Ψηφίστηκε  ο προϋπολογισμός με τα 153 “ναι” της Κυβέρνησης

6.12.2015

Ψηφίστηκε τις πρώτες ώρες της Κυριακής από τη Βουλή ο Προϋπολογισμός του έτους 2016.

Υπέρ τάχθηκαν 153 βουλευτές της συμπολίτευσης, ενώ καταψήφισαν 145 βουλευτές της αντιπολίτευσης. Απόντες ήταν οι βουλευτές Νίκος Νικολόπουλος (ανεξάρτητος) και Γιώργος βαγιωνάς (ΝΔ), των οποίων η επιστολική ψήφος δεν έγινε δεκτή. Πάντως και οι δύο ανέφεραν στην επιστολή τους ότι αν ήταν παρόντες θα ψήφιζαν «όχι».

Θα αναλάβουμε την ιστορική ευθύνη «να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2016. Δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί τις συντάξεις ακόμη και μόνη της, έχοντας στο πλευρό της τον ελληνικό λαό. Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, είπε ότι εκτίθεται με τη στάση της απέναντι στους πολίτες που δεν τρώνε κουτόχορτο.

Υπερασπιζόμενος τον προϋπολογισμό, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε πως «πρόκειται για έναν δύσκολο προϋπολογισμό, επειδή συσσωρεύεται σε αυτό που υπήρχε πριν». Απέρριψε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για τα επιμέρους στοιχεία του προϋπολογισμού, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «υποφέρουν τα λαϊκά στρώματα».

Ο προϋπολογισμός υπακούει στους στόχους ενσωματώνοντας τις αναδιανεμητικές μέριμνες της κυβέρνησης τόνισε ο Γ.Σταθάκης. Μίλησε δε για επιστροφή στην ανάπτυξη από το α’ εξάμηνο του 2016.

Ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση είναι «προϊόν σκληρής διαπραγμάτευσης» και «φέρνει τη χώρα πιο κοντά στην έξοδο από τις μνημονιακές πολιτικές» δήλωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές για τους στρατιωτικούς.

Με επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε την ομιλία του στη συζήτηση του προϋπολογισμού ο προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης λέγοντας ότι «ο κ. Τσίπρας ζει σε ένα αλαζονικό συννεφάκι, όμως ο βασιλιάς είναι γυμνός». Για τον προϋπολογισμό είπε ότι συντάχθηκε στις σουίτες του Hilton και δήλωσε πως η ΝΔ θα τον καταψηφίσει.

Ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση για το 2016 είναι «προϋπολογισμός του αχρείαστου μνημονίου» δήλωσε η Φώφη Γεννηματά.

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, λέγοντας πως ο προϋπολογισμός είναι «ανοικτή επίσημη ομολογία του ταξικού προσανατολισμού της κυβέρνησης να υπηρετήσει το Κεφάλαιο».

Η χώρα χρειάζεται μαχαίρι στις σπάταλες και ενίσχυση της παραγωγής, ανέφερε στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2016 άδικο, γκρίζο και αδιαφανή.

Έκκληση προς τον πρωθυπουργό να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να ζητήσει οικουμενική κυβέρνηση και μετά να φέρει το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό, απηύθυνε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι σε διαφορετική περίπτωση «η κυβέρνηση θα καταρρεύσει».