Χώρους φιλοξενίας για τους πρόσφυγες αναζητά η Κυβέρνηση – Ανεξέλεγκτη η κατάσταση

1.3.2016

Εκτός ελέγχου οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές που φτάνουν καθημερινά στην χώρα. Απελπισμένοι και κατατρεγμένοι άνθρωποι που έρχονται στην Ελλάδα και μένουν εγκλωβισμένοι χωρίς διέξοδο διαφυγής.

Η Κυβέρνηση, μέσα σε αυτή τη χαοτική κατάσταση, αναζητά χώρους προκειμένου να φιλοξενηθούν οι δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες.
Σε ευρεία έκτακτη σύσκεψη που έγινε χθες, αποφασίστηκε στο υπ. Εσωτερικών η δημιουργία ενός επιτελικού οργάνου που θα διαχειριστεί την κατάσταση ανάγκης στο προσφυγικό/μεταναστευτικό.

Στην επιτροπή αυτή θα μετέχουν εκπρόσωποι από τον Στρατό, το Λιμενικό, την Αστυνομία, την Πρόνοια, το χώρο της Υγείας, την Πολιτική Προστασία κλπ.

Η Κυβέρνηση στοχεύει στην προσωρινή στέγαση των προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα μας, ώστε «να φύγουν από τους δρόμους», για αυτό ζήτησαν και τη βοήθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παρισταμένων υπουργών, αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Ελλάδα περίπου 50.000 καταγεγραμμένοι πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ αναμένονται ακόμα 70.000, που ανεβάζει τον αριθμό αυτών που αναμένεται να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα στους 120.000.

Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης τόνισαν ότι πρέπει να βρεθούν άμεσα πολλοί «μικροί» χώροι (camping, γήπεδα, παλαιά εργοστάσια, εκθεσιακοί χώροι που δεν λειτουργούν κ.α.) και να διαμορφωθούν καταλλήλως, μέσα στην εβδομάδα, προκειμένου να φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται κατά μήκος του οδικού άξονα Αθήνα-Ειδομένη και σε απόσταση 10-15 χλμ εκατέρωθεν της Εθνικής Οδού.

Παράλληλα, σε διάστημα ενός μηνός, θα πρέπει να βρεθούν και χώροι μόνιμης φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Δύο βασικούς πυλώνες έχει το «σχέδιο Μουζάλα»:

Ο πρώτος πυλώνας αφορά στη τη δημιουργία κέντρων διαμονής δυναμικότητας 50.000 ανθρώπων και σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΝΤ1 έχουν ήδη προταθεί ως χώροι προς αξιοποίηση:

  • η εγκαταλελειμμένη πλατφόρμα στην περιοχή του Σκαραμαγκά
  • το παλαιό κτίριο του «Σαρακάκη»
  • το κάμπινγκ της Βούλας
  • το πρώην Ανατολικό αεροδρόμιο
  • ένα στρατόπεδο στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και
  • Σχολής της Αστυνομίας στην Καρδίτσα.

Ο δεύτερος πυλώνας του «σχεδίου Μουζάλα» προβλέπει τη φιλοξενία άλλων 50.000 σε ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα, πλησίον των μεγάλων αστικών κέντρων.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο που εστάλη στις Βρυξέλλες, τα καταλύματα αυτά θα βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 20 χιλιομέτρων από τα αστικά κέντρα, «μεταθέτοντας» έτσι αυτό το βάρος κατά κύριο λόγο σε διαθέσιμες ξενοδοχειακές μονάδες στην περιφέρεια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Εντωμεταξύ, ‘όσο η κυβέρνηση ψάχνει λύσεις για την αντιμετώπιση της εκτός ελέγχου κατάστασης, στον Πειραιά συνεχίζουν να καταπλέουν πλοία με καραβάνια προσφύγων και μεταναστών. Εντός της ημέρας αναμένεται να καταπλεύσει το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «blue star» 1 μεταφέροντας 623 μετανάστες και πρόσφυγες από δύο νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Το πλοίο παρέλαβε 497 άτομα από τη Μυτιλήνη και 126 από τη Χίο.
Επίσης, το λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται σε αναμονή και της άφιξης του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου “Διαγόρας” μεταφέροντας 423 μετανάστες και πρόσφυγες. Το πλοίο παρέλαβε 316 άτομα από τη Ρόδο και 107 από την Κω.
Τα ξημερώματα, μετά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, αναχώρησε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Αριάδνη” για τη Μυτιλήνη και τη Χίο προκειμένου να παραλάβει μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ τις πρωινές ώρες
αναχώρησε και το “blue star 2” για Σύρο, Πάτμο, Λέρο, Κω και Ρόδο