Χωρίς ενεργό μέτωπο φωτιάς η Ανατολική Αττική-Φοβούνται αναζωπυρώσεις από τον αέρα

Χωρίς κανένα ενεργό μέτωπο φωτιάς αυτή τη στιγμή στην Ανατολική Αττική μετά την ολονύκτια προσπάθεια των ανδρών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας όπου επιχειρούσαν στον Κάλαμο και το Καπανδρίτι.

Η κατάσταση είναι, σαφώς, βελτιωμένη καθώς  με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα, εκ περιτροπής.

Η φωτιά πέρασε χθες τη λεωφόρου Καλάμου, με κατεύθυνση προς το Πολυδένδρι, αναγκάζοντας σε εκκένωση των σπιτιών του οικισμού Σαλαμίδι στο Καπανδρίτι.

Ο στόχος ήταν να μην περάσει η φωτιά την Εθνική Οδό και πάει προς τη Μαλακάσα. Να σημειωθεί ότι, το πύρινο μέτωπο έφτασε, χθες το βράδυ σε απόσταση 500 μέτρων από την Εθνική Οδό, όπου διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων από την έξοδο της Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας προς Μαρκόπουλο Ωρωπού.

Στόχος σήμερα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι  η πλήρης οριοθέτηση της πυρκαγιάς προτού ξεκινήσουν οι άνεμοι, η ένταση των οποίων προδιαθέτει σε επιφυλακτικότητα.

Στο σημείο, εκτός των εναέριων μέσων, επιχειρούν 220 πυροσβέστες, με 88 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ αναμένονται ακόμα 60 άτομα πεζοπόρο τμήμα από την Κύπρο.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αυτή την ώρα η πυρκαγιά έχει μόνο μικροεστίες διαχειρίσιμες σε όλη την περίμετρό της, ενώ στη χαράδρα μέσα από την οποία κατευθυνόταν προς την Εθνική Οδό, έχουν ήδη κατεβεί πεζοί πυροσβέστες και μηχανήματα και σε σημαντικό βαθμό την έχουν οριοθετήσει.

Από το πρωί κάνουν ρίψεις στις εστίες δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ενεργά μέτωπα, ωστόσο οι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος είναι επιφυλακτικοί, καθώς από το μεσημέρι προβλέπεται ενίσχυση των ανέμων.

Θεωρούν ωστόσο ότι σήμερα είναι μια καλύτερη ημέρα. Ήδη αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των αυτοκινήτων προς Πολυδένδρι που, χθες, είχε διακοπεί από την αστυνομία.

Στην Ηλεία

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι και η πυρκαγιά και στην Ηλεία η οποία απομακρύνθηκε από το χωριό Περιστέρι -το οποίο εκκενώθηκε χθες- και κινήθηκε ανατολικά. Η φωτιά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, είναι υπό επιτήρηση και από το πρωί κάνει ρίψεις νερού και ένα ελικόπτερο.

«Έχουμε την συγκρατημένη αισιοδοξία ότι αύριο θα είναι μια καλύτερη μέρα», δήλωσε χθες το βράδυ στο Αθηναϊκό –Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, τονίζοντας ότι «θα είναι κρίσιμες οι ώρες το πρωί».

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι πρέπει κανείς να είναι επιφυλακτικός με την συγκεκριμένη πυρκαγιά, η οποία από την πρώτη στιγμή δημιούργησε τεράστια προβλήματα που κατέληξαν σε μεγάλη καταστροφή.

Σε μια τέτοια περίπτωση, πιθανότατα θα αποσυρθεί και το αίτημα για βοήθεια από την Ε.Ε., στο οποίο απάντησε ήδη αρνητικά η Γαλλία, ενώ και οι άλλες χώρες της Μεσογείου έχουν σοβαρά δικά τους προβλήματα με πυρκαγιές.