Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο «κόλαση» για τα ΜΜΕ

25.10.2015

Υπερψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία το νομοσχέδιο  για τα ΜΜΕ, με τίτλο «Αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης και άλλες διατάξεις».

Τα περισσότερα άρθρα ψηφίστηκαν με πλειοψηφία 154 βουλευτών  κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας, που αιτήθηκε η Ν.Δ.. ενώ με διευρυμένη πλειοψηφία -καθώς, πλην της κυβερνητικής πλειοψηφίας, υπερψήφισαν η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι- «πέρασαν» τα άρθρα 11, 12, 14.

Τόσο ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ευ. Μεϊμαράκης, όσο και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ζήτησαν την απόσυρσή της διάταξης για τις Ανεξάρτητες Αρχές σε περίπτωση που δεν τροποποιηθεί, καθώς, όπως υποστήριξαν, έτσι όπως είναι διατυπωμένη εισάγει την πρόβλεψη για πρόωρη λήξη της θητείας των εκ του Συντάγματος μελών της Ανεξάρτητης Αρχής.

«Καμία τέτοια πρόθεση δεν υπήρχε από την πλευρά της κυβέρνησης. Πρόθεσή μας ήταν να θωρακίσει θεσμικά τη διαδικασία της διεξαγωγής του διαγωνισμού για τις αδειοδοτήσεις», διαβεβαίωσε ο Νίκος Παπάς.

Να σημειωθεί ότι η αρχική τροποποίηση που κατατέθηκε έδινε το δικαίωμα στην κυβέρνηση να αλλάζει όποιο μέλος ανεξάρτητης Αρχής ήθελε, ανεξαρτήτως του χρόνου διορισμού του. Με τη δεύτερη τροποποίηση η «εκκαθάριση» περιορίζεται μόνο σε εκείνα τα μέλη των οποίων οι θητείες έχουν παραταθεί λόγω αδυναμίας της Διάσκεψης των Προέδρων να εκλέξει αντικαταστάτες τους.

Ομαδικά πυρά από την αντιπολίτευση

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, σχολιάζοντας τη διάταξη, είπε ότι «ρίξατε μια βόμβα! Η ρύθμιση αποτελεί κήρυξη πολέμου με τις Ανεξάρτητες Αρχές και με εμάς που έχουμε θέση αρχής για συγκλίσεις. Έχουν προβλήματα οι ανεξάρτητες Αρχές, αλλά δεν τις καταργούμε για θεραπεία. Με τη ρύθμισή σας αντικαθίστανται και όσοι νόμιμα υπηρετούν. Κηρύσσετε πόλεμο στις Ανεξάρτητες Αρχές και με εμάς. Γιατί το κάνετε αυτό;». Μάλιστα, προειδοποίησε ότι η ενέργεια της κυβέρνησης ναρκοθετεί τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες στη Διάσκεψη των Προέδρων.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι «πρόκειται για μείζονα θεσμική παρέμβαση που προσβάλλει το κράτος δικαίου και είναι καθεστωτικού χαρακτήρα. Η θητεία των μελών των ανεξάρτητων Αρχών δεν μπορεί να συντμηθεί νομοθετικά – μπορεί μόνο να επεκταθεί. Πώς θα εφαρμόσετε τον νόμο σας χωρίς ΕΣΡ; Σε δύο μήνες, λέει η τροπολογία, θα επιλεγούν τα νέα μέλη, αν επιλεγούν και αν υπάρξουν 4/5. Θα πορευόμαστε χωρίς καμία εποπτεία. Όλα σε εκκρεμότητα και υπό εκβιασμό. Η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει νέο καθεστώς στους θεσμούς».

Ο Χάρης Θεοχάρης από το Ποτάμι εξήγησε ότι δεν μπορεί να «ξηλώνεται» όλο το Δ.Σ. επειδή απλά έληξε η θητεία ενός μόνο μέλους.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης ζήτησε να αποσυρθεί η διάταξη και να επανέλθει η κυβέρνηση στη Διάσκεψη των Προέδρων με προτάσεις που θα επιτυγχάνουν τις απαραίτητες συνταγματικές πλειοψηφίες, ενώ σε παρέμβασή του ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είπε ότι οι συνθέσεις των Ανεξάρτητων Αρχών είναι προβληματικές με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων, με αποτέλεσμα να αμφισβητούνται πολλές από τις αποφάσεις που έχουν εκδώσει.