Ψηφίσμα για τις Σχολικές Καθαρίστριες με πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπείρωσης

 

 

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΩΡΩΠΟΥ

 

 

Με πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπείρωσης την Τρίτη 5/5/2015 το δημοτικό συμβούλιο Ωρωπού έκδωσε ψήφισμα υπέρ της μονιμοποίησης των σχολικών καθαριστριών. To ψήφισμα, το οποίο θα αποσταλεί μέσω των υπηρεσιών του δήμου Ωρωπού στην ΚΕΔΕ και το προεδρείο της Βουλής, αναφέρει:

 

 

Τον Ιούνη του 2015 λήγει με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο η δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεων που για χρόνια ανανεώνουν 8,5 χιλ. καθαρίστριες στα σχολεία της χώρας με βάση το νόμο 4186/2013, άρθρο 50, παρ. 1. Όπως ορίζει η 2η παράγραφος του ίδιου άρθρου “για το διδακτικό έτος 2015-2016, οι συμβάσεις θα καταρτίζονται από τους οικείους δήμους και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία”. Είναι εκείνο το αναγκαίο προσωπικό στα σχολεία, που για χρόνια τώρα τελεί υπό εργασιακή προθεσμία, με άθλιο εργασιακά καθεστώς, που πληρώνεται πάντα έναντι και με καθυστέρηση μηνών και σηκώνει κατά κύριο λόγο στους ώμους του τον κρίσιμο τομέα υγιεινής και καθαριότητας των σχολικών μονάδων, αφού το όποιο μόνιμο προσωπικό καθαριότητας πάντα ήταν λειψό και σήμερα στο μεγάλο του μέρος έχει κι αυτό συνταξιοδοτηθεί.

 

 

Αν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν πάρει άμεσα μέτρα και αφήσει τα πράγματα να εξελιχθούν με βάση το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, με δεδομένα και τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια μέχρι την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ένας δρόμος είναι ορατός: Οι χιλιάδες καθαρίστριες να οδηγηθούν σε απόλυση, αφού είναι απαγορευτική η δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεων με βάση το υφιστάμενο περιοριστικό πλαίσιο που διέπει τις προσλήψεις στους δήμους και να παραδοθεί η καθαριότητα των σχολείων σε ιδιώτες εργολάβους και ΚοινΣΕπ.

 

 

Με βάση τα παραπάνω, το δημοτικό συμβούλιο Ωρωπού απαιτεί η συγκυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, χωρίς καθυστέρηση, να λύσουν αυτό το καίριο για τη λειτουργία των σχολείων ζήτημα. Να ανανεωθούν σήμερα όλες οι συμβάσεις των εργαζομένων, διασφαλίζοντας η κυβέρνηση τη χρηματοδότηση αυτής της λειτουργίας και να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα με τη μονιμοποίηση των καθαριστριών στα σχολεία.

 

 

Το παρών ψήφισμα θα αποσταλεί μέσω των υπηρεσιών του δήμου Ωρωπού στο προεδρείο της Βουλής και στην ΚΕΔΕ.