Ψηφίστηκε ο νέος προϋπολογισμός του Δήμου Ωρωπού ύψους 35 εκατ. ευρώ. Έργα 23 εκ. ευρώ στο Τεχνικό Πρόγραμμα

Αναπτυξιακό, ρεαλιστικό και απόλυτα υλοποιήσιμο  χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Θωμάς Ρούσσης τον νέο προϋπολογισμό του 2018 τον οποίο, χθες, Παρασκευή 24 Νοεμβρίου ψήφισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο σε έκτακτη συνεδρίαση.

Ο φετινός προϋπολογισμός είναι ύψους 35,232 εκατ. ευρώ είναι ισοσκελισμένος, μειωμένος από τον περσυνό κατά 8-9 εκατ. ευρώ, καθώς έχουν μειωθεί οι κρατικές επιχορηγήσεις.

Ο κ. Ρούσσης ανέφερε ότι ο Δήμος εισέπραξε 3 εκατ. από την Νέα Οδό και 3,8 εκατ. ήταν τα ανταποδοτικά τέλη.

Ο προϋπολογισμός στηρίζεται κατά πολύ στα ανταποδοτικά τέλη, καθώς αυτή είναι πλέον η νέα μορφή λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πανελλαδικά, η οποία πρέπει να στηρίζεται σε ιδίους πόρους κατά κύριο λόγο και λιγότερο στις κρατικές επιχορηγήσεις.

Τεχνικό Πρόγραμμα

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το Τεχνικό Πρόγραμμα το οποίο ψηφίστηκε για το έτος 2018 το οποίο περιλαμβάνει 17 νέα μεγάλα αναπτυξιακά έργα.  Είναι συνολικού ύψους 23 εκατ.  ευρώ, εκ των οποίων τα 18,5 προέρχονται από έργα τα οποία έχουν ενταχθεί στο Περιφερειακό Πρόγραμμα.

Επίσης, 4,5 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε έργα για όλες τις Δημοτικές Ενότητες.

Ποια είναι τα  13 σημαντικότερα έργα ενταγμένα στο Π.Ε.Α.Α.

1.Β Φάση του έργου Κατασκευή αγωγών αποχέτευσης στην περιοχή νότια των οδών Ρόδων–Γαζίας και Μιμόζας του οικισμού Βαρικό.

2.Μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας Ασωπού ποταμού

3.Βρεφονηπιακός Σταθμός Δήμου Ωρωπού

4.Κατασκευή παραλιακού πεζόδρομου Ν. Παλατίων– Μαρκοπούλου Δήμου Ωρωπού

5.Μελέτη αποχέτευσης ακαθάρτων και ΕΕΛ των οικισμών Αυλώνα, Μαρκοπούλου, Ωρωπού, Ν. Παλατίων και Χαλκουτσίου.

  1. Δίκτυο αγωγών όμβριων στην περιοχή Αγ. Κωνσταντίνου Δ. Ωρωπού.

7.Κατασκευή δικτύου ύδρευσης στον οικισμό Βαρικό του Δ. Ωρωπού.

8.Κατασκευή εσωτερικού δικτύου ύδρευσης περιοχής Ποσειδωνίας-Κυψέλης παραλιακής ζώνης Καλάμου

9.Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης όμβριων οικισμού Καπανδριτίου.

10.Κατασκευή αποχετευτικού Δικτύου Τ.Κ. Συκαμίνου και Τ.Κ. Χαλκουτσίου.

11.Έργα Οδοποιίας για την ολοκλήρωση του έργου δίκτυο αγωγών όμβριων στην περιοχή Αγ. Κωνσταντίνου.

12.Κατασκευή συμπλήρωσης δικτύου ύδρευσης παραλιακής ζώνης Καλάμου στην περιοχή Χιλιοπόταμος.

13.Επιδημιολογική μελέτη και παρατηρητήριο Ασωπού ποταμού

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Δυναμική Πολιτεία κ. Γιώργος Γιασημάκης, η παράταξη του οποίου δεν ψήφισε τον νέο προϋπολογισμό, τόνισε: «Όπως καταλαβαίνετε εδώ συζητάμε το Τεχνικό Πρόγραμμα και τα έργα που είναι ενταγμένα στην Περιφέρεια.

Είναι ο προ τελευταίος προϋπολογισμός της Δημοτικής Αρχής αυτός που ψηφίζουμε και ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με αυτό που υλοποιείται γιατί θα αναθεωρηθεί 15 φορές μέσα στο χρόνο.

Αυτά που υλοποιούνται ευλαβικά είναι οι αναθέσεις. Με δική μας παρέμβαση αφαιρέθηκαν οι κατατμήσεις και οι πάγιες καταβολές.

Υπάρχει αδιαφάνεια της Δημοτικής Αρχής στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Πέρυσι το Πάσχα δεν μας επέτρεψαν να παραστούμε στη προμήθεια Πασχαλινού υλικού».

Ενώ πρόσθεσε ότι «δεν μπορώ να μην αναφερθώ και στην παραδοχή του Προέδρου του ΝΠΔΔ και Πολιτισμού κ. Μιχ. Τόλια ο οποίος έκανε χρήση εικονικού τιμολογίου που έχει εκδώσει άλλος Πρόεδρος Ν.Π. Εξαιτίας αυτών κανένας δεν μπορεί να σας έχει εμπιστοσύνη για την εκτέλεση του προϋπολογισμού».

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Μιχάλης Χασιώτης τόνισε ότι «Ο φετινός προϋπολογισμός είναι μειωμένος κατά 3 φορές από αυτόν του 2011.

Με σαφήνεια περιγράφετε ότι θα δαπανάτε για τους πολίτες, τα οποία όμως θα προέρχονται από τα χρήματα που θα καταβάλουν οι ίδιοι οι πολίτες.

Ο προϋπολογισμός στηρίζεται κατά 80 % στη δημοτική φορολογία. Ο δήμος λειτουργεί και θα συνεχίσει να λειτουργεί με τη δημοτική φορολογία ως επιχείρηση που τσακίζει τους πολίτες σε μια περίοδο όπου υπάρχει φτώχια και ανέχεια».

Και κατέληξε λέγοντας: «Κύριε Δήμαρχε φέτος μην τολμήσετε και πάτε σε αναγκαστικές κατασχέσεις. Θα μας βρείτε απέναντι με όποιες κοινωνικές δυνάμεις έχουμε».

Αλλά και ο Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αν. Γαζβινιάν δεν ψήφισε τον προϋπολογισμό λέγοντας ότι «μετά την συναλλαγή με το εικονικό τιμολόγιο δεν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη κανείς στην εκτέλεσή του, ενώ κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή για αδιαφάνεια και βαθύ σκοτάδι στη διαχείριση.