Χωρίς φιέστες ανακοινώνει η κυβέρνηση την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια

 

Χωρίς φιέστες θα ανακοινωθεί η έξοδος της χώρας από τα 8ετή μνημόνια. Η αντιπολίτευση επιμένει ότι τα σκληρά μέτρα συνεχίζονται. “Καμπανάκι” από Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Χωρίς πανηγυρισμούς αλλά με την διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα έκανε ότι ήταν δυνατόν για να κρατήσει την χώρα όρθια, αναμένεται την Δευτέρα να ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση η έξοδος της χώρας από τα 8ετή μνημόνια, με την αντιπολίτευση να επιμένει ότι τα σκληρά μέτρα συνεχίζονται.

Γιώργος Τσίπρας

«Δεν πανηγυρίζουμε όσο θα έπρεπε την επιτυχία ότι διαπραγματευτήκαμε ένα σαφώς ηπιότερο πρόγραμμα. Η οικονομική κατάσταση των πολιτών δεν μπορεί να επιστρέψει στα επίπεδα του 2009, της επίπλαστης ευμάρειας με δανεικά», τονίζει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας.

Την ίδια ώρα, πάντως, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι δεν πρέπει να αθετηθούν τα συμφωνημένα μέτρα μεταρρυθμίσεων και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αναγνωρίζοντας την καλή πορεία της οικονομίας.

«Η σημερινή κυβέρνηση έχει αποτύχει πλήρως και παταγωδώς στους αναπτυξιακούς στόχους που έχει θέσει», τόνισε ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρ. Σταϊκούραςμιλώντας στον Realfm 97,8.

Σεντένο

«Η κυβέρνηση θα έχει μεγαλύτερο περιθώριο να προσαρμόζει τις πολιτικές της στις προτιμήσεις του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα θα αναμετρήσει τώρα την αξιοπιστία των πολιτικών της με τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Πρόκειται για μια νέα φάση, στην οποία θα είναι σημαντικό να αποφευχθεί η επανάληψη λαθών του παρελθόντος» σημειώνει ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Ρέγκλινγκ

Από την πλευρά του, ο Κλάους Ρέγκλινγκ, πάντως, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της και επαναλαμβάνει ότι η διαπραγμάτευση του 2015, του κ. Βαρουφάκη κόστισε στην οικονομία, 200 δις ευρώ.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο ώστε να γίνει βιώσιμη και ανταγωνιστική οικονομία, αλλά με προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει να εκσυγχρονίζεται και να ανοίγει. Η Ελλάδα όχι μόνο διέκοψε αλλά και αντέστρεψε τις μεταρρυθμίσεις κατά το πρώτο μισό του 2015, επεισόδιο που κοστολογείται έως 200 δισεκατομμύρια ευρώ», αναφέρει μεταξύ άλλων σε άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Μοσκοβισί

Ο αρμόδιος για τα δημόσια οικονομικά Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί εκτιμά ότι η ευρωζώνη έλαβε τη σωστή απόφαση να σώσει την Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τη συνετή δημοσιονομική και μακρο-οικονομική πολιτική, ενώ ταυτόχρονα με την ευκαιρία ζητά τον εκδημοκρατισμό της ευρωομάδας (eurogroup) και τον μετασχηματισμό της ΟΝΕ με σκοπό την πρόληψη μελλοντικών κρίσεων, στη βάση των προτάσεων της Κομισιόν.

Λεμέρ

Πρέπει να διατηρηθεί η συνολική ισορροπία των μεταρρυθμίσεων, τονίζει ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ κ. Λεμέρ. Επιφυλάξεις για την αναστολή μείωσης των συντάξεων. Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να δημιουργεί ευνοϊκό κλίμα για την ανάπτυξη.

Ομάδα Σοσιαλιστών του ευρωκοινοβουλίου

Ικανοποίηση για την έξοδο της Ελλάδας από το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα στήριξης μετά από οκτώ δύσκολα χρόνια εκφράζει σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου, Ούντο Μπούλμαν.

Βαρουφάκης

Ωστόσο, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στον ΣΚΑΙ σχολίασε την εκτίμηση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ότι το κόστος από τις διαπραγματεύσεις και τους χειρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα το Α’ εξάμηνο του 2015 για την ελληνική οικονομία ανέρχεται στα 200 δισ. ευρώ.

«Το κόστος είναι τεράστιο από το 2010 και οφείλεται απολύτως στο λαθεμένο πρόγραμμα της τρόικας. Μου περιποιούν μεγάλη τιμή προσπαθώντας να μετακυλήσουν τις αμαρτίες τους πάνω μου» απάντησε ο κ. Βαρουφάκης και συμπλήρωσε: «Έναν υπουργό Οικονομικών τον κρίνεις από τι χρέος παρέδωσε σε σχέση με αυτό που παρέλαβε, τα ταμειακά διαθέσιμα και το ΑΕΠ. Θα δείτε ότι λίγο πολύ τα ίδια παρέλαβα με αυτά που παρέδωσα».

Στουρνάρας

Παράλληλα, και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας εφιστά την προσοχή, υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχει πισωγύρισμα στην οικονομία.

«Έχουμε να διανύσουμε πολύ δρόμο ακόμη. Δεν υπάρχει περιθώριο αθέτησης των συμφωνηθέντων, καθώς τότε υπάρχει κίνδυνος να μας εγκαταλείψουν οι αγορές. Ουδείς αμφισβητεί σήμερα ότι η διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015 είχε σημαντικό κόστος για την οικονομία, το τραπεζικό σύστημα και το κλίμα εμπιστοσύνης», σημειώνει  ο κ. Στουρνάρας σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής».

Παπαδημούλης

Αρχίζουμε να γράφουμε τις πρώτες σελίδες ενός νέου βιβλίου», σημειώνει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε ανάρτησή του στο Twitter, αναφορικά με την έξοδο από τα μνημόνια.

Tον κώδωνα του κινδύνου, για ενδεχόμενες αλόγιστες παροχές, κρούουν και τα μεγαλύτερα διεθνή δίκτυα.

Η έξοδος της Ελλάδας από τα προγράμματα βοήθειας έχει κατά κύριο λόγο πολιτική διάσταση, παρατηρεί ο Αλέξανδρος Κρητικός. Ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου DIWθεωρεί κομβική την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Θα ήταν ωραία να νομίζει κάποιος ότι οι περιπέτειες της Ελλάδας θα έχουν παρόμοια κατάληξη με αυτή του Οδυσσέα εκτιμά το βρετανικό περιοδικό Economist, με αφορμή την επικείμενη έξοδο της χώρας από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης και με αναφορές στις δηλώσεις του τότε Έλληνα πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου από το Καστελόριζο, όταν η κρίση ξεκινούσε και εκείνος έκανε λόγο για μια νέα Οδύσσεια.

«Η Ελλάδα βγαίνει αύριο από τα μνημόνια λιτότητας, μετά από οκτώ χρόνια ιδιαίτερα σκληρής δοκιμασίας», γράφει σήμερα η ιταλική εφημερίδα ll Manifesto.

Οι 26 ημερομηνίες- σταθμοί της ελληνικής κρίσης

Ήταν Οκτώβριος του 2009 όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου ταξίδεψε στο Λουξεμβούργο για να συμμετάσχει στην πρώτη του συνεδρίαση Eurogroup, μόλις λίγες ημέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές στις οποίες αναδείχθηκε πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ.

Εκεί ενημέρωσε τους ομολόγους του ότι το έλλειμμα της Ελλάδας το 2009 δε θα είναι 6% του ΑΕΠ αλλά 12,5%. «Το παιχνίδι τελείωσε, χρειαζόμαστε σοβαρά στατιστικά στοιχεία» ήταν η φράση του προέδρου -τότε- του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η οποία σηματοδότησε σχεδόν εννιά χρόνια ελληνοευρωπαϊκού δράματος.

Στο διάστημα αυτό, η Ελλάδα άλλαξε πέντε πρωθυπουργούς, απασχόλησε τα πρωτοσέλιδα εφημερίδων από όλον τον κόσμο, έγινε η αφορμή να πέσουν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, πρωταγωνίστησε σε εκατοντάδες συνεδριάσεις Eurogroup και Συνόδους Κορυφής.

Τώρα που γράφεται το «φινάλε» του εν λόγω δράματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει τη δική της αναδρομή στις ημερομηνίες- σταθμούς της ελληνικής κρίσης.