Ψάχνουν… ισοδύναμα έναντι των σκληρών μέτρων

20.10.2015

 

 

Εναγωνίως ψάχνουν ισοδύναμα στο Οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να μην γίνουν αποδεκτά τα σκληρά μέτρα υπερφορολόγησης που έχει υπογράψει και ψηφίσει στο τρίτο πακέτο στήριξης ενόψει της αυριανής έναρξης των συνομιλιών με το κουαρτέτο  της αντιπροσωπείας των δανειστών.

 

 

Κι αν η κυβέρνηση κατόρθωσε να βρει λύση για να μην αυξήσει από το ΦΠΑ 13% στο 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν είναι το ίδιο εύκολο να αντικαταστήσει τα 150εκ ευρώ με ισοδύναμα αλλά και για μια σειρά άλλα μέτρα συνολικού κόστους 3.150 δις ευρώ.

 

 

Συγκεκριμένα θα πρέπει να αναζητήσει λύσεις:

 

 

 

  • Για τη φορολογία των αγροτών, αφού τελικά εφαρμόστηκε η αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο που χρησιμοποιούν κι αφού ήδη έχουν σταλεί τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά με την αναδρομικά αυξημένη προκαταβολή φόρου, μένει να ξεκαθαριστεί αν θα αυξηθεί ο φόρος εισοδήματός τους από το 13% στο 20%. Για να μη συμβεί αυτό, απαιτούνται περίπου 100 εκατ. ευρώ από άλλες πηγές.
  • Για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, που αποτελεί μια από τις ήττες στη διαπραγμάτευση, υπολογίζεται ότι αν δεν εφαρμοστεί το μέτρο, απαιτούνται περίπου 375 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Από την άλλη, είναι κοινή η διαπίστωση ότι ακόμα κι αν δεν εφαρμοστεί το μέτρο, η μείωση των επικουρικών συντάξεων είναι αναπόφευκτη, ενώ πλέον στην κυβέρνηση μιλάνε για ενσωμάτωσή τους στις κύριες συντάξεις.
  • Για την αύξηση της φορολογίας των ενοικίων το υπουργείο Οικονομικών είχε υποσχεθεί 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Η διάταξη αποσύρθηκε κακήν κακώς και μένει να δούμε εάν η διαφορετική κλίμακα που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο μπορεί να αποφέρει τα ίδια.
  • Για το ΕΚΑΣ το κονδύλι που απαιτείται σε ετήσια βάση είναι περίπου 500 εκατ. ευρώ κι αυτό είναι το ποσό που πρέπει να καλύψει η κυβέρνηση αν θέλει τελικά να το διασώσει.
  • Για τις αποφάσεις του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας των μειώσεων στις συντάξεις, το ετήσιο κόστος για την επαναφορά των συντάξεων στα επίπεδα του 2012 ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ και πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» της επόμενης ημέρας. Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση εξετάζει μοντέλο ανάλογο με αυτό για τις αποφάσεις του ΣτΕ για τους ενστόλους, δηλαδή μικρότερες μειώσεις συντάξεων, από αυτές που ψηφίστηκαν το 2012 ή διαφορετική κλιμάκωσή τους, χωρίς να είναι σαφές αν μπορεί καλυφθεί μόνο έτσι το κονδύλι των 2 δισ. ευρώ.
  • Για το εισιτήριο των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία το προσχέδιο προβλέπει ισοδύναμα. Υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν 20 εκατ. ευρώ.