Ψυχρή συνάντηση Καραμανλή-Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη στο 7ο Προσυνέδριο (ΒΙΝΤΕΟ)

Το 7ο Προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, πέρα από την ουσία, κατέδειξε σημαντικές παραμέτρους για τα όσα διαδραματίζονται στους κόλπους του κόμματος.

Επί του παρόντος η ενότητα του κόμματος μπορεί να μην αμφισβητείται, καθώς όλοι προσδοκούν σε μια νέα διακυβέρνηση,  αλλά είναι βέβαιον ότι δεν είναι όλα ρόδινα στη Πειραιώς.

Η παρουσία του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη απέδειξε ότι είναι το αδιαμφισβήτητο κυρίαρχο πολιτικό πρόσωπο στη φιλελεύθερη παράταξη. Είναι ο εγγυητής της ενότητας. Το  πρόσωπο που συγκεντρώνει τα βλέμματα όλων και οι όποιες μελλοντικές αποφάσεις του θα καθορίσουν και την πορεία της παράταξης.

Το γεγονός ότι οι σύνεδροι, κατά την είσοδο του πρώην πρωθυπουργού στην αίθουσα του προσυνεδρίου, έγινε αιτία να διακοπούν για λίγο οι εργασίες και όρθιοι να τον καταχειροκροτούν, είναι δείγμα του πολιτικού εύρους του.

Βεβαίως ο Καραμανλής ποτέ δεν θα γίνει αιτία διάσπασης του κόμματος, όπως επίσης και δεν θα ανεχθεί να δει τη Νέα Δημοκρατία να εκτρέπεται ιδεολογικά ή να βυθίζεται σε περίεργους ατραπούς που θα αλλάζουν το στίγμα και τη φυσιογνωμία της παράταξης.

Αίσθηση προκάλεσε, επίσης, και η ψυχρότητα με την οποία ο κ. Κ. Καραμανλής αντιμετώπισε τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κ. Μητσοτάκη κατά την είσοδό του στην αίθουσα. Χαιρέτησε εγκάρδια όλους όσους του έτειναν το χέρι στη πρώτη σειρά των καθισμάτων αλλά δεν είχε το ίδιο εγκάρδια χειραψία με τον νυν πρόεδρο.

Ενδεχομένως ο κ. Καραμανλής να ήθελε να στείλει κι ένα μήνυμα στη Πειραιώς ότι κορυφαία στελέχη της παράταξης ήταν απόντα από το Προσυνέδριο. Στελέχη που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στη Βόρειο Ελλάδα και στα οποία στηρίχθηκε για δεκαετίες η παράταξη. Στελέχη που έχουν τεθεί στο περιθώριο τα τελευταία δύο χρόνια περίπου αποστρατεύτηκαν για άγνωστους λόγους. Γνωστή άλλωστε είναι η δυσφορία στη Βόρειο Ελλάδα για αυτές τις αλλαγές.

Κι όπως λένε πολλά ιστορικά στελέχη της παράταξης, το crash test για τη νέα ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, που θα σηματοδοτήσει και το μέλλον της θα είναι το επικείμενο 11ο Τακτικό  Συνέδριο του Κόμματος στις 16 και 17 Δεκεμβρίου στην Αθήνα. Εκεί θα φανούν οι προθέσεις της  ηγεσίας, οι θέσεις και οι αρχές τις οποίες επιθυμεί να προτάξει ο κ. Κ Μητσοτάκης. Γιατί πέρα από το επικοινωνιακό μέρος θα μετρήσουν και τα ψιλά γράμματα της τελικής διακήρυξης.