Ψεύτικα σωσίβια πουλούσαν στην Τουρκία για τους πρόσφυγες, σπέρνοντας το θάνατο

7.1.2016

Η τουρκική αστυνομία κατάσχεσε 1.263 σωσίβια σε εργοστάσιο της Σμύρνης που κατασκεύαζε σωσίβια, τα οποία ήταν γεμισμένα με υλικό που δεν επιπλέει στο νερό και πωλούνταν σε πρόσφυγες που ταξίδευαν προς την Ελλάδα.

Σε εκτενές ρεπορτάζ του «Guardian» αναφέρεται ότι οι έρευνες της τουρκικής αστυνομίας ξεκίνησαν όταν βρέθηκαν νεκροί πρόσφυγες, οι οποίοι φορούσαν σωσίβια, τα οποία φαίνονταν ότι δεν είχαν προδιαγραφές ασφαλείας ή ήταν απομιμήσεις αληθινών.

Σύμφωνα με την «Guardian» οι ρεπόρτερ της στη διάρκεια των ερευνών τους για την προσφυγική κρίση, βρέθηκαν αρκετές φορές μπροστά σε πωλητές σωσιβίων που ήταν απομιμήσεις αληθινών. Στην προσπάθεια τους να παραπλανήσουν τους αγοραστές έφεραν ως εμπορικό όνομα μια ανορθόγραφη εκδοχή του εμπορικού σήματος της εταιρείας Yamaha που έγραφε «Yamaxa»

Να σημειωθεί ότι για προφανείς λόγους, η ζήτηση σωσιβίων είναι τόσο μεγάλη στις πόλεις των τουρκικών παραλίων, ώστε να αποτελούν μια από τις βασικές πηγές εσόδων τους, καθώς όλα τα καταστήματα με είδη ένδυσης και υπόδησης πουλάνε σωσίβια.

«Μπορεί να πουλάμε δύο ή τρία ζευγάρια παπούτσια την ημέρα, αλλά δίνουμε από 100 έως 300 σωσίβια», λέει ένας ιδιοκτήτης καταστήματος στον «Guardian» προσθέτωντας ότι «Το καλοκαίρι πουλούσαμε ακόμη και 1.000 σωσίβια και τα εργοστάσια δε μας προλάβαιναν».