Χριστουγεννιάτικο Μενού

της Ουρανίας Κάτσενου

Xριστούγεννα Ημέρα Γιορτής. Η γέννηση του Θεανθρώπου σε μια μικρή πόλη της Ιερουσαλήμ, τη Βηθλεέμ, με καταγωγή από μια ακόμα πιο μικρή πόλη την Ναζαρέτ. Ο Θεάνθρωπος γεννήθηκε για να μας φέρει στις καρδιές την αληθινή αγάπη, την άδολη, την ανιδιοτελή, αυτή που πηγάζει από μέσα μας.  Εν έτη 2016 στην όμορφη Ελλάδα μας με προ των πυλών το σωτήριον έτος 2017.

Επειδή όλοι ή οι περισσότεροι από εμάς όλο και κάποιο ρεβεγιόν θα κάνουν στο σπίτι τους, σας δίνω κάποιες ωραίες, εύκολες, ενδιαφέρουσες, μαγειρικές προτάσεις για τη Παραμονή των Χριστουγέννων ή  γιατί όχι  και για ανήμερα της γιορτής.

Ξεκινάμε …

ΟΡΕΚΤΙΚΟ ΜΊΝΙ ΠΙΤΣΑΚΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

 ΥΛΙΚΑ

1 συσκευασία με ατομικές πίτες

2 πράσινες πιπεριές

2 κόκκινες πιπεριές

2 κίτρινες πιπεριές

3 καρότα

3 κολοκυθάκια

20ml  ελαιόλαδο

50ml χυμό ντομάτας τύπου pummaro

200γρ. mix τυριών

Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε όλα τα λαχανικά μας πολύ καλά. Καθαρίζουμε τις πιπεριές, τα καρότα και τα κολοκυθάκια. Τα κόβουμε όλα τα λαχανικά μας σε λουρίδες τύπου ζουλιεν. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε τη ποσότητα από το ελαιόλαδο για να σοτάρουμε τα λαχανικά μας και τα αφήνουμε στην άκρη σε άλλο σκεύος.

Την υπόλοιπη ποσότητα του ελαιόλαδου την ρίχνουμε σε ένα μπολ εκεί προσθέτουμε το χυμό ντομάτας και μια πρέζα ρίγανη.

Απλώνουμε στο πάγκο της κουζίνας αλουμινόχαρτο ή μεμβράνη, εκεί απλώνουμε τα πιτσάκια και πάνω σε κάθε ένα ρίχνουμε 1 κουταλία της σούπας από το χυμό ντομάτας. Βάζουμε λίγο από το mix τυριών και από πάνω λίγα από τα σοταρισμένα λαχανικά και από πάνω ρίχνουμε πάλι λίγο ποσότητα από το mix των τυριών. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία σε όλα τα πιτσάκια και τα βάζουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά.

ΣΑΛΑΤΑ  ΠΡΑΣΙΝΗ ΜΕ ΞΙΝΟΜΗΛΟ ΚΑΙ DRESSING BALSAMIKO ΜΕ ΜΕΛΙ

ΥΛΙΚΑ   

2 ξινόμηλα

1 Μαρούλι ελληνικό

1 ματσάκι Ρόκα

1+1 μαρούλι Λόλα (πράσινη και κόκκινη)

50γρ. σταφίδα ξανθιά

ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ

1 κουταλιά του γλυκού μουστάρδα

1 κουταλιά του γλυκού μαγιονέζα

1 κουταλιά του γλυκού μέλι

1 κουταλιά του γλυκού μπαλσάμικο ξύδι

3 κουταλιές του γλυκού λάδι

Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ  

Πλένουμε καλά τα λαχανικά και τα φρούτα  μας. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε κύβους ( μεσαίο καρε). Τα βάζουμε σε ένα άλλο σκεύος με νερό και λεμόνι.  Καθαρίζουμε.  Προσπαθήστε να τα κόψετε όσο γίνεται πιο μεγάλα κομμάτια και αν γίνεται με το χέρι κι όχι με το μαχαίρι για να διατηρήσουν τα λαχανικά όλα τα θρεπτικά τους συστατικά. Αφού τα πλύνουμε καλά και τα κόψουμε, τα ρίχνουμε σε μια σαλατιέρα ή σε ένα βαθύ σκεύος.Προσθέτουμε στη σαλάτα μας, πάνω από τα λαχανικά,  το μήλο και τις σταφίδες. Περιχύνουμε το ντρέσινγκ πάνω στη σαλάτα.

 ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ

Σε ένα μπολ ρίξτε τη μουστάρδα , τη μαγιονέζα, το μέλι ,το μπαλσάμικο ξύδι και τέλος το λάδι τα ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά και ρίχνετε αλάτι και πιπέρι .

Περιχύνετε το ντρέσινγκ πάνω από τα λαχανικά και τα ανακατεύετε είτε με ένα σετ μαχαιροπίρουνων , είτε με τα χέρια με απαλές κινήσεις για να μην σπάσουν τα λαχανικά και φροντίστε να πάει παντού το ντρέσινγκ.

ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΓΕΜΙΣΤΗ

ΥΛΙΚΑ

1 γαλοπούλα περίπου 5-6 κιλά

1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη

1 κουταλάκι του γλυκού γλυκιά πάπρικα

Μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Μισό κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

2 κουταλάκι του γλυκού λαδί

Για την γέμιση

1 ξερό κρεμμύδι

3-4 φρέσκα κρεμμύδια

300γρμ. ανάμεικτο κιμά ή τα συκωτάκια

1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί

1 κουταλιά της σούπας πελτέ

5 καστανά βρασμένα

50γρμ σταφίδες

50γρμ. κουκουνάρι

1 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι κίτρινο ή γλασε

150γρμ. τυρί τύπου κεφαλοτύρι τριμμένο

Μισό ποτήρι του τσαγιού νερό

Μισό μαστό μαϊντανό

Αλάτι, πιπέρι

Για την Γαρνιτούρα

6-7 πατάτες

2-3 γλυκοπατάτες

2-3 κυδωνιά

4-5 καρότα

Μισό φλιτζάνι νερό

Λαδί, Μουστάρδα

Χυμό από 1 πορτοκαλί και 2-3 λεμονιά

Ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, σκόρδο φρέσκο ή ξερό.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε με λίγο λαδί τον κιμά ή τα συκωτάκια. Εν τω μετάξι ψιλοκόβουμε το ξερό κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμύδια και τα καστανά. Έπειτα προσθέτουμε  τα κρεμμύδια και τσιγαρίσουμε λίγο.  Προσθέτουμε τα καστανά, τις σταφίδες και το κουκουνάρι και τα λαδώνουμε και αυτά. Στην συνεχεία πλένουμε το ρύζι και το προσθέτουμε στο τηγάνι και το ανακατεύουμε να τσιγαριστεί λίγο. Ρίχνουμε την ντομάτα κομμένη κυβάκια και την μπελτέ και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξανεμιστεί για δυο λεπτά. Προσθέτουμε το νερό και αφήνουμε 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά να βράζει. Αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε το ψιλοκομμένο μαϊντανό και το τριμμένο τυρί. Τέλος, σκεπάζουμε το τηγάνι με ένα καπάκι ή αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε να κρυώσει.

Αν η γαλοπούλα είναι νωπή την τοποθετούμε στον νεροχύτη και την πλένουμε καλά. Την βάζουμε σε ένα ταψί και σε ένα μπολ βάζουμε το λαδί με τα μπαχαρικά και αλείφουμε το δέρμα της και την κοιλιά της μέσα.

Αφού περιμένουμε να κρυώσει η γεμίσει και να μανταριστεί η γαλοπούλα καθαρίζουμε τις πατάτες, τις γλυκοπατάτες, τα κυδωνιά, και τα καρότα. Κόβουμε σε κυδωνάτα όλα τα λαχανικά, εκτός τα καρότα, που τα κόβουμε σε χοντρές ροδέλες. Στο μουλτι ή σε ένα μπολ βάζουμε τα μπαχαρικά, τα λαδί, το χυμό του λεμονιού και του πορτοκαλιού , το σκόρδο, και την μουστάρδα και τα ανακατεύουμε. Σ’ ένα ταψί ή μια μεγάλη γάστρα βάζουμε δεξιά και αριστερά τα λαχανικά.

Αφού έχει κρυώσει καλά η γεμίσει την βάζουμε στην κοιλιά της γαλοπούλας και την ροφούμε. Την τοποθετούμε στην μέση του ταψιού ή της γάστρας με το στήθος προς τα πάνω. Ρίχνουμε το μείγμα με την μουστάρδα και μισό φλιτζάνι νερό  και σκεπάζουμε (το ταψί με αλουμινόχαρτο ή την γάστρα με το καπάκι της). Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κέλσιου αέρα ή αντιστάσεις για 1 ώρα και ένα τέταρτο την βγάζουμε την γυρίζουμε και την αφήνουμε ξεσκεπαστεί να ψηθεί ακόμα 30 λεπτά και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο νερό.

Tips: Αν θέλουμε μπορούμε να γεμίσουμε και να μαρινάρουμε την γαλοπούλα από το προηγούμενο βράδυ και το πρωί να την αφήσουμε έξω μέχρι να ετοιμάσουμε τα λαχανικά και έπειτα να την ψήσουμε.

ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ και ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ

 ΥΛΙΚΑ ΜΕΛΟΚΑΡΟΝΑ

13 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι

1 ½  φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη

4 ½  φλιτζάνια τσαγιού αραβοσιτέλαιο ή ελαιόλαδο

1 φλιτζάνια τσαγιού χυμό πορτοκαλί

1  φλιτζάνια τσαγιού κονιάκ ή ρακί ή λικέρ

1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ

1 ½ κουταλιά του γλυκού κοφτό σόδα

1 ½ κουταλιά της σούπας γεμάτη κανέλα σκόνη

1 κουταλιά της σούπας κοφτό γαρύφαλλο σκόνη

½ κουταλιά της σούπας μοσχοκάρυδο

1 πρέζα αλάτι

Ξύσμα από ένα πορτοκαλί

Λίγα ψιλοκομμένα καρύδια για από πάνω

Σιρόπι

4 φλιτζάνια τσαγιού νερό

3 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη

1 φλιτζάνια τσαγιού μέλι

1 ξύλο κανέλας

6-7 γαρύφαλλα ολόκληρα

1 κομμάτι φλούδα πορτοκαλί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, σόδα, αλάτι.

Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε λαδί, κονιάκ, χυμό πορτοκαλί, ζάχαρη, ξύσμα, κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο και τα χτυπάμε με μίξερ ή με το σύρμα για 10 λεπτά.

Έπειτα ρίχνουμε το αλεύρι σιγά-σιγά ανακατεύοντας με το χέρι.Ζυμώνουμε να γίνει μια ελαφριά και μαλακή ζύμη.

Πλάθουμε σε ότι σχήμα θέλουμε και ψήνουμε στον αέρα  στους 180 βαθμούς για 25΄ περίπου λεπτά ώσπου να ροδίζουν.

Τους αφήνουμε όλο το βράδυ να κρυώσουν.

Την επόμενη μέρα βάζουμε σε μια κατσαρόλα την ζάχαρη, το νερό και τα μπαχαρικά και βράζουμε για 5 λεπτα.

Το αποσύρουμε και προσθέτουμε το μέλι. Αφού είναι χλιαρό το σιρόπι και κρύα τα μελομακάρονα πιάνουμε την τρυπητή κουτάλα και βάζουμε 2-3 μελομακάρονα πάνω και τα βουτάμε για 1 λεπτό και τα βάζουμε σε μια σχάρα που από κάτω να  έχει ένα ταψί. Τέλος, τα βάζουμε σε μια πιατέλα και βάζουμε πάνω λίγο καρύδι ψιλοκομμένο.

ΥΛΙΚΑ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ

1 φυτίνη

1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο

80γρ. ζάχαρη

2 κρόκους αυγών

½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα

½ ποτήρι κονιάκ ή ράκι/τσίπουρο

1 κουταλάκι του γλυκού σόδα

1κ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ

200γρ. αμύγδαλα αποφλοιωμένα

Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Στο μίξερ χτυπάμε τη φυτίνη  μόνη της για 10 λεπτά για να μαλακώσει.Έπειτα ρίχνουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο . Το αφήνουμε να χτυπηθεί  καλά και να ομογενοποιηθεί και με τα υπόλοιπα υλικά. Στη συνέχεια προσθέτουμε  τους κρόκους  και τη κανέλα. Ύστερα ρίχνουμε το κονιάκ. Το κονιάκ το χρειαζόμαστε για τη γεύση στους κουραμπιέδες.

Διαλύουμε τη σόδα σε λίγο νερό και τη προσθέτουμε στο μείγμα. Ρίχνουμε το μπέικιν πάουντερ. Σε αυτή τη φάση αφήνουμε τα υλικά να χτυπηθούν καλά μέχρι να γίνουν ένα σώμα. Πρώτα περνάμε τα αμύγδαλα από το μούλτι αλλά όχι πολύ θρυμματισμένα και τα προσθέτουμε στο μείγμα μας. Μειώνουμε ταχύτητα στο μίξερ και προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι. Αφήνουμε τα υλικά μας να ανακατευτούν καλά.

Στη συνέχεια παίρνουμε το μείγμα από το μίξερ και το βάζουμε σε ένα άλλο σκεύος ώστε να μπορούμε να το δουλέψουμε πιο εύκολα. Αρχίζουμε να το ζυμώνουμε και με τα χέρια. Κόβουμε ένα κομμάτι με τα χέρια μας και το πλάθουμε αυτή τη διαδικασία την κάνουμε μέχρις ότου έχουμε χρησιμοποιήσει όλο το μίγμα μας. Όταν έχουμε πλάσει όλους τους κουραμπιέδες μας  τους τοποθετούμε προσεκτικά σε ένα μεγάλο ταψί.

Ψήνουμε στον αέρα στους 170 βαθμούς για 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο. Για να καταλάβουμε ότι έχουν  ψηθεί  και είναι έτοιμοι να τους βγάλουμε θα πρέπει να είναι μαλακοί. Αν τους αφήσουμε παραπάνω θα σκληρύνουν και θα μας έχουν πετύχει.

Μόλις τους βγάλουμε από το φούρνο θα πρέπει να τους αφήσουμε 2 με 3 λεπτά να ξεκουραστούν. Τέλος τους σερβίρουμε σε μια πιατέλα και με το σουρωτήρι πασπαλίζουμε με την ζάχαρη άχνη τους κουραμπιέδες μας.

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !

Σας εύχομαι χρόνια πολλά Καλά Χριστούγεννα με υγεία και ευτυχία.

Ουρανία Κάτσενου.