Eνωσης, για τη διάσωση προσφύγων στη θάλασσα και την επιστροφή τους στην Τουρκία.

Άρρωστοι πρόσφυγες στο Νοσοκομείο της Λαμίας

Το ένα μετά το άλλο καταφθάνουν τα περιστατικά στα επείγοντα του νοσοκομείου Λαμίας, σύμφωνα με το lamiareport.gr . Τουλάχιστον οκτώ περιστατικά με πρόσφυγες έχουν πάει το τελευταίο 24ωρο στο νοσοκομείο της πόλης. Εγκυμονούσες, μικρά παιδιά, οικογένειες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ όλοι είναι καταφανώς ταλαιπωρημένοι και αδύναμοι, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις ασθενών με πνευμονία από τις κακουχίες. Το πιο ανησυχητικό όμως είναι τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας, που σημαίνει ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν, είναι ιδανικές για να πολλαπλασιαστούν οι ασθενείς.

Αυτό που είναι ιδιαίτερα συγκινητικό είναι η ευαισθησία των πολιτών, που προσπαθούν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες που βρέθηκαν στην είσοδο της πόλης.

Επαγγελματίες και απλοί πολίτες τρέχουν να προσφέρουν ότι ο καθένας μπορεί, αθόρυβα και ανώνυμα, ενώ κάποιοι ακόμα λένε, ότι αν υπάρχουν οικογένειες με άρρωστα παιδιά, μπορούν να τους φιλοξενήσουν στο σπίτι τους και να τους προσφέρουν ότι χρειάζονται.