“Ψήφος εμπιστοσύνης” στην ελληνική οικονομία η υπογραφή της συμφωνίας για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

 15.12.2015

Ψήφο εμπιστοσύνης χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Πιτσιόρλας την υπογραφή της συμφωνίας για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια.

«Η απόφαση της γερμανικής εταιρείας Fraport να επενδύσει 1.2 δισ. ευρώ για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, πρόκειται για ένα συμβολικό μήνυμα σε όλους ότι η χώρα μας έχει αφήσει πίσω τη φημολογία περί Grexit και μπαίνει στο δρόμο της ανάπτυξης» είπε ό κ Πιτσιόρλας και πρόσθεσε «Το 1,2 δισεκ. που θα εισπράξει η Ελλάδα είναι «πολύ υψηλό τίμημα». Τα οφέλη θα συνεχίσουν να φαίνονται σε βάθος χρόνου, καθώς το Δημόσιο θα εισπράττει ενοίκιο 23 εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο, ενώ παράλληλα το 50% των κερδών θα επιστρέφει στα κρατικά ταμεία.

Η ελληνο-γερμανική κοινοπραξία που θα αναλάβει τους 14 αερολιμένες θα πραγματοποιήσει επενδύσεις 1 δισεκ. ευρώ κατά τη διάρκεια της 40ετούς σύμβασης – εξ αυτών τα 350 εκατ. θα επενδυθούν έως το 2020 – ενώ ταυτόχρονα προβλέπεται η δημιουργία 1.700 θέσεων εργασίας».

Για την καθυστέρηση  της υπογραφής της σύμβασης υποστήριξε ότι « Έπαιξε ρόλο η δυσκολία προσαρμογής της ελληνικής κυβέρνησης, γιατί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο δεν προέβλεπε αποκρατικοποιήσεις.

Αντίθετα, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, όπου ο ελληνικός λαός ψήφισε την προοπτική ιδιωτικοποιήσεων, το ΤΑΙΠΕΔ είχε την «πλήρη στήριξη» του πρωθυπουργού».

Ενώ για για την διαφωνία Σπίρτζη είπε ότι « Σέβομαι  την πολιτική διαφωνία και εκτιμώ το γεγονός ότι ο υπουργός δεν στάθηκε εμπόδιο στην υλοποίηση μίας κυβερνητικής απόφασης».

Ερωτηθείς για τα επόμενα βήματα του ΤΑΙΠΕΔ υποστήριξε ότι «Για  επόμενα βήματα  του ΤΑΙΠΕΔ) Θεωρώ  ότι το 2016 τα έσοδα από την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας θα «υπερβούν» τα 2 δισεκ. ευρώ και θα «πλησιάσουν» τα 3 δισ».

Ενώ για  τον ΟΛΠ και ΟΛΘ (ΟΛΠ) ανέφερε ότι  υπάρχουν οκτώ διεκδικητές. Και πρόσθεσε λέγοντας ότι «Για την περίπτωση του Πειραιά, υπάρχουν τρεις επίδοξοι επενδυτές και οι προσφορές αναμένονται στις 21 Δεκεμβρίου, με προοπτική ο διαγωνισμός να ολοκληρωθεί στις αρχές του ερχόμενου έτους».