Χωρίς κληρονόμο η αμύθητη περιουσία του μίστερ ΙΚΕΑ

Η περιουσία του αγγίζει τα 58,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Στη λίστα των εκατομμυριούχων του Bloomberg το όνομά του φιγούραρε στην 8η θέση. Ο λόγος για τον Ινβγκάρ Κάμπραντ, ιδρυτή της σουηδικής αλυσίδας επίπλου, IKEA, ο οποίος πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 91 ετών.

Την αμύθητη περιουσία του όμως, δεν πρόκειται να την κληρονομήσει κανείς. Είχε… φροντίσει ο ίδιος γι’ αυτό. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Κάμπραντ εδώ και αρκετές δεκαετίες είχε μεταβιβάσει τον έλεγχο της εταιρείας επίπλων σε ένα δίκτυο ιδρυμάτων και εταιρειών χαρτοφυλακίων που σχεδιάστηκαν για να εξασφαλίσουν την μακροπρόθεσμη ανεξαρτησία και επιβίωση της ιδέας των IKEA.

Στην ουσία έτσι, εξασφάλιζε ότι η Almhult, εταιρεία με έδρα τη Σουηδία, θα παρέμενε εκτός του άμεσου ελέγχου της οικογένειας, αφήνοντας τους κληρονόμους του με μια πενιχρότατη περιουσία προερχόμενη από τον οικογενειακό όμιλο Ikano. Ο συγκεκριμένος όμιλος εκμεταλλεύεται μια σειρά χρηματοοικονομικών, ακινήτων, κατασκευαστικών και λιανικών επιχειρήσεων και ανέφερε περιουσιακά στοιχεία ύψους μόλις 8 δισεκατομμυρίων ευρώ και ποσοστό φερεγγυότητας «σχεδόν 30%» το 2016.

Σύμφωνα με το πλάνο του Κάμπραντ, η κυριότητα των περισσότερων καταστημάτων Ikea ανήκε στο ίδρυμα Stichting Ingka, μια ολλανδική οντότητα με σκοπό την «υποστήριξη της καινοτομίας». Τα εμπορικά σήματα, η μάρκα και το κόνσεπτ της εταιρείας τέθηκαν υπό τον τελικό έλεγχο του Ιδρύματος Interogo με έδρα το Λιχτενστάιν, του οποίου η θυγατρική, η Inter Ikea, είναι ο παγκόσμιος δικαιοπάροχος της Ikea.

Παρόλο που ονομάζεται ίδρυμα, η αποστολή του Stichting Ingka είναι μόνο μερικώς φιλανθρωπική. Το καταστατικό της επιτρέπει επίσης την επανεπένδυση των κερδών στην εταιρεία, σύμφωνα με τον Περ Χέγκενες, διευθύνοντα σύμβουλο του Ιδρύματος Ikea.

Πηγή: enikonomia.gr