Χωρίς βιβλία κινδυνεύουν να μείνουν οι φοιτητές

Χωρίς βιβλία κινδυνεύουν να μείνουν οι φοιτητές, καθώς ο Σύλλογος Εκδοτών Πανεπιστημιακών Βιβλίων δεν προχωρά στη διανομή πανεπιστημιακών συγγραμμάτων και ξεκαθαρίζει «χωρίς να πληρώνει το κράτος, δεν μπορούμε να διανέμουμε πανεπιστημιακά συγγράμματα».

Ο Δημήτρης Μπαλιάτσας, επισημαίνει ότι δεν μπορούν να πληρώσουν με δικά τους χρήματα τη διανομή, ενώ το υπουργείο δεν έχει αποπληρώσει τη διανομή για το εαρινό εξάμηνο 2015-16”.

Η αναστολή διανομής πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στους φοιτητές και τους σπουδαστές της χώρας για το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2017-2018, αποφασίστηκε κατά την έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (ΣΕΕΒΙ).

Όπως αναφέρει ο ΣΕΕΒΙ, με την απόφαση αυτή, «εκφράζεται η οικονομική αδυναμία του κλάδου των εκδοτών επιστημονικών βιβλίων να στηρίξουν με ίδιους πόρους την διανομή για το ακαδημαϊκό έτος και αυτό διότι το υπουργείο Παιδείας καθυστερεί πρωτοφανώς την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του απέναντι στον κλάδο. Από τη στιγμή που οι οικονομικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας εξετάζουν σήμερα την αποπληρωμή τιμολογίων που αφορούν στο εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2015-2016 (!!!), γίνεται εύκολα κατανοητή σε όλους η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος».

Σημειώνεται οτι τα πανεπιστημιακά συγγράμματα διανέμονται στους φοιτητές μέσω του μηχανογραφικού συστήματος “Εύδοξος”.

Οι εκδότες επισημαίνουν οτι δεν υπάρχουν χρήματα ούτε καν για να προμηθευτούν προμηθευτούν τις πρώτες ύλες, για  να τυπώσουν τα βιβλία που είναι αναγκαία για το νέο ακαδημαϊκό έτος, ενώ επισημαίνουν οτι το 95% των εκδοτικών επιχειρήσεων είναι οικογενειακές επιχειρήσεις που αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να λειτουργήσουν, καθώς το κράτος τους χρωστά χρήματα για 17 μήνες.

Επισημαίνεται οτι όλες οι υποσχέσεις από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου έχουν καταπατηθεί και τονίζουν οτι δεν είναι δυνατή περαιτέρω καθυστέρηση, καθώς το υπουργείο έχει ξεπεράσει το όριο, όπως λένε χαρακτηριστικά.