Χ. Κατσώτης: Η ΕΕ έχει δώσει τα εργαλεία στους εργοδότες για να «ματώνουν» τους εργαζόμενους

1.12.2015

Ομιλία του στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην Βουλή

Η ΕΕ έχει δώσει τα εργαλεία στους εργοδότες για να «ματώνουν» τους εργαζόμενους, τόνισε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας την Τρίτη 1η Δεκέμβρη στη συνάντηση με θέμα τα εργασιακά των προεδρείων και βουλευτών των Επιτροπών Κοινωνικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου (Μotoring Group – Ομάδα Παρακολούθησης των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα). Συμμετείχε επίσης και αντιπροσωπεία από το Λουξεμβούργο, με επικεφαλής τον υπουργό Εργασίας N. Schmit.

Απαντώντας στο επικίνδυνο ιδεολόγημα των «βέλτιστων πρακτικών της ΕΕ» στα εργασιακά, ο Χρήστος Κατσώτης σημείωσε ότι τα λεγόμενα mini jobs στην Γερμανία εντάσσονται στις «βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ» που τονώνουν την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλιακών ομίλων σε βάρος των εργαζομένων. Τα «συμβόλαια μηδενικού χρόνου» στην Μ. Βρετανία εντάσσονται επίσης στις «βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ», δηλαδή στην ανάγκη υποταγής των εργασιακών δικαιωμάτων και της τιμής της εργατικής δύναμης στο κέρδος των μονοπωλίων.

Καλείτε, συνέχισε ο Χρήστος Κατσώτης, σε ένα προσχηματικό διάλογο, ένα διάλογο που έχετε κάνει έτσι κι αλλιώς με την ΕΕ και το κεφάλαιο και έχετε ήδη αποφασίσει ότι θα λύσετε τα ζητήματα, τα αιτήματά τους, θα ικανοποιήσετε τις ανάγκες τους μέσα και από το νομοθετικό πλαίσιο που θα φέρετε. Όπως εξάλλου και το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο που έφερε η Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ, που στόχο έχει να ισοπεδώσει κάθε κατάκτηση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Η εργατική τάξη δεν τα αποδέχεται, απεργεί στις 3 Δεκέμβρη, κινητοποιείται, οργανώνει την πάλη της γιατί δεν αποδέχεται την επιδείνωση της ζωής της.

Ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, τα κέρδη και η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων είναι η πηγή των δεινών των εργαζομένων, είναι η αιτίες για τις οποίες «μάτωσαν» και συνεχίζουν να «ματώνουν». Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Το ΚΚΕ θα κάνει τα πάντα για την οργάνωση της πάλης και του αγώνα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, κατέληξε ο Χρήστος Κατσώτης.