Χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα η Ε.Ε. για το κλείσιμο της Βαλκανικής οδού

10.3.2016

Σε δύο στρατόπεδα δείχνει πως έχει χωριστεί η Ε.Ε., μια εβδομάδα πριν από την πιο κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό, εξ αιτίας των κλειστών συνόρων στα Βαλκάνια. Από τη μια μεριά οι χώρες-μέλη που θέλουν κλειστά σύνορα και σε αυτές που επιθυμούν το μοίρασμα των προσφυγικών ροών.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ, άναψε φωτιές με τις ευχαριστίες του στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που έκλεισαν τα σύνορά τους εγκλωβίζοντας χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα. Τόνισε μάλιστα ότι δεν πρόκειται για μονομερή ενέργεια αλλά για εφαρμογή της κοινής απόφασης των 28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, δήλωση που καταδεικνύει και την Ελλάδα σύμφωνη σε αυτή την απόφαση.

Η αναφορά αυτή του κ. Τουσκ προκάλεσε την αντίδραση της Ελλάδας αλλά και της Γερμανίδας Καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ, ηοποία φαίνεται να είναι η νέα σύμμαχος του Αλέξη Τσίπρα.

Το μήνυμα του κ. Τουσκ ήρθε μετά την απόφαση της Σλοβενίας, της Σερβίας και της ΠΓΔΜ να κλείσουν τα σύνορα της βαλκανικής. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μιλούσε για κοινή απόφαση προκαλώντας από τη μία την οργή Γερμανίας και Ελλάδας, αλλά και ερωτηματικά για τις αποφάσεις στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής.

Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ξεκάθαρα πλέον πως η επόμενη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες θα είναι μία από τις δυσκολότερες, ενώ όσο τα κράτη-μέλη δεν συμφωνούν σε μία κοινή στάση, η Τουρκία κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στο παιχνίδι των διαπραγματεύσεων.

Οργισμένη η Μέρκελ για τα κλειστά σύνορα

Επικριτική η στάση της γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, το βράδυ της Τετάρτης,  για το κλείσιμο των συνόρων κατά μήκος της Βαλκανικής Διαδρομής. Εμφανίστηκε αποστασιοποιημένη από την τοποθέτηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και προειδοποίησε ότι «το πρόβλημα δεν λύνεται όταν ένας λαμβάνει μια απόφαση». Πρόσθεσε επίσης ότι τα μέτρα των βαλκανικών χωρών δεν θα είναι βιώσιμα χωρίς μια ευρύτερη απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσφυγική κρίση.

«Αυτό δεν είναι η λύση στο συνολικό πρόβλημα», δήλωσε η κ. Μέρκελ σε προεκλογική εκδήλωση στην Ρηνανία-Παλατινάτο και σημείωσε ότι, βεβαίως έρχονται τώρα λιγότεροι άνθρωποι που ζητούν άσυλο στην Γερμανία, αλλά για αυτό όμως βλέπουμε κάθε βράδυ τις τηλεοπτικές εικόνες αποκλεισμένων προσφύγων στην Ελλάδα. Αυτό δεν μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε καλό αποτέλεσμα, συνέχισε, για να τονίσει: «Δεν μπορούμε  οι 27 χώρες να επαναπαυόμαστε και να αφήνουμε μια χώρα μόνη με το πρόβλημα», αλλά πρέπει να βρούμε μια ευρωπαϊκή εξισορρόπηση. «Αυτό θα είναι μεγάλη πρόκληση», κατέληξε, σύμφωνα με δημοσίευμα στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας «Der Tagesspiegel».

Επισημαίνεται ότι η κυρία Μέρκελ δήλωσε ακόμη σε άλλη ανάρτηση, στην ιστοσελίδα της Ραδιοφωνίας Κεντρικής Γερμανίας (mdr info), ότι πρέπει να βρεθεί μια συμφωνία, η οποία βοηθά όλα τα 28 κράτη-μέλη και ότι για την κατανομή των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. δεν αποφασίζει μόνο η τουρκική κυβέρνηση, αλλά θα πρέπει να έχει ρόλο και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Ντόναλντ Τουσκ: Κοινή απόφαση των 28 της ΕΕ να κλείσουν τα σύνορα

Με ανάρτηση του στο λογαριασμό που διατηρεί στο twitter, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε πως  «τερματίζονται οι παράτυπες ροές μεταναστών κατά μήκος της διαδρομής των χωρών των δυτικών Βαλκανίων», διευκρινίζοντας πως «δεν αποτελεί ζήτημα μονομερών ενεργειών, αλλά μια κοινή απόφαση των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Επίσης τόνισε «Ευχαριστώ τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων για την εφαρμογή μέρους της ολοκληρωμένης στρατηγικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης».

«Η Βαλκανική οδός έκλεισε για πάντα» προκαλεί η υπ. Εσωτερικών της Αυστρίας

Η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ με δηλώσείς της στην γερμανική εφημερίδα Die Welt τόνισε πως η Βαλκανική οδός της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο κύριος δρόμος που παίρνουν οι μετανάστες για να φτάσουν στις πιo πλούσιες χώρες του βορρά, θα παραμείνει κλειστή για πάντα.

Χθες η Π.Γ.Δ.Μ. έκλεισε τα σύνορά της με την Ελλάδα στους μετανάστες, αφού η Σλοβενία, η Κροατία και η Σερβία, χώρες από τις οποίες περνούν οι μετανάστες για να φτάσουν στην Αυστρία, ανακοίνωσαν αυστηρότερους κανονισμούς για την είσοδο μεταναστών.

“Η θέση μου είναι ξεκάθαρη: η Βαλκανική οδός παραμένει κλειστή, και αυτό για πάντα”, δήλωσε η Μικλ-Λάιτνερ στην εφημερίδα.

Η Μικλ-Λάιτνερ είπε ότι μόνο ένα τέτοιο συνεκτικό μήνυμα θα αποτρέψει τους μετανάστες, πολλοί από τους οποίους αφήνουν πίσω τους πολέμους και κρίσεις στη Μέση Ανατολή και πιο πέρα, από το να διασχίσουν τη Μεσόγειο από την Τουρκία για να φτάσουν στις ακτές της Ευρώπης.
«Αυτή η συμμαχία λογικής έχει μέχρι τώρα αναπτύξει μια αποφασιστική προσφορά στην διατήρηση της σταθερότητας και τάξης στους ανθρώπους στην Ευρώπη», είπε ηυπουργός εσωτερικών της Αυστρίας, αναφερόμενη στις βαλκανικές χώρες που βρίσκονται καθ’ οδόν προς τη βόρεια Ευρώπη.