Ψήφος εμπιστοσύνης από κυβέρνηση-ΕΚΤ η ανανέωση της θητείας του Γιάννη Στουρνάρα

Στο τιμόνι της Τράπεζας της Ελλάδος θα παραμείνει για μία ακόμη θητεία ο κ. Γιάννης Στουρνάρας έπειτα από σχετική εισήγηση της κυβέρνησης. Ο διοικητής τη ΤτΕ σε επικοινωνία που είχε μαζί του το CNN Greece δήλωσε πως για την επικύρωση της ανανέωσης της θητείας του διοικητή της ΤτΕ θα ακολουθηθεί η σχετική διαδικασία, η οποία αναμένεται να διαρκέσει περί τις δύο εβδομάδες.

Αναφορικά με το σχέδιο που εκπονεί η Τράπεζα της Ελλάδας για τη δημιουργία bad bank, ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε στο CNN Greece πως θα παρουσιαστεί όταν είναι έτοιμο και όταν έχει ολοκληρωθεί η προεργασία που πρέπει να γίνει σε όλα τα επίπεδα.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Στουρνάρας διορίστηκε στη θέση του επικεφαλής της ΤτΕ τον Ιούνιο του 2014, καθώς το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος, εν όψει της αποχώρησης του διοικητή Γιώργου Προβόπουλου, αποφάσισε ομόφωνα να προτείνει προς το Υπουργικό Συμβούλιο, τον διορισμό του Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του διοικητή. Στις 20 Ιουνίου ορκίστηκε στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο διοικητής της ΤτΕ χειρίστηκε πολύ κρίσιμα ζητήματα, όπως ο η επιβολή των capital controls και ο αποκλεισμός του εγχώριου τραπεζικού συστήματος από τις διεθνείς αγορές, ενώ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο και στη στήριξη των τραπεζών κατά τα δύσκολα χρόνια του μνημονίου.

Παράλληλα, η ανανέωση της θητείας τους αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης αλλά όσο και από τους ομολόγους του στο διοικητικό συμβούλιο της  Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σημειώνεται πως ο Γιάννης Στουρνάρας ανέλαβε πρόσφατα την θέση του Προέδρου της Επιτροπής Επιθεώρησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το βιογραφικό του

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10 Δεκεμβρίου 1956. Τελείωσε το Δημόσιο Γυμνάσιο Φιλοθέης το 1974 και αποφοίτησε από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1978. Απέκτησε Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό τίτλο (MPhil 1980, DPhil 1982) από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στο οποίο και εργάστηκε από το 1981 έως το 1985 ως Research Fellow και Lecturer στο Κολλέγιο St. Catherine΄s και ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Σπουδών. Σήμερα είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Την περίοδο 1986-1989 εργάστηκε ως ειδικός σύμβουλος του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών σε θέματα Δημοσίων Επιχειρήσεων και Εισοδηματικής Πολιτικής και στη συνέχεια της Τράπεζας της Ελλάδος (1989-1994) σε θέματα Νομισματικής Πολιτικής. Ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, από το 1994 έως τον Ιούλιο του 2000, συμμετείχε στο σχεδιασμό της μακροοικονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής εκπροσωπώντας το Υπουργείο στη Νομισματική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συμμετείχε επίσης στις διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΟΝΕ και είχε την ευθύνη για τις ετήσιες διαβουλεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ΟΟΣΑ. Από το 1994 έως το 1997 ήταν Αντιπρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου ενώ από το 1998 έως τον Ιούλιο του 2000 ήταν μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους. Από το 2000 μέχρι το 2004 ήταν Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Από το 2005 έως το 2008 ήταν Διευθύνων Σύμβουλος στην ΚΑΠΠΑ Χρηματιστηριακή. Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής στο ΙΟΒΕ (Σεπτέμβριος 2009 –Ιούνιος 2012) και Υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση (Μάιος-Ιούνιος 2012).

Από τον Ιούλιο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2014 ήταν Υπουργός Οικονομικών.

cnn.gr