«Ωρολογιακή βόμβα» έτοιμη να εκραγεί τα σκουπίδια στην Αττική

Αν δεν υπάρξουν άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις και περιορισμός της γραφειοκρατίας ώστε να αλλάξουν οι χρήσεις γης για να δημιουργηθούν «πράσινα» σημεία ανακύκλωσης ή να χωροθετηθούν οι μονάδες επεξεργασίας, χωρίς ταχεία προώθηση των βαλτωμένων επί τριετία προγραμμάτων χρηματοδότησης των δήμων από το ΕΣΠΑ και εξίσου ταχύτατη αναθεώρηση των περιφερειακών και τοπικών σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων, η Αττική θα συνεχίσει να ζει πάνω σε μια «ωρολογιακή βόμβα».

Αυτό ήταν το κεντρικό συμπέρασμα από τη συνάντηση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής με τους δημάρχους του λεκανοπεδίου προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία διαλόγου για τον νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ).

Όπως είπε ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, η αναθεώρηση είναι απαραίτητη όχι μόνο επειδή θα αλλάξει ο εθνικός σχεδιασμός (ΕΣΔΑ), αλλά και γιατί πρέπει να ενσωματωθούν οι τελευταίες κοινοτικές οδηγίες. Κυρίως ο αυστηρός κοινοτικός στόχος για ξεχωριστή συλλογή όλων των βιοαποδομήσιμων απορριμμάτων (εκτός και αν είναι οικιακής κομποστοποίησης) έως το τέλος του 2023.

Επισημάνθηκε ότι σήμερα από τους 1.900.000 τόνους απορριμμάτων που παράγονται ετησίως στην Αττική, οι 1.650.000 τόνοι θάβονται στη Φυλή, ενώ οι πολίτες πληρώνουν σχετικά ακριβά τη διαχείριση. Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας βασίζεται σε οκτώ άξονες, ενώ εξετάζεται η εφαρμογή ξεχωριστού συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων για τους μεγάλους παραγωγούς (ξενοδοχεία, εστιατόρια κ.λπ.), χωρίς συμμετοχή των δήμων, όπως προβλέπει και η νομοθεσία.

Εξάλλου θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το κύτταρο της Φυλής όπως πρόσφατα τόνισε και ο Υπουργός Εσωτερικών κ Θεοδωρικάκος έχει ημερομηνία λήξης σε ένα με ενάμιση χρόνο. Άρα είναι αναγκαίο να εξευρεθούν άλλοι τρόποι διαχείρισης των απορριμάτων για να μην πληρώνει και η χώρα μας υπέρογκα ποσά σε πρόστιμα.

Η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή είχε επιλέξει 13 ανενεργά λατομεία σε όλη την Αττική μεταξύ αυτών και το Ντουμάνι στο Δήμο Ωρωπού για να χρησιμοποιηθούν ως χώροι  σταθμοί εναπόθεσης και επεξεργασίας των απορριμάτων με τη δημιουργία ΧΥΤΥ. Άλλωστε η Ε.Ε. διαθέτει ειδικά κονδύλια για τη δημιουργία χώρων διαχείρισης των απορριμάτων τα οποία η χώρα μας για δεκαετίες δεν εκμεταλλεύεται από το πράσινο ταμείο.