Χωρίς έλεγχο οι περιβαλλοντικές μελέτες των βιομηχανιών στα Οινόφυτα

7.4.2016

Του Ανδρέα Κάτσενου

Η έγκριση περιβαλλοντικών μελετών για βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται  στην   ευρύτερη περιοχή Σχηματαρίου και Οινοφύτων από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τανάγρας είναι μια συνήθης διαδικασία η οποία φαντάζει ως μια απλή επικύρωση διαδικαστικού χαρακτήρα.

Πολλοί ήταν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι οι οποίοι κατά καιρούς  δεν ψήφισαν ποτέ περιβαλλοντικές μελέτες βιομηχανιών, καθώς ορισμένοι εκτιμούσαν ότι δεν είναι ειδικοί για να κρίνουν το περιεχόμενο τους, ενώ άλλοι ήταν αρνητικοί επειδή γνώριζαν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Άνθρωποι χωρίς τεχνικές γνώσεις καλούνταν και  καλούνται να αποφασίσουν για την τύχη μιας επιχείρησης,  αλλά και για τους κατοίκους μιας περιοχής η οποία περιβαλλοντικά είναι σχεδόν κατεστραμμένη.

Καλούνται να αποφασίσουν Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι οποίοι είναι άγνωστο εάν γνωρίζουν το περιεχόμενο των  στοιχείων της μελέτης και τον τρόπο λειτουργίας της βιομηχανίας. Να αποφασίσουν για περιβαλλοντικές  μελέτες εταιρειών  των οποίων  τα απόβλητά, πέφτουν «νομότυπα» στον Ασωπό, χωρίς όμως να υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος για την καθαρότητα τους. Μελέτες άλλωστε που όλες ήταν, και είναι,  απολύτως, σύννομες με βάση τα στάνταρς του Υπουργείου Περιβάλλοντος, με τη διαφορά όμως ότι η εφαρμογή τους δεν ελέγχεται.

Εδώ ξεκινούν όμως και  τα ουσιαστικά προβλήματα. Το βασικό ερώτημα  που ετίθετο και θα συνεχίζει να τίθεται στο διηνεκές είναι ποιος θα διεξάγει, σε καθημερινή βάση, τον  ουσιαστικό κι αποτελεσματικό έλεγχο των ρύπων, αερίων και στερεών αποβλήτων, σε σχέση με την τοξικότητά τους. Η απάντηση; Ουδείς. Όλα μένουν στα χαρτιά. Και η καταστροφή καλά κρατεί.

Η κάθε βιομηχανία η οποία έχει, ενδεχομένως, επενδύσει εκατομμύρια, ζητά ο Δήμος να επικυρώσει τις περιβαλλοντικές της μελέτες, επικαλούμενη την προσφορά της στον τόπο με τις θέσεις εργασίας που «ανοίγει» ειδικά στην περίοδο οικονομικής κρίσης που διανύουμε. Την ίδια ώρα που χρησιμοποιεί ως επί τω πλείστον αλλοδαπούς ως εργαζόμενους γιατί είναι φθηνά εργατικά χέρια, καταπατά εργασιακά δικαιώματα και λειτουργεί χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο της 6ης Απριλίου, τα αιρετά μέλη του Δήμου Τανάγρας εκλήθησαν να αποφασίσουν, δυστυχώς με ελαφρά τη καρδία, για τέσσερις περιβαλλοντικές μελέτες μεγάλων εταιριών που δραστηριοποιούνται στα Οινόφυτα. Οι δημοτικοί Σύμβουλοι όμως δεν είναι ούτε, χημικοί  ούτε μεταλλειολόγοι.  Θέλουν τις επιχειρήσεις στο τόπο τους,  αλλά το αντικείμενο για το οποίο καλούνται να αποφασίσουν τους είναι άγνωστο, πέρα από κάποιες ακαδημαϊκές, κυρίως,  εμπειρικές γνώσεις που όμως δεν επαρκούν για τόσο σοβαρές αποφάσεις.

Ο Δήμαρχος Τανάγρας κ. Β. Περγάλιας συμμετέχει μαζί με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κ. Μπακογιάννη σε ένα μεγάλο σχέδιο δημιουργίας Βιομηχανικού Πάρκου στην περιοχή των Οινοφύτων και του Σχηματαρίου, ώστε να ελεγχθούν τα απόβλητα των βιομηχανιών και να καθαρίσει ο Ασωπός. Καθόλα μεγάλη και σημαντική πρωτοβουλία. Μεγάλο έργο αν ευοδωθεί. Όλοι θα σταθούμε αρωγοί. Μάλιστα ο Δήμαρχος  ήταν κάθετος ότι είναι αμείλικτος σε θέματα μόλυνσης του Ασωπού και της ευρύτερης περιοχής. Αλλά… επί του παρόντος το οικολογικό έγκλημα στον Ασωπό παραμένει και συνεχίζεται.

Δυστυχώς,  παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Δημάρχου, ο οποίος είναι και καλοπροαίρετος, το πρόβλημα υφίσταται και η καταστροφή συνεχίζεται σε βάρος των κατοίκων, της ζωής τους και του μέλλοντος των παιδιών τους.

Απλά να αναφέρω  ότι, σήμερα, υπάρχουν ειδικά μηχανήματα τα οποία μπορούν επί εικοσιτετραώρου βάσεως να ελέγξουν τους ρύπους των εργοστασίων, όπως γίνεται στην Ευρώπη. Μόνο που είναι κοστοβόρα και χρειάζονται για την  λειτουργία τους εξειδικευμένο προσωπικό. Τέτοια μηχανήματα έχει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας όπου ελέγχει τα εργοστάσια της ΔΕΗ και σε κάθε υπέρβαση επιβάλει μεγάλα πρόστιμα. Ο Δήμος Τανάγρας δεν έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει και να λειτουργήσει ένα τέτοιο ολοκληρωμένο σύστημα περιβαλλοντικού ελέγχου των εκατοντάδων εργοστασίων που δρουν στην περιοχή του, παρά μόνο εάν η Κεντρική Διοίκηση και η Περιφέρεια αποφασίσουν να επενδύσουν σε αυτό..

Κατά  συνέπεια, η εμπλοκή των Δημοτικών Συμβούλων στην έγκριση περιβαλλοντικών μελετών για βιομηχανίες σε μια περιοχή, μάλιστα, όπου το εξασθενές χρώμιο κάνει πάρτι, μοιάζει με  το αβγό του Κολόμβου, που εκθέτει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αφήνει την κεντρική διοίκηση να νίπτει, ως Πόντιος Πιλάτος, τας χείρας της. Εκτός κι αν ψάχνουν ακόμη για κομπάρσους σε μια χιλιοπαιγμένη παράσταση με θύμα αθώους πολίτες και μια περιοχή που αργοσβήνει, ερημώνεται κι αλλοτριώνεται. Σε μια νεκρή γη.

Τέτοιες αποφάσεις είναι πρέπον να λαμβάνονται από την Κεντρική Διοίκηση ή τις Περιφέρειες παρά να κοροϊδευόμαστε αλλήλοις. Δεν αρμόζει στο πολιτισμό μας. Η Τοπική Διοίκηση ας έχει μόνο τον απλό έλεγχο των στοιχείων. Άλλωστε δεν πρόκειται να χάσει από τα δικαιώματά της. Εκτός κι αν συντρέχουν άλλοι λόγοι που δεν μπορώ να φανταστώ με την ταπεινότητά των σκέψεων μου, και  που πολύ αμφιβάλλω ότι μπορεί να υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο.