Ψηφίζεται απόψε το Σύμφωνο Συμβίωσης

22.12.2015

Στις 11 το βράδυ ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Σύμφωνο συμβίωσης το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις και κόντρες εντός κι εκτός του Κοινοβουλίου.

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία, την ώρα κατά την οποία η Εκκλησία τάσσεται ενάντια στη ψήφιση του νομοσχεδίου κι έξω από τη Βουλή βρίσκονται συγκεντρωμένοι αρκετοί ακτιβιστές υπερασπιστές του νομοσχεδίου.

Σε υψηλούς τόνους και με έντονες αντεγκλήσεις μεταξύ βουλευτών πραγματοποιείται στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου για το Σύμφωνο Συμβίωσης.

Τη διαφωνία του για το Σύμφωνο επανέλαβε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης, υποστηρίζοντας ότι είναι αντίθετο με το άρθρο 21 του Συντάγματος, ενώ εναντίον τάχθηκαν ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή.

Η ΝΔ διά του εισηγητή της Χαράλαμπου Αθανασίου δήλωσε ότι δεν θα υπερψηφίσει εφόσον δεν αποσαφηνιστούν τα τρία ζητήματα που για το κόμμα του είναι «κόκκινο πανί»: ο γάμος, η υιοθεσία και η ιθαγένεια.

Από τη γραμμή αυτή διαφοροποιήθηκε η βουλευτής του κόμματος Νίκη Κεραμέως, η οποία δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει τα άρθρα για το Σύμφωνο Συμβίωσης, γιατί όπως είπε, «το επιβάλλει η πραγματικότητα».

«Μπήκα στην πολιτική για να εκφράσω τις προσωπικές απόψεις. Ο σεβασμός στις διεθνείς συμβάσεις δεν μπορεί να είναι αλά καρτ ούτε να εξαρτάται από τις αντιδράσεις κοινωνικών ομάδων», τόνισε η βουλευτής.

Υπέρ του Συμφώνου Συμβίωσης έχουν ταχθεί ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, και Ένωση Κεντρώων.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει καταθέσει ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου.

Κατά όλων των άρθρων που αφορούν το Σύμφωνο Συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών δήλωσε το ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί για τα υπόλοιπα άρθρα κατά την συζήτηση τους, ενώ η Χρυσή Αυγή καταψηφίζει συλλήβδην το νομοσχέδιο.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν με την ομιλία του Γιάννη Λαγού από τη Χρυσή Αυγή, ο οποίος υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι με τις διατάξεις του το νομοσχέδιο δεν επιτρέπει στο κόμμα του να διενεργεί τα συσσίτια μόνο για Έλληνες.

Σε αποστροφή της ομιλίας του, ο κ. Λαγός είπε πως «είστε προκατειλημμένοι και μισείτε τους Έλληνες», γεγονός που προκάλεσε την έκρηξη του βουλευτή του Ποταμιού, Γιώργου Αμυρά.

«Είναι μέρα ντροπής γιατί φτάνουμε σε ένα σημείο πράγματα τα οποία είναι ενάντια στη φύση, ενάντια στη λογική να τα ψηφίζουμε, να νομοθετούμε, και να παρουσιάζουμε το αφύσικο ως φυσικό.

» Αν έρθει ένας φίλος από την Ολλανδία, από τη Γερμανία από κάποια άλλη χώρα, από το Πακιστάν, που αγαπάνε τις κατσίκες και τα ζώα τους, τι θα γίνει; Θα αποδεχτούμε και τους κτηνοβάτες;» ανέφερε από το βήμα, προκαλώντας την αντίδραση της Βασιλικής Κατριβάνου από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ζήτησε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία για τα 14 άρθρα του νομοσχεδίου, καθώς, όπως εξήγησε ο κ. Παπαθεοδώρου πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου που ισχύει σε όλη την Ευρώπη, αλλά στην Ελλάδα ψηφίζεται από την Αντιπολίτευση.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία από ακτιβιστές που στηρίζουν το σύμφωνο συμβίωσης μπροστά από την Μητρόπολη με σύνθημα «Δεν είναι η αγάπη αμαρτία», ενώ στις 18:00 αναμένεται και νέα συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος.